Nevşehir İşçinin Alacağı İçin Köyün Arazileri İcra ile Satıldı
Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Aktepe Köyü'nün cami ve mezarlığı hariç, bütün arazileri, 2 işçinin alacağı yüzünden icra kanalıyla açık arttırma usulüyle satıldı.
Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Aktepe Köyü'nün cami ve mezarlığı hariç, bütün arazileri, 2 işçinin alacağı yüzünden icra kanalıyla açık arttırma usulüyle satıldı.Peribacaları ve doğal güzelliği ile turistlerin uğrak yerlerinden olan Zelve Vadisi ve Paşabağları girişinde bulunan Aktepe Köyü Muhtarlığı'na ait bir restorantta yaklaşık 17 yıl önce çalışan 2 işçinin alacaklarıyla ilgili dava açıldı. Dava sonucunda, işçilerin alacaklarının ödenmesi için Köy Muhtarlığına ait 36 parsel arazinin İcra Müdürlüğü kanalıyla satışına karar verildi. İşçilerin alacakları için dava açan Avukat Zekeriya Onur Özkan, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Geçmiş yıllarda köyde çalışan ancak paralarını alamayan 2 müvekkilim adına yaptığımız başvurular sonucu, ödemeler gerçekleşmedi ve köyün taşınmazlarının icra kanalıyla satılıp işçilerin alacaklarının ödenmesine karar verildi. Bu bağlamda, köy muhtarlığı tüzel kişiliğine ait 34 parsel tarla, arsa, kavaklık, kütüphane arsası gibi taşınmazları satışa çıktı. Biz önce işçi alacaklarının ödenmesi için dava açtık. Sonuç alamayınca Arabuluculuk sistemi devreye girdi, ancak yine ödeme gerçekleşmedi. Köyün camiyi ve mezarlığı hariç, tüm gayrimenkullerini sattırmak zorunda kaldık. Bu satış, köylünün büyük tepkisini aldı ama arabuluculuk anlaşmalarına gelmedikleri için böyle bir satış kararı almak zorunda kaldık. Cami ve mezarlık dışındaki köyün bütün arazileri için satış kararı verildi. Satışa çıkarılan arsaların büyük bölümü satıldı. Sadece bir kütüphane arazisi ile küçük bir arsa kaldı. Müvekkillerimin yaklaşık 200 bin TL alacağı vardı. Bu alacağa karşılık, yaklaşık 3 milyon TL'lik arsa satışı yapıldı. Sadece işçi hak ve alacaklarının ödenmemesi nedeniyle böyle bir yola başvurduk. Köyün camisi ve mezarlığı dışında hiçbir arazisi, gayrimenkulü kalmadı" dedi.Köyün arazilerinin satışına tepki gösteren eski muhtarlardan Abdullah Şengül, "Köyün muhtarlarının kötü idaresi neticesinde, muhtarlığın burada bir restoranı vardı. Orada çalışanların parası ödenmeyince, o para yıllar içinde büyüye büyüye 500-600 bin TL'ye çıkmış. Bu borç yüzünden köyün arazileri satıldı. Bizim çok kıymetli olan arsalarımız, bedavaya gitti. Köyün yarısı Avanos'a, Ürgüp'e gitti, şu anda 55-60 seçmen sayısı var" ifadelerini kullandı. Köyün şimdiki muhtarı Halil Demirtaş ise arazilerinin satışıyla ilgili şunları söyledi
??2014 seçimlerinde göreve başladım. Benden önceki muhtarlar döneminde, çalıştırılan işçi arkadaşlar için hiçbir ödeme yapılmamış ve onlar da köyümüzü dava ettiler. İşçiler için SSK'ya, Hazine'ye, Maliye'ye borç yapılmış, ödenmemiş ve şimdiye kadar da katlanarak gelmiş bu borçlar. Sonuç olarak, bir işçimizin açmış olduğu bir dava üzerine böyle bir satışla karşı karşıya kaldık. Toplam 36 parsel arazimiz, icra kanalıyla satıldı. Bu borç yüzünden benim şahsi mallarımın üzerine ihtiyari tedbir kararı konuldu. Ben diğer varisçilerimle mallarımızı paylaşamadık, benim aylığım kesildi, ben mağdur oldum. Keşke benim aylığımın kesilmesiyle bu borçtan kurtulacak olsaydık, maaşımın tamamının kesilmesini istedim. Yıllar içinde katlanarak artan bu borç, bugüne kadar yansıdı. Bu satışlardan elde edeceğimiz gelirle, bütün borçlarımız ödenecek. Köyümüz 15 hane 46 seçmenimiz ve 50 de nüfusumuz var. Geçmiş yıllarda, köye bir gelir olması düşüncesiyle alınan arsaların, arazilerin hepsi bu satışlarla gitti. Arsalar çok düşük bedellerle satıldı.??