Haberler

Nikaragua, Düşlerini Süsleyen Kanal Projesine Yıl Sonunda Başlıyor

Abone Ol

Atlas ve Büyük okyanuslarını birbirine bağlayacak kanal, yaklaşık 40 milyar dolara mal olacak.

Nikaragua hükümeti, Atlas ve Büyük okyanuslarını birbirine bağlayacak kanalın 2014'ün sonunda başlayacağını açıkladı.

Kanalın inşaatından sorumlu kurumun başkanı Manuel Coronel Kautz, projenin planlara uygun bir şekilde devam ettiğini ve daha önce belirlenen başlama tarihinin ertelenmeyeceğini belirtti.

Kautz, cumartesi günü La Prensa gazetesine yaptığı açıklamada kanalın geçeceği güzergah henüz kesinleşmediği için inşaatın bir yıl erteleneceğini duyurmuştu.

Devlet Başkanı Daniel Ortega da Panama Kanalı'na alternatif olacak projenin ülkeye ekonomik bağımsızlığını kazandıracağına dikkati çekti.

Proje için önerilen birkaç farklı güzergahtan birisi üzerinde karar verecek yetkililer, hangi yol seçilirse seçilsin Nikaragua Kanalı'nın 77 kilometre uzunluğundaki Panama Kanalı'ndan en az üç kat daha uzun olacağına işaret ediyor.

Yaklaşık 300 kilometre uzunluğunda olması beklenen kanal, Karayipler Denizi ile Büyük Okyanusu birbirine bağlayacak. Kanalın Orta Amerika'nın en büyük tatlı su gölü olan Cocibolca'dan geçmesi planlanıyor.

Haziran ayında Nikaragua parlamentosu, projenin inşaatını üstlenecek Pekin merkezli HKND Grubu'na 50 yıllık işletim hakkı tanınmasını onaylamıştı. Şirketle imzalanan anlaşmaya göre Nikaragua hükümeti, kanaldan elde edilecek gelirin sadece küçük bir payına sahip olacak.

-Kamuoyu ikiye bölündü-

Yaklaşık 40 milyar dolara mal olacak kanal projesi, Nikaragua kamuoyunu ikiye böldü.

Projeyi destekleyenler, kanalın Orta Amerika'nın en yoksul ülkelerinden biri olan Nikaragua'nın ekonomisine büyük katkı yapacağını savunurken çevreciler ise yük gemilerinin başta Cocibolca Gölü olmak üzere doğaya geri dönüşü olmayan büyük zararlar vereceğini vurguluyor.

Projenin uygulanabilir olmadığına işaret eden muhalif çevreler, HKND'nin bu kadar büyük bir projenin altından kalkabilecek deneyim ve yetkinliğe sahip olup olmadığını da sorguluyor.

HKND Üst Yöneticisi  Wang Jing, küresel yatırımcıları projeye çekmeyi başardıklarını ve Nikaragua Kanalı'nı  altı yıldan az bir sürede tamamlayabileceklerini açıklamıştı. Panama Kanalı'nın inşaatı ise 10 yıl süren yapım aşamasının ardından 1914 yılında tamamlanmıştı.

Panama Kanalı'na alternatif oluşturacak bir kanal projesi, 100 yılı aşkın bir süredir Nikaragualı devlet adamlarının düşlerini süslüyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Panama Kanalı Orta Amerika Nikaragua Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title