Haberler

İmzalar atıldı! 3 Afrika ülkesinden konfederasyon olma kararı

Güncelleme:
Abone Ol

Sahel Devletleri İttifakı'nı kuran Nijer, Mali ve Burkina Faso ilk zirvelerini gerçekleştirdi. Konfederasyon kurmayı öngören ortak bildiriyi imzalayan 3 ülke başta güvenlik olmak üzere birçok alanda işbirliği yapacak.

Nijer, Mali ve Burkina Faso, konfederasyon kurmalarına olanak veren ortak bildiriyi imzaladı.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğundan (ECOWAS) ayrılma kararı alarak Sahel Devletleri İttifakı'nı (AES) kuran 3 ülke, ilk zirvelerini Nijer'in başkenti Niamey'de düzenledi. Mali Cumhurbaşkanı Assimi Goita, Nijer Cumhurbaşkanı Abdurrahmane Tchiani ve Burkina Faso Cumhurbaşkanı İbrahim Traore, Niamey'de zirve dolayısıyla bir araya geldi. Zirvede, 3 ülkeden oluşan "Sahel Devletleri Konfederasyonu'nu" kurmayı öngören ortak bildiri imzalandı, Mali Cumhurbaşkanı Goita da 1 yıllığına AES'nin dönem başkanı seçildi.

ECOWAS'A KAPIYI TAMAMEN KAPATTILAR

Öte yandan zirvede ECOWAS'a dönüşün mümkün olmadığının da altı çizildi. Burkina Faso Cumhurbaşkanı Traore, X hesabından yaptığı paylaşımda, AES'nin Nijer, Mali ve Burkina Faso halklarının refahı için muazzam bir potansiyele sahip olduğunu yazdı. Traore, Sahel Devletleri Konfederasyonu sayesinde de bağımsızlıklarını pekiştireceklerini kaydetti.

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK ALANLARIN BAŞINDA "GÜVENLİK" VAR

Mali, Burkina Faso ve Nijer, Eylül 2023'te AES'i kurmuş, 28 Ocak'ta yayımladıkları ortak bildiride ECOWAS'tan çekileceklerini duyurmuştu. Toplam nüfusu 72 milyonu bulan söz konusu 3 ülkenin, AES kapsamında başta güvenlik olmak üzere birçok alanda işbirliği yapması bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası İlişkiler Burkina Faso Politika Güncel Afrika Dünya Nijer Uluslararası İlişkiler Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (6)

Ben bilmemm:

Bu yavaş yavaş Fransa'nın batışı demek. Birçok Afrika ülkesi Fransız sömürgesi. Afrika uyanıyor ve sömürgeci sistemi bitiriyor. Bravo Afrika.

Yanıtla074
Emin Görmecikli:

Türkiye'de kursun azarbaycan +türk cumhuriyetleriyle

Yanıtla540
yahya usta:

Turan ordusu ve birliyi kuruldu bile

12
HALİS ER:

Onların gözlerini Türkiye açtı

Yanıtla318
Muratsa:

buraya gelmeyinde naparsanız yapın

Yanıtla99
Eyubi:

Türkiye de ilk kim konfederasyon dan bahsetmişti acaba ? bilen yazsın

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title