Numan Kurtulmuş: (Türkiye'deki Terör Olayları) Bu Savaşı Kazanacağız, Bu Mücadeleyi Kazanacağız
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'deki terör olaylarıyla ilgili olarak "Bu savaşı kazanacağız, bu mücadeleyi kazanacağız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'deki terör olaylarıyla ilgili olarak "Bu savaşı kazanacağız, bu mücadeleyi kazanacağız" dedi.
"BU OYUNA GELMEYECEĞİZ"
Numan Kurtulmuş, AK Parti Kağıthane Gençlik Kollarınca Hamidiye Gençlik Merkezi'nde düzenlenen "Gençler buluşuyor, yeni anayasayı konuşuyor" programına katıldı.
Konuşmasının başında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşanan terör olaylarına değinen Kurtulmuş, "Bir kere daha bu toprakları bölmek, bu toprakların halklarını birbirlerine düşman etmek istiyorlar; bu oyuna gelmeyeceğiz. Hani Akif diyor ya, 'Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela... Hani tauna da zuldür bu rezil istila.' İşte bugün de aynı şekilde dün Hindusu, yamyamı bir araya gelmiş Çanakkale'de, İstiklal Harbi'nde karşımıza geçmişlerdi; şimdi inanın ki bu terör örgütünün arkasında ya da terör örgütlerinin arkasında da kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela var. Bunların hepsine karşı, bu millet nasıl bir İstiklal Mücadelesi verdiyse biz de 2016 yılında bir istiklal ve istikbal mücadelesi veriyoruz ve Allah'ın izniyle, milletin desteğiyle bu savaşı kazanacağız, bu mücadeleyi kazanacağız" dedi.
"TÜRKİYE'NİN ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE YOL ALMASI LAZIM"
"Türkiye artık 20 bin dolarlar seviyesine çıkıp, Türkiye doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi ile gelişmiş bir ülke olacaksa, dünyanın süper liginin süper bir oyuncusu olacaksa Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde yol alması lazım" diyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Bunun için milletin verdiği iradeyi, bir saniye bile tereddüt etmeden, bir saniye bile başkalarıyla paylaşmadan icra edecek bir mekanizmaya bir siyasal sisteme ihtiyaç var. Biz başkanlık sistemini bunun için istiyoruz. Başkanlık sistemiyle Türkiye etkin bir yürütmeye sahip olsun ve başkan attığı adımların da hesabını vererek çok hızlı bir şekilde yoluna devam etsin. Biz başkanlık sistemi dedikçe birileri 'Siz bunu AK Parti için, Tayyip Erdoğan için istiyorsunuz' diyorlar. Değerli arkadaşlarım Tayyip Erdoğan eğer yetkilerini artırmak istiyorsa, zaten şu anda mevcut anayasanın 104. maddesi Cumhurbaşkanı'na çok büyük yetkiler vermiş durumdadır" ifadesini kullandı.
"BUNA ASLA RIZA GÖSTERMEZLER"
Kurtulmuş daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi yeni anayasa yapmaya birileri karşı çıkıyor ya. Biz parlamentodaki muhalefet partilerine, arkadaşlar gelin bütün anayasa olduğu gibi dursun, bir maddeyi değiştirelim desek, inanın ki buna asla rıza göstermezler. O madde nedir biliyor musunuz? 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Millet bu egemenliği seçilmiş kişi ve kurumların eliyle kullanır.' Seçilmiş kişi ve kurumların eliyle kullanır derseniz, bunlar sandıktan hiç çıkmayacaklarını bildikleri için 'Eyvah eyvah. Bizim bu eski egemenlik alanlarımız elimizden gidiyor' diye hayıflanırlar, onun için buna rıza göstermezler. Şimdi ne diyor anayasa'da 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, millet bu egemenliğini anayasal kurumlar eliyle kullanır.' Aslında 'Millet egemen falan değildir' diyor anayasa... Türkçesi bu. Biz de diyoruz ki, millet bu egemenliğini seçilmiş kişi ve kurumları eliyle, organları eliyle cümlesini inşallah anayasaya yazacağız."
"BİZ YENİ ANAYASAYI OLUŞTURURKEN ONU (KUR'AN) NE KADAR KILAVUZ ALACAĞIZ?"
Programın soru cevap kısmında ise bir üniversite öğrencisinin "Şüphesiz ki kutsal kitabımız bize bahşedildi. Biz yeni anayasayı oluştururken onu ne kadar kılavuz alacağız, ne kadar onu önemseyip ona göre düzenlemeler yapacağız?" şeklindeki sorusuna Numan Kurtulmuş, "Mondern hukukta da, hukuğu oluşturan tabi şartlardan birisi de o ülkenin kültürüdür, o ülkenin kültür kodlarını oluşturan temel değerleridir. Bu çerçevede bu ülkenin kültürüne, bu ülkenin kültürünü oluşturan temel kodlardan birisi de inançlarımızdır. Bu tabi ki ister istemez bu süreçlerin içerisinde zaten düşünce dünyamızın içerisinde var olan esaslardır. Hukuğun doğal kaynaklarından birisi kültürdür, örftür. Bu örfü oluşturan hususlardan birisi de milletin inançları, değerleri, kültürü ve medeniyetidir. Bu tabii ki her şeyi etkilemesi en doğal bir yoldur" diye cevap verdi.
- İstanbul