Nazım'ı Yazanlar' Sergisi Bursa Kitap Fuarı'nda
TÜRKİYE'de bir ilk olma özelliğini taşıyan 'Nazım'ı Yazanlar' sergisi Nazım Hikmet Kültürevi'nin ardından TÜYAP Bursa 15'inci Kitap Fuarı'nda da sanatseverlerle buluştu.
TÜRKİYE'de bir ilk olma özelliğini taşıyan 'Nazım'ı Yazanlar' sergisi Nazım Hikmet Kültürevi'nin ardından TÜYAP Bursa 15'inci Kitap Fuarı'nda da sanatseverlerle buluştu. Sergi sonrası düzenlenen söyleşide konuşan Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Nazım Hikmet gibi yıllarca saklanmış birinin çalışmalarını bir yerde toplamanın önemli olduğunu vurgulayarak, "Evvelce bizim elimde sadece Türkçe bir Bulgaristan baskısı vardı. O dolaşırdı elden ele" dedi.
TÜYAP Bursa 15'inci Kitap Fuarı, Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde devam ediyor. Fuar süresince '15'inci Yıl Özel Söyleşileri' kapsamında çeşitli etkinlikler de düzenleniyor. Bu kapsamda Nazım Hikmet'in doğumunun 115'inci yılında Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen 'Nazım'ı Yazanlar' sergisi zengin ve değerli içeriğiyle dikkat çekti.
Geçmişten günümüze 'Nazım' etkisini ele almayı ve bu etkileri gelecek kuşaklara aktarmayı hedefleyen sergide ayrıca, Nilüfer Belediyesi'nin Boğaziçi Üniversitesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi ve İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle hazırladığı 'Nazım'ı Yazanlar' adlı kitap da katılımcılara sunuldu.
Ara Güler'den Orhan Pamuk'a; Fazıl Say'dan Ayşe Kulin'e, Zülfü Livaneli'den Mehmet Aksoy'a ve Genco Erkal'a kadar sergide yer alan farklı sanat disiplinlerinde eser üreten 55 isim ile pek çok araştırmacı, akademisyen ve edebiyatçıdan oluşan toplam 121 ismin eserlerinden alıntıların yapıldığı kitapta, katılımcıların, Nazım Hikmet ile ilişkileri üzerinden yazılan özgün biyografileri ve fotoğrafları da yer alıyor.
Sergi ardından Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Nazım'ı Yazanlar' isimli söyleşi de düzenlendi. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç'ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşiye Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Gazeteci-Yazar Doğan Hızlan, Nazım Hikmet Kültür Vakfı Genel Sekreteri Yazar Turgay Fişekçi, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Zeynep Uysal katıldı. Nazım'ı Yazanlar kitabının usta şaire toplu bir bakış ve değerlendirme sağladığı için önemli olduğunu ifade eden Doğan Hızlan, şöyle dedi:
"Nazım Hikmet gibi yıllarca saklanmış birinin çalışmalarını bir yerde toplamak önemli. Evvelce bizim elimde sadece Türkçe bir Bulgaristan baskısı vardı. O dolaşırdı elden ele. Sahiplenilmeye çalışılırdı. Genç kuşaktan biri bir inceleme yaptığında bunu görüyor. Okurların aradığı görsel şıklık da var ve görsel egemenliği sağlayan bir kitap. Hem Nazım'ın hayatını hem de onu yazanları fotoğraflarla öğrendiğiniz bir albüm olarak kütüphaneler de olması gereken bir çalışma."
Zeynep Uysal da proje için bir araya geldiklerinde oldukça heyecanlandıklarını söyleyerek, Nazım Hikmet'in hayat hikayesini bir zaman tüneline yerleştirdiklerini ifade etti. Usta şairin etkili bir kişiliği olduğunu söyleyen Yazar Turgay Fişekçi de proje ve Nazım Hikmet hakkında görüşlerini dile getirdi.
Söyleşi sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman katılımcılara plaket vererek teşekkür etti.
- Bursa