Haberler

Nkp'den Nükleer Santral İçin Deprem Uyarısı

Abone Ol

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, pazar günü meydana gelen 3.6 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak nükleer santralin tehlikelerine dikkat çekti.

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, pazar günü meydana gelen 3.6 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak nükleer santralin tehlikelerine dikkat çekti.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenleyen NKP Üyeleri, Gülnar İlçesi'nin Büyükeceli Mahallesi'ne yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın olası bir depremde bölge için büyük bir tehdit olduğunu söyledi. NKP adına bir açıklama yapan Mersin Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Demir, şunları söyledi:

"Mersin ve yakın civarı Doğu Anadolu Fayı sismik kuşağı, Ecemiş fay zonu ve Ölüdeniz fayının kesim noktası içerisinde yer almaktadır. Bu 3 aktif kuşağın her biri Mersin'de ciddi hasar yaratan ve gelecekte hasar yaratabilecek deprem yapma özelliğine sahiptir. Yer hareketleri ve aktif fayların yaratacağı etkiyi ancak geçmişte yaşanan deprem izleri ile değerlendirebiliriz. Tarihsel kayıtlarla kentimizin 3 kez depremlerle yıkıldığını görmekteyiz. Hasar yaratan en önemli depremin Viranşehir Harabeleri oluşmasına neden olan depremler olduğu görülmektedir. M.S. 525 yılında Pompeipolis kentinin ağır hasar gördüğü ve bu deprem nedeni ile şehrin terk edildiği izler Aydıncık'taki Roma dönemi kalıntılarında tespit edilmiştir. Kentimizin, taşıma gücü düşük alüvyonal bir zemin üzerinde kurulu olması ve yer altı suyunun yüksek olması, zeminde sıvılaşma riskini arttırdığından olası büyük bir depremde kentimizde hasar sağlam bir zeminin aksine birkaç misli fazla olacaktır."

DÜNYA NÜKLEER SANTRALLERE HAZIR DEĞİL

Konuşması'nda Japonya'dan da örnekler veren Demir, şöyle devam etti:

"Türkiye Deprem Haritası'nda Mersin, 4'üncü ve 5'inci derecede yer almaktadır. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından 1992'de yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası 20 yıl sonra gelişen bilimsel ve teknolojik yenilikler kullanılarak yenilenmiştir. Bu haritada yapılan çalışma ile ülkemiz genelinde bilinen yaklaşık 150 deprem fayının iki katından fazla, 326 olduğu anlaşılmıştır. Akkuyu özelinde deprem riskine bakacak olursak, çalışma mekanizması son Japonya depreminin yaratan tektonik sitemi ile aynı olan Helenik-Kıbrıs yayı, Japonya'daki kadar büyük olmasa da tarihsel dönemlerde yıkıcı büyüklükte sığ odaklı depremler ve tsunamiler üretmiştir. Meydana gelebilecek bir depremin ve tsunaminin Güney Batı Anadolu'nun yanı sıra Akkuyu santralinin bulunduğu bölgeyi de etkilemesi söz konusudur. Dünyaya teknolojik liderlik yapan Japonya bile depreme yenik düşmüş, ilk nükleer felaketini yaşayarak bu konuda teknolojik olarak dünyanın nükleer santrallere hazır olmadığını göstermiştir." - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Erkan Demir Japonya Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title