Nobel Barış Ödüllü Kadınlardan İstanbul Deklarasyonu'na İmza
Dünya barışı için gösterdikleri çalışmalarla Nobel Barış Ödülü sahibi olan, Yemenli Tevekkül Karman, ABD'li Jody Willliams ve İranlı Şirin Ebadi, savaşın kadın ve çocuklar üzerine ektileri hakkında yayınlanan İstanbul Deklarasyonu'na imza attı.
Dünya barışı için gösterdikleri çalışmalarla Nobel Barış Ödülü sahibi olan, Yemenli Tevekkül Karman, ABD'li Jody Willliams ve İranlı Şirin Ebadi, savaşın kadın ve çocuklar üzerine ektileri hakkında yayınlanan İstanbul Deklarasyonu'na imza attı.
Deklarasyonda, Mersin'de öldürülen Özgecan Aslan cinayetine de değinilerek, 'Konferansın, sadece Türkiye'de değil bütün dünyada kadına yönelik şiddet hakkındaki farkındalığı daha da arttırmasını ümit ediyoruz denildi.
Haber - Kamera Enver ALAS - İSTANBUL DHA
İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde kurulan Tevekkül Karman Barış ve Demokrasi Merkezi tarafından Taksim'de bir otelde düzenlenen ve iki gün süren konferansa katılmak üzere Türkiye'de bulunan Tevekkül Karman, Jody Willliams ve Şirin Ebadi, konferansın son gününde yayınlanan deklarasyona imza attı. Tevekkül Karman Barış ve Demokrasi Merkezi tarafından, ulusal ve uluslararası kamuoyunu kadın ve çocuklara şiddetin durdurulması konusunda yardıma çağırma amacıyla yayınlanan İstanbul Deklarasyonu'nu Jody Willliams okudu.
SAVAŞTA EN FAZLA SAVUNMASIZ KALANLAR KADIN VE ÇOCUKLAR
Savaşın kadın ve çocuklar üzerine etkilerinin ele alındığı metinde, 'Biliyoruz ki çatışmalar nedeniyle mülteci konumuna düşenlerin çoğunluğu kadın ve çocuklardır. Çatışmalar nedeniyle hem kendi ülkelerinde, hem mülteci kamplarında en fazla savunmasız kalanlar yine kadın ve çocuklardır. Ancak bu bilgiler mevcut durumu değiştirmek için gerekli eylemlerin oluşmasını sağlamamaktadırö denildi. Savaş taktiği olarak kullanılan cinsel şiddet ve tecavüzün Birleşmiş Milletlerin kararıyla savaş suçu kabul edilmesinin memnuniyet verici olduğu belirtilen metinde, hükümetler ve uluslararası toplum bu kararları ve yasaları uygulamaya davet edildi.
KONFERANSIN KADINA YÖNELİK ŞİDDET HAKKINDAKİ FARKINDALIĞI ARTTIRMASINI ÜMİT EDİYORUZ
Nobel Kadın İnisiyatifi'nin liderliğinde yürütülen ve dünya çapında 700 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı, bir sivil toplum kampanyası olan 'Çatışmalarda Tecavüz ve Cinsel Şiddeti Durdurma'ya yönelik kampanyaya herkesin sahip çıkması gerektiği belirtilen metinde, Özgecan Aslan cinayetine de yer verilerek, 'Kadın ve erkek olarak Özgecan Aslan'ın ölümünün sebeplerini anlamaya çalışırken, Türkiye'de yapılan bu konferansın, sadece Türkiye'de değil bütün dünyada kadına yönelik şiddet hakkındaki farkındalığın daha da arttırılmasını ümit ediyoruz denildi. Deklarasyonun ardından Nobel Ödüllü 3 kadın basın mensuplarının sorularını yanıtladı.