Haberler

Nevşehir Polat ?kamu Görevlilerin Ağır Sorumlulukları Var?

Abone Ol

Polat 'Kamu görevlilerin ağır sorumlulukları var' Devlet Personel Başkan Yardımcısı Enes Polat, Kamu görevlilerinin dışarıda devletle hiçbir alakası olmayan binlerce, milyonlarca insanın vergisine dayalı olarak istihdam edildiğini hatırlatarak, bunun ağır sorumluluklar yüklediğini söyledi.

Polat 'Kamu görevlilerin ağır sorumlulukları var'

Devlet Personel Başkan Yardımcısı Enes Polat, Kamu görevlilerinin dışarıda devletle hiçbir alakası olmayan binlerce, milyonlarca insanın vergisine dayalı olarak istihdam edildiğini hatırlatarak, bunun ağır sorumluluklar yüklediğini söyledi. Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş ise toplantıda yaptığı konuşmada, 'Ülke yönetimi, bakanlık yönetimi, il yönetimi bizim kamu yönetiminin en büyük özeliği didişmek. Ne mecliste didişme var, valilikte didişme var, belediye meclisinde didişme var, sendikaların toplantılarında didişme var, sivil toplum örgütlerinin toplantılarında didişme var. Yani didişme bizim kamu yönetiminin, Türk insanının beli başlı özeliği olmuştur. Bu saplantılardan, bu tedirginliklerden kurtulmamız lazım' dedi.

Devlet Personel Başkanlığı'nın Koordinatörlüğü'nde 7- 11 Eylül 2015 tarihleri arasında kamu çalışanlarının hizmet kalitesinin artırılması amacıyla, 'Kamuda Yönetici Yetkinliklerinin Artırılması Bölgesel Eğitim Programları'nın 18'incisi, Nevşehir'in Avanos ilçesinde bir otelde orta ve üst düzey kamu yöneticisinin iştirakiyle başladı.

Devlet Personel Başkan Yardımcısı Enes Polat, Türkiye'nin büyük şansızlığının düşmanlarının av sahasına çadırını kurmak olduğunu söyledi. Polat, ? Bir gün çadırımızın ipi kesiliyor, ikinci gün çadırımızda yangın çıkartılıyor ve üçüncü gün direğimiz devrilmeye çalışılıyor. Gerçekten zor bir coğrafyada öylesine zorluklarla kurulmuş, öylesine zorluklarla korunmaya çalışılan bir devletin mensuplarıyız. Şanlı bir geçmişiz varö dedi.

Kamu görevlilerinin dışarıda devletle hiçbir alakası olmayan binlerce, milyonlarca insanın vergisine dayalı olarak istihdam edildiğini belirten Polat, eğitim programlarını bu ağır sorumluluğu hatırlatmak ve gereğini hep birlikte yapmak için düzenlediklerini söyledi.

Kamu görevlilerinin sorumluluğunu ya da bulunduğu konumu anlatan yaklaşık 2 ay kadar önce bir makale okuduğunu belirten Polat ' Şimdi bir koordinat cetveli düşünün. X ve Y doğruları var ve bunlar birbirini kesiyorlar. X doğrusuna para, Y doğrusuna da iş doğrusu diyelim. ve bunlar yukarıya doğru çıkıldığında 'benim param' aşağıya doğru inildiği zaman 'başkasının parası'nı göstersin. Böyle bir diyagram hayal edin. Yatay olan çizgi de iş doğrusu. Sol taraf başkasının işi, sağ taraf ise kendi işimiz olduğunu düşünün. Şimdi önümüzdeki sayfayı dörde ayırdık. Kendi paramızı kendi işimizde kullanıyorsak eğer, insanlar tarafından eleştirilebiliriz, yargılanabiliriz. Ama insanların bize söyleyecek fazla da bir lafı yoktur. Çünkü biz cimri olabiliriz, müsrif veya tutumlu olabiliriz. Fakat kendi paramızı kendi işimizde harcıyoruz, bu konuda sıkıntı yok. Kendi paramızı başkasının içinde harcıyorsak eğer o zaman biz hayırsever birisiyiz. İnsanlar bizi takdir ederler. Eğer başkasının parasını kendi işimizde kullanıyorsak, o zaman çok affedersiniz çok farklı bir insanız biz. Çünkü başkasının parasını biz kendi işimizde kullanıyorsak toplumda takdir görme imkanımız yok. Ama başkasının parasını başkasının işinde kullanmakta olan kişiler bunlar; dernek yöneticileri olabilir, sendika yöneticileri olabilir, kamu yöneticileri olabilir, siyasi parti temsilcileri olabilir dolayısıyla hassas olan bölge orası. Yani bu bölgede asıl denetim yapılması gerekir. O bölgeyi bir sorumluluk içerisinde kullanıyor olmamız gerekir. Çünkü toplumsal alan orada cereyan etmektedir, bunu gerçekleştirmemiz gerekir" dedi.

