Haberler

O Vardiyada Ölçüm Yapılmadı İddiası

Abone Ol

Grizu Faciasında Yaşamını Yitiren 19 Maden İşçisinin Cesetlerine Ulaşma Çalışmaları Sürüyor.

Grizu faciasında yaşamını yitiren 19 maden işçisinin cesetlerine ulaşma çalışmaları sürüyor. Son denetimlerde eksikleri bulunan madende grizuya, metan gazı yoğunluğu kontrol edilmeden patlatılan dinamitin neden olduğu açıklandı. Savcılık, “Dinamit patlaması grizuyu tetiklemiş” iddiasını soruşturuyor.

MADENDE GÖÇÜK - FOTO GALERİ

BAKAN DİNÇER AÇIKLADI / WEB TV

EŞİNİN MAAŞINI YANLIŞLIKLA KESTİLER           

BUGÜNE KADAR 2 BİN 687 İŞÇİ ÖLDÜ

BURSA’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’nin Alpagut Köyü Devecikonağı Mevkii’nde bulunan Bükköy Madencik ve Turizm Anonim Şirketi’ne ait kömür ocağındaki 19 kişinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasıyla ilgili Mustafakemalpaşa Cumhuriyet Savcısı Doğan Bülent Belli soruşturma başlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun Mayıs ayında yaptığı denetimlerde eksiklikler bulunan madene Aralık ayı sonuna kadar bunları tamamlaması için süre verilmişti. Ancak süre dolmadan facia geldi.

Ölçüm yapıldı mı

İlk belirlemelere göre patlamaya ocakta metan gazı yoğunluğunun sınır değeri aştığı fark edilmeden dinamit patlatılması neden oldu. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, “Dinamit patlatılırken gaz birikimi çok dikkatli şekilde kontrol edilir. Aldığımız ön bilgiye göre dinamit patlatılması grizuyu tetiklemiş, asıl patlama grizu yüzünden meydana gelmiş. Ancak edindiğimiz ilk bilgilere göre gaz ölçüm cihazı çalışıyormuş” diye konuştu.

Bir yandan adli, bir yandan idari soruşturma devam ederken teknik heyet de akıllardaki ‘Grizu ölçümü gerektiği gibi yapıldı mı?’ sorusuna yanıt aranıyor. Soruşturmada, üretim sırasında ocakta bulunması gereken mühendis ve teknik ekibin bulunup bulunmadığı, gaz ölçüm cihazı ve alarm sisteminin çalışıp çalışmadığı, dinamit patlatılmadan önce ölçüm yapılıp yapılmadığı araştırılıyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Genel Müdür Vekili Mahmut Özçelik, yer altında çalışırken grizu patlamasına neden olan metan gazı oranının ortamda yüzde 1’in altında olması gerektiğini, yüzde 2’yi geçmesi durumunda çalışmanın durdurularak işçilerin tahliye edilmesi, gaz oranının da teknik elemanlarca ölçülmesi gerektiğini söyledi.

Cesetler çıkarılıyor

Bu arada facianın yaşandığı kömür ocağından ilk cesetler olaydan 9 saat sonra çıkarıldı. İlk etapta çıkarılan Ali Kazan’ın Kağyağmaz Köyü’nde, İzzet Kuşoğlu’nun da Karaoğlan Köyü’nde ikindi namazının ardından toprağa verildi.

Göçük altında 19 hayat kaldı

BÜKKÖY Madencik ve Turizm Anonim Şirketi’ne ait kömür ocağında meydana gelen patlamadan sonra oluşan güçüğün altında kalan 19 işçinin isimleri: “Şenol Kurt, Ali Kazan, Murat Aydın, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, İzzet Kuşoğlu, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yunis Arıçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin, Mehmet Çetin.”

Ailelerinin ödü kopuyordu

* Ertuğrul Demiray geçen kasım ayında maden ocağında işe başladı. Annesi Ümmü Demiray’ın “Yavrum, Ertuğrulum ne olur çalışma. Sana bir şey olacak diye ödüm kopuyor. İşten çık” diye feryat etti.

* İki çocuk babası Mehmet Banbal (45), eşi Ayşe ve kızları Beyzanur ile doğduğu Bükköy’e yerleşti ve maden ocağında çalışmaya başladı. Emekliliğine üç yıl kalan Banbal’ın emeklilik hayali maden ocağına gömüldü.

* Bükköy’de oturan evli ve iki çocuk babası Seyitali Akduman da emekli olmaya hak kazanmıştı. Yaşı dolmadığı için emekliye ayrılamayan ve maden ocağında çalışan Akduman’ın ölümü eşi ve iki çocuğunu yasa boğdu.

* Bükköy’ün maden ocağına verdiği biri de Mehmet Kuşoğlu. Ölümünün ardından biri 8 aylık olmak üzere geride 3 yetim çocuk bıraktı.

32 işçi ocağa girdi 13’ü çıkabildi

19 işçiye mezar olan kömür ocağındaki grizu faciası saat saat şöyle gelişti:

* 16.00: Bükköy Madencilik ve Turizm A.Ş.’de üç vardiye çalışan işçilerden 16.00- 24.00 vardiyasındaki 32 işçi ocağa indi.

* 16.15: İşçilerden 19’u kömür ocağının 285 metresinde, 13’ü de 220 metrede bir önceki vardiyadaki işçilerden görevi devraldı.

* 19.30: Ocağın 285 metresinde grizu patlaması meydana geldi. Tahkimat çöktü, ocak bir anda alev topuna döndü, 19 işçi göçük altında kaldı.

* 19.45: Ocağın 220 metresinde bulunan ve patlamadan etkilenen 13 işçi, kendi imkanlarıyla ocaktan çıkmayı başardı. Gazdan etkilenen işçciler hastaneye sevk edildi.

Cumhurbaşkanı Gül: Acımız büyük

ARNAVUTLUK’un başkenti Tiran’da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül, göçükle ilgili açıklamalarda bulunarak, “Bu tip olayların tekrarlanmaması için ne gerekiyorsa kurallar, teknik yöntemler, şüphesiz ki bunlar hep gözden geçirilecektir” dedi.

Bakan Dinçer: Hakkın rahmetine kavuştular

GECE 03.00’ten itibaren kurtarma çalışmalarını izleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Kurtarma ekipleri ulaştı. Maalesef işçilerimiz hakkın rahmetine kavuşmuş” dedi.

67 yılda 3 bin 414 kişi

Türkiye Taş Kömürü Kurumu’dan (TTK) alınan verilere göre Türkiye’de 1941-2008 yılları arasında ocak içinde meydana gelen kazalarda toplam 3 bin 414 kişi yaşamını yitirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title