Haberler

Nohut Nükleer Teknikle Kurtarılacak

Abone Ol

UŞAK ve Denizli Ticaret Borsaları, yüzde 90 oranına varan kayıplara neden olan Antraknoz hastalığına dayanıklı nohut üretimi için Nükleer Teknikler Kullanılarak 'Leblebilik Nohut Islahı Projesi'ni hayata geçirdi.

UŞAK ve Denizli Ticaret Borsaları, yüzde 90 oranına varan kayıplara neden olan Antraknoz hastalığına dayanıklı nohut üretimi için Nükleer Teknikler Kullanılarak 'Leblebilik Nohut Islahı Projesi'ni hayata geçirdi.

Türkiye'de leblebilik nohut üretiminde ilk sırada yer alan Uşak'ta 450 milyon metrekarelik alanda üretilen leblebilik kırmızı nohut üretiminde son 5 yılda Antraknoz hastalığı sebebi ile yüzde 90 üretim kaybı yaşandı. Uşak'ta leblebilik nohudun ıslah edilmesi için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde bulunan Nükleer Teknikler Bölümü Tarım Birimi ile dört yıl sürecek proje hayata geçirildi. 'Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi' için kurulan ekip, nohut ekim alanlarında, leblebi sektörü tarafından talep edilen nohut çeşitlerinin bulundukları ekolojilerdeki durumu ve performansını inceleyerek, projede kullanılacak kriterleri belirledi. Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, nükleer teknikle sektörün ihtiyacı olan iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli ve antraknoz hastalığına dayanıklı leblebilik nohut çeşidini arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Dünyaca ünlü Çorum leblebisi adını alan, ancak son yıllarda Denizli'de üretilen leblebinin hammaddesi olan kırmızı nohudun tekrar ekonomiye kazandırılması için çalıştıklarını  belirten Başkan Sezer şöyle dedi:

"Maalesef son beş yıldır Uşak'ta oldukça yaygın olan hatta önceki yıllarda 450 bin dekarlık alanda üretimi gerçekleşen nohut üretimi Antraknoz hastalığı nedeni ile yüzde 90 oranında verim kaybına uğradı. Bu kaybı önlemek için de Denizli Ticaret Borsası girişimi ve Uşak Ticaret Borsası'nın desteği ile Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi uzmanları ile çalışma başlattık. Dört yıl sürecek çalışmalar sonucunda hastalığa dayanıklı eski nohut tohumunu elde etmeyi planlıyoruz."

450 BİN DEKARDAN 40 BİN DEKARA DÜŞTÜ

Nohut üretiminin Uşak tarımında büyük önem taşıdığını aktaran Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer şöyle konuştu:

"İlimizde 2010 öncesinde 450 bin dekar yani 450 milyon metrekarelik tarım arazisinde nohut üretimi yapılmaktaydı. Yaklaşık 400 milyon TL'lik hasat yapılmaktaydı. Yapılan nohut üretimini nihai ürün olan leblebi olarak düşünürsek ülke ekonomisine 750 milyon TL katma değer sağlıyordu. Nohutlarda görülen Antraknoz hastalığı nedeniyle üretim 40 bin dekara dolayısıyla katma değerde 30 milyon TL'ye düştü."

- Uşak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Sezer Sarayköy Ekonomi Denizli Uşak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title