Kamu görevlileri sorumluluklarını yerine getirmeli

Türkiye'nin yeni bir devletmiş gibi yeni kamu yönetimi anlayışı bağlamında bir takım ilkeler ortaya konduğuna değinen Devlet Personel Başkan Yardımcısı Enes Polat ' deniyor ki, hesap verebilirlik olacak, ilkelere uyum olacak, etkinlik olacak ve insan odaklı yönetim olacak. Bunları da biz kitaptan okuduğumuz zaman zannediyoruz ki, 1980'li yıların ortasında çıkmış yeni bir akımdır bu. Halbuki etkinlik söz konusu olduğunda 'yönetici mumun birisini söndürüyor, diğer mumu yakıyor. Nerden böyle yaptın denince ' Bu mum benim devletimin mumuydu, devletim için kullanmam gerekiyordu. Bu mum ise benim şahsi mumum, seninle sohbet ederken artık mumumu yakabiliriz? dediğimiz zaman etkinlik budur işte. Etik ilkelere uyum diyoruz, zekat memuru zekatı toplamış, getirmiş ve Hz. Peygambere diyor ki; "Efendim ben zekat olarak bunları getirdim ama şunları da bana görevi yaparken hediye olarak verdiler.' ? Diyor ki; 'Sen bu görevi yürütmüyor olsaydın acaba sana bu hediye verilecek miydi" işte etik ilke. Hesap verilebilirlik diyoruz, yine başkan oturmuş koltuğa diyor ki siz bana ağır bir sorumluluk yüklediniz. Ola ki ben bu doğru yoldan saparsam bana ne yaparsınız? Seni kılıçlarımızla doğrulturuz diyor. Şimdi insan olarak da yönetim yeni bulunmuş gibi. Halbuki sabah akşam bunu kullanıyoruz zaten biz. İnsan yaşasın ki devlet yaşasın. Şimdi aslında bunlar bizim özümüzde, çevremizde var olan şeyler. ve bunları bugün yaşamak durumundayız. Dün verdiğimiz şehitler içinde, geçmişte verdiğimiz şehitler içinde ağır bir sorumluluğun gerekliliği olarak görevimizi iyi bir şekilde yönetmek zorundayız."

Taşrada bulunan yöneticilerin uygulamanın içerisinde olmaları nedeniyle merkez yöneticilerden daha iyi durumda olduklarını kaydeden Polat 'Çünkü ben şunu itiraf ederim ki, merkez yöneticiler olarak bazen biz Ankara'da Elmadağ'ın ötesini göremeyiz. Yani belki Polatlı'nın ötesini göremeyiz. Taşrada işler daha iyi yürümektedir. Bu toplantıların eğitimden bence daha büyük bir önemi, hedefi var. ve o hedef karşılıklı etkileşime imkan vermesi ve bizim göremediğimiz o Elmadağı'nın arkasını, Polatlı'nın arkasını bize göstermekten ibarettir' dedi.

'VARA YOK DİYEN ÖLÜR'

Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş, bir Orta Asya atasözünün 'Vara yok diyen ölür' dediğini belirterek ' Şimdi tahsildara gidiyorsunuz 'bu olmaz kardeşim', vergi dairesine gidiyorsunuz ' yarın gel', belediyeye gidiyorsunuz ' bilgili memur yok, raporlu. Öğleden sonra gel?, deniyor. Artık arkadaşlar böyle bir şeyin 21. yüzyılda tarihe karışması gerekir? dedi.

