Haberler

Nevşehir YÖK Kültür-Sanat Söyleşileri?nin Üçüncüsü Gerçekleştirildi

Abone Ol

YÖK Kültür-Sanat Söyleşileri'nin üçüncüsü gerçekleştirildiYüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarihinde ilk kez düzenlenen YÖK Kültür-Sanat Söyleşilerinin üçüncüsü Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Konferans Salonu'nda yapıldı.

YÖK Kültür-Sanat Söyleşileri'nin üçüncüsü gerçekleştirildi

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarihinde ilk kez düzenlenen YÖK Kültür-Sanat Söyleşilerinin üçüncüsü Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Söyleşiye YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, bazı YÖK üyeleri ile üniversite rektörlerinin yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 'YÖK Kültür-Sanat söyleşilerinin üçüncüsünü yaptıklarını belirterek, programı 'Yeni YÖKö anlayışıyla planladıklarını ve gerçekleştirdiklerini söyledi. Saraç 'Yeni ve yenilikçi YÖK olarak üniversitelerle birlikte olmak, öğrencilerle yakından buluşmak amacıyla düzenledikleri bu toplantıların ilkini 19 Kasım 2015 tarihinde Bartın Üniversitesi'nde 'İki Ses Bir Dünya: Ümmü Gülsüm ve Feyruz-Ortadoğu'da Müzik ve Toplum' başlığı altında İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Namık Sinan Turan tarafından gerçekleştirildi. İkinci söyleşimiz ise İstanbul'da İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde tarih konusunda Türkiye'de yaptığı faaliyetlerle ilkleri gerçekleştiren gazeteci-yazar Murat Bardakçı tarafından Gençlik ve Tarih başlığı altında yapıldı" dedi.

Üniversitelerin insan değerlerini yücelten, bireyin bütün yeteneklerinin geliştirilmesi amacını taşıyan kurumlar olduğunu vurgulayan Saraç 'Üniversite eğitiminin insana, insani duygulara eşit değer verip adalet peşinde koşmayı size öğretmesini dileriz. Hep birlikte bunun için çalışıyoruz. Artık giderek daha fazla küreselleşen dünyamızda çok farklı kültürler ve yaşam tarzları ile baş etmek zorunda olan gençler yetiştirmek durumundayız. Üniversitelerimizin öğrencilere vereceği eğitim, yalnızca mesleki uzmanlık edindirmek için değildir. Günümüzün vatandaşlık değerleri ile de donatmak isteriz. Sadece kendi bölgemize, ülkeye ve yakın çevreye değil, tabi ki bunları önde tutarak aynı zamanda içinde yaşadığımız dünyanın bütününe karşı sorumluluk duymaktayız. Kendimizi başkalarının yerine koyabilmeyi ve dünyayı başkalarının gözüyle de görebilmeyi ve bunu kolaylaştıran edebi muhayyileyi öğrenmeliyiz. İçimizdeki ahlaki hisler, bir taraftan göklerin sonsuzluğu diğer taraftan bilginin sınırlılığı, ama insan olarak bizlerin sınırsızlığa duyduğumuz hayranlık ve coşku, gelecek yaşamımızın zenginleşmesini akılcı ve sorumlulukla yetişmemizi sağlayacaktırö dedi.

Edebiyatın, insanın sadece his, duygu ve hayal dünyasını değil; maddi yönlerini de ele aldığını, insanı ve tarihi de konu edindiğini belirten Saraç, tarih; tarihi olaylar, tarihi şahsiyetler edebiyatı besleyen en önemli kaynaklardan biri olduğunu dile getirdi.

YÖK'ÜN YENİ ATILIMLARI

Yüksek Öğretim Kurumu sayısının 193, öğrenci sayısının 6 milyon 800 bin, öğretim elemanı sayısının ise 150 bine ulaştığını belirten Saraç, bu zengin beşeri sermayeyi ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına başarı ile sunmak istediklerini belirtti.

Kurdukları ? Yükseköğretim Kalite Kurulu'ndan beklentilerinin çok yüksek olduğunu kaydeden YÖK Başkanı Saraç şöyle konuştu, 'Kalite kavramı, çalışmalarımızın en önemli sayfasını oluşturmaktadır ve asla ödün vermeyeceğimiz bir alandır. Çok yakın zamanda YÖK'ten idari ve mali açıdan bağımsız bir yapıya kanuni dayanağı oluşturularak kavuşması beklentimiz. Geçtiğimiz hafta YÖKAKADEMİK'i hizmete açtık. YÖKAKADEMİK, bilimsel verilere kolay ve güvenilir bir tarzda; kamu, üniversite hatta toplumun her kesiminin ulaşabilmesini sağlamaktadır. Kullanıcılar internete bağlı bilgisayarlarından ya da cep telefonlarından sisteme ulaşabilmektedir. YÖKAKADEMİK sistemi üzerinde yayınlanan bilgiler tüm yükseköğretim sisteminde, Türk bilim hayatında ortaya konulan bilimsel tüm çalışmaları, kitap, makale, bildiri, tercüme, sanatsal faaliyetler, patentler tüm çıktıları derli toplu sunan bir sistem. Yükseköğretim sistemimizin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyan bir veri kaynağıdır. Sistemde hem Türkçe hem de İngilizce dilinde arama yapılabilmektedir. Dün de üniversite adaylarımız i için hazırladığımız Yükseköğretim Program Atlası projesini hayata geçirdik. Bu proje YÖK tarafından derlenebilecek/paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir referans kaynaktır. Yapılan bu programla öğrencilerimiz tercihlerini artık daha sağlıklı bir şekilde yapacaklar. YÖK Program Atlası'nın fayda sağlayacağı kitle sadece yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrenciler, öğrenci aileleri değil; ortaöğretim seviyesindeki eğitimciler, eğitim yöneticileri, yükseköğretim seviyesinde akademisyen, araştırmacı ve yöneticiler ve hatta bu konuda bilimsel çalışma yapmak isteyen kişiler ve devlet kurumlarıdır."

Daha sonra Edebiyat ve Sanat Tarihi alanında yaptığı başarılı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Gül İrepoğlu 'Edebiyata İlham Veren Tarih' konusunda söyleşi gerçekleştirdi. Gönül Paçacı Tunçay'ın Müdürlüğünü ve şefliğini yürüttüğü OMAR (Osmanlı Müziği Araştırma Merkezi) tarafından Türk Müziği dinletisi sunuldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hacı Bektaş Yekta Saraç Nevşehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title