Normandiya Dörtlüsü Dışişleri Bakanları Toplantısı
Belarus'un başkenti Minsk'te, Ukrayna sorununu görüşmek üzere yapılan "Normandiya Dörtlüsü Dışişleri Bakanları Toplantısı" sona erdi.
Belarus'un başkenti Minsk'te, Ukrayna sorununu görüşmek üzere yapılan "Normandiya Dörtlüsü Dışişleri Bakanları Toplantısı" sona erdi.
Minsk Anlaşması'nın uygulanması için yol haritası belirlemek üzere Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin bir araya geldi.
Toplantıya Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Ertuğrul Apakan ve AGİT Temas Grubu Özel Temsilcisi Martin Sajdik de katıldı.
Toplantı sonrasında dışişleri bakanları ayrı ayrı açıklama yaptı.
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, görüşmeyi zor, ancak önemli ve gerekli olarak değerlendirdi.
Steinmeier, Donbas'ta sorunun çözümü için yol haritası oluşturulması hususunda anlaşma sağlanamadığını belirterek, "Hala bölgede yerel seçim şartlarının hazırlanması için siyasi anlaşmadan çok uzağız." dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, Minsk Anlaşması'nın gerekliliğine dikkat çekerek, "Görüşmeler tamamen başarısız değildi. Minsk Anlaşması'nın bütün maddeleri yerine getirilmelidir. Daha önce olduğu gibi yapılacak çok şey var. Hatta diyalog çok zor gerçekleşiyor, ancak diyalog durmadı." dedi.
Normandiya formatında çalışmaların gerekliliğine işaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Çalışmaların Normandiya formatında temas grubu ve onun alt grupları ile birlikte uzmanlar, hukukçular, askeri uzmanlar, diplomatik temsilciler seviyesinde devam etmesi hususunda anlaştık. Çünkü bu formatın dışında çözüm sağlamak mümkün değildir. Sadece orada çatışmanın bütün tarafları anlaşma sağlayabilir." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Lavrov, Ukrayna'nın doğusunda silahlı misyona ihtiyaç olmadığını belirtti.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin, toplantıdaki tartışmanın yol haritasının mantığı konusunda olduğunu söyledi.
Klimkin, "Tartışma yüzeysel oldu ama farklı biçimlerde devam edecektir. Rusya tarafı temel öncelikler hususunu kabul etmediği için tartışma çok kısa idi. Yol haritası üzerinde farklı görüşlerimiz devam ediyor. Rusya'nın istedikleri, aslında işgal altındaki Donbas topraklarında kontrolü uluslararası topluma ve AGİT'e vermeden, güvenlik hususunu güçlendirecek adım atmadan, insani yardım adımları atmadan Donbas'ta kendi hamiliğini veya kolonisini legal hale getirmek." diye konuştu.
Klimkin ayrıca, Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün bölgeye bırakılması, Ukraynalı esirlerin değişimi veya serbest bırakılması hususunda her türlü seçeneğe hazır olduklarını da ifade etti.
Almanya'nın başkenti Berlin'de, ekim ayında Ukrayna'nın doğusundaki krize çözüm bulmak amacıyla Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun katıldığı Normandiya Liderler Zirvesi düzenlenmişti.
Zirvede, Minsk Anlaşması'nın uygulanması hususunda yol haritası belirlenmesi kararı çıkmış, yıl sonundan önce dışişleri bakanlarının bir araya gelerek bu yönde çalışma yapması benimsenmişti.