Vural Demirtaş toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye'deki yöneticinin özeliklerinden başlıcalarını da şöyle sıraladı ' benim dediğim doğru, benim keyfim öyle istiyor, asarım keserim burnunu sürterim." Yanlış! O devirler geride kaldı. 'Hangi taş büyükse başını ona vur' Kamu yöneticisi tarafından verilen belli başlı cevaplardan en belirginlerinden biri budur. Neden çaresini düşünmüyoruz da en büyük taşını gösteriyorsun kardeşim. 'Canına ot tıkarım' kim kimin canına ot tıkıyor, neden tıkıyorsun. Aşağılayıcı kelimler, yüzüne veya arkasından; çakal, öküz çok affedersiniz dümbük bu tür aşağılayıcı, ilkel, edebe sığmayan kelimeler, cümleler.?

ÇOK ÇALIŞIYORUZ AMA AZ GELİŞİYORUZ

Vali Yardımcısı Vural Demirtaş konuşmasında ülkemizin az gelişmiş veya gelişmekte olan sınıfında yer aldığını da belirterek şöyle konuştu 'Biz çalışmıyor muyuz' Çalışıyoruz. Çok çalışıyor muyuz? Çok çalışıyoruz. Nevşehirliyle karşılaştığınız zaman, ne yapıyorsunuz nasılsınız? Koşturuyoruz, sayın valim koşturuyoruz. Lan koşturuyorsun da. Herkes Türkiye'de koşturuyoruz diyor, az gelişmiş veya gelişmekte olan sınıfında yerimizi almaktan kendimizi alamıyoruz. Kalkınmıyor muyuz? Kalkınıyoruz. Ama durmadan patinaj yaparak kalkınıyoruz. Bunu inkar eden varsa arada bana bir izah etsin. Şimdi büyük bir devletiz dedik. Evet büyük bir devletiz. Nüfusumuz o kadar fazla değil. Çin ve Türkiye bakanları, devlet adamları karşılaşmışlar. Türk bakan demiş ki dünya büyüyor, ülkeler büyüyor, yönetim zorlaşıyor, nüfuslarımız artıyor. Çinli bakan demiş ki nüfususunuz kaç? 65 milyon. Aaaa herkes herkesi tanıyordu o zaman demiş, Çinli bakan. ya biz birbirimizi neden iyi tanımıyoruz? Neden anlamıyoruz? Yöneticiye diyorum ki; hayır demeyin. Var, bir çaresini buluruz deyin. Var, ödenek var. Sosyal yardımlaşmada para var. Üniversitede para var. İl özel dairesinde para var. Ama biz ilk defa diyoruz ki muhtara; olmaz! Neden olmaz kardeşim, neden işi yokuşa sürüyorsun? Bunu anlamak mümkün değil. Tabi yönetilenlerin kusuru yok mu? Çok. "haklısınız efendim, baş üstüne efendim, hay hay efendim, en doğruyu siz biliyorsunuz efendim". ya bir tepki göster bakalım. En iyi yönetici bana göre, memurlarını ve halkını sonuna kadar dinleyen yöneticidir arkadaşlar. Elinizi yanağa koyacaksınız ve dinleyeceksiniz. Dinlediğiniz zaman sorunun yüzde 50'sini haledersiniz. Her iki tarafı da dinlerseniz yüzde 90'ınını hallederseniz. Ben bu kanaatimde samimiyim ve bu yöntemi uyguluyorum.'

Beş gün sürecek eğitimin açılış toplantısına, Devlet Personel Başkan Yardımcısı Enes Polat, Nevşehir Vali Vekili Vural Demirtaş, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ile akademisyenler, Kayseri, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Kırşehir, Kırıkkale, Amasya, Çorum ve Yozgat'tan gelen kamu yöneticileri ve personeller katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Vural Demirtaş Nevşehir Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title