Nisan Yağmurları Barajlara Yaradı
Güney Marmara'da görülen yağışlar, baraj ve göllerin su miktarlarının artmasını sağladı Balıkesir'de, bugüne kadar nisan ayında, uzun yıllar ortalaması olan 51,6 kilogramın üzerinde 70 kilograma yakın yağış oldu Bölgedeki baraj ve göllerin ortalama doluluk oranları, geçen yılın (yüzde 79,4) altında yüzde 47,8 seviyelerinde kalsa da ocak ayına göre yüzde 10 arttı Geçen senenin seviyelerinin yakalanması için yaklaşık 700 milyon metreküp suya ihtiyaç duyuluyor.
ZAFER AKPINAR - Güney Marmara'da, özellikle nisan ayında şimdiye kadar uzun yıllar ortalaması olan 51,6 kilogramın üzerinde yaklaşık 70 kilogram yağış alan Balıkesir'deki barajlarda su seviyesi arttı.
Sonbahar ve kış aylarının büyük bölümünü yağışsız geçiren Güney Marmara'da, beklenen yağmurlar nisanda geldi.
Uzun yıllar nisan ayı ortalaması metrekarede 51,6 kilogram olan Balıkesir'de, geçen hafta sonunda etkili olan yağışlarla metrekareye 70 kilograma yakın yağış düştü. Bu yağışlardan, Balıkesir'in Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Manyas ve Susurluk ilçeleri ile Çanakkale de nasibini aldı.
Güney Marmara genelindeki nisan yağmurları, baraj ve göllerdeki su miktarlarını artırsa da geçen yılın yüzde 79,4 olan doluluğun halen çok altında bulunuyor.
Son ölçümlere göre baraj ve göllerdeki doluluk, yüzde 47,8 seviyelerine çıktı. Ocak ayında ortalama doluluğun yüzde 38 olduğu göz önüne alındığında nisanda yaklaşık yüzde 10'luk artış oldu.
Bölgede 2 milyar 212 milyon metreküp kapasiteye sahip 17 baraj ve gölde son ölçümlere göre 1 milyar 58 milyon metreküp su bulunuyor. Ocak ayında ise 912 milyon metreküp su vardı. Geçen yılın bu dönemlerinin yakalanması için ise halen yaklaşık 700 milyon metreküp suya ihtiyaç duyuluyor.
Yaklaşık 400 milyon metreküplük kapasitesiyle Balıkesir'in en büyük barajı Manyas Barajı'nda doluluk, yüzde 42,7 seviyelerinde ölçüldü. Ocak ayında doluluğu yüzde 40 olan, Manyas Gölü ve tarımsal sulama bakımından öneme sahip bu barajda geçen sene söz konusu oran, yüzde 93 civarındaydı.
Çanakkale'nin en büyük barajlarından, 96 milyon metreküp kapasiteli Bayramiç Barajı'nda su miktarı ocak ayında 36 milyon metreküpe kadar inmişken (doluluk oranı yüzde 37), nisanda 59 milyon metreküpe (doluluk oranı yüzde 61,4) yükseldi. 88 milyon metreküp kapasiteye sahip Taşoluk Barajı'nda doluluk ise ocak ayına göre yüzde 29'dan yüzde 31,4'e çıktı.
Devlet Su İşleri 25'nci Bölge Müdürlüğünün verilerine göre barajlardaki ortalama yüzde 50'ye yaklaşan dolulukla Güney Marmara'da içme ve sulama suyu konusunda sıkıntı yaşanması beklenmiyor. - Balıkesir