Haberler

Obama'nın "Birliğin Durumu" Konuşması

Abone Ol

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'yi, silah kontrolü konusunda bir yasanın çıkarılması için harekete geçmeye çağırdı.

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'yi, silah kontrolü konusunda bir yasanın çıkarılması için harekete geçmeye çağırdı.

Obama, ikinci kez başkanlığa seçilmesinden sonraki ilk "Birliğin Durumu" konuşmasını yaptı.

Konuşmasında, son başkanlık seçimlerinde oy kullanma sırasında yaşanan sıkıntılara da değinen Obama, "Hepimiz, doğal haklarımızın burada evimizde korunmasını sağlama adına üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu, vatandaşlar olarak en temel hakkımızı da içeriyor: oy kullanma hakkı" dedi.

Obama, herhangi bir Amerikalı'nın, nerede yaşarlarsa yaşasınlar, hangi partiden olurlarsa olsunlar, sırf oylarını kullanmak için saatlerce bekleyemeyecekleri için bu haktan mahrum edilmesinin, bu ülkenin ideallerine ihanet edildiği anlamına geldiğini belirtti.

Amerika'da oy kullanma deneyiminde geliştirme sağlamak için bağımsız bir komisyon oluşturma kararını açıklayan Obama, bu komisyona, hem kendi kampanyası hem de seçimlerdeki rakibi Mitt Romney'nin kampanyası için üst düzey avukat olarak hizmet veren iki uzmanın öncülük edeceğini bildirdi.

Obama, "Bu durumu düzeltebiliriz ve düzelteceğiz. Amerikan halkı ve demokrasimiz bunu talep ediyor" ifadesini kullandı.

-Silah kontrolü yasası-

Obama konuşmasında, ABD'de özellikle son dönemlerde gündemi yoğun şekilde meşgul eden silah kontrolü konusuna da geniş yer ayırdı.

"Bu gece söylediğim hiçbir şeyin, en değerli kaynağımızı, çocuklarımızı korumak için bir araya gelmedikçe bir önemi yok" diyen Obama, Newtown'daki okula silahlı saldırıdan bu yana iki ayın geçtiğini hatırlatarak, "Bunun, ABD'de silah şiddetinin nasıl azaltılacağı konusundaki ilk tartışma olmadığını biliyorum. Ama bu kez durum farklı. Amerikalıların büyük çoğunluğu, suçluların silah edinebilmesini zorlaştıracak geçmiş araştırması zorunluluğu gibi, sağduyulu bir reform etrafında bir araya geldi. Her iki partiden senatörler, suçlulara tekrar satış için silah alımını önleyecek yeni sert yasalar üzerinde birlikte çalışıyor. Polis şefleri, savaş silahlarının ve büyük çaplı mühimmatın caddelerin dışına çıkarılması için yardımımızı talep ediyor" diye konuştu.

Bu konuda ortaya attıkları tekliflerin Kongre'de oylanmayı hakettiğini söyleyen Obama, "Eğer 'hayır' oyu kullanmak istiyorsanız bu sizin seçiminiz. Ancak bu öneriler bir oyu hakediyor. Çünkü Newtown'dan bu yana geçen iki aylık sürede, binin üzerinde doğum günleri, mezuniyet törenleri ve yıldönümleri, bir silahtan çıkan mermiyle hayatlarımızdan çalındı" dedi.

-Silah şiddetinden bahsederken duygusal anlar yaşandı-

İkinci kez başkanlık görevine resmen başladığı Yemin Töreni sırasında sınıf arkadaşlarıyla birlikte koro icra eden Hadiye Pendleton'ın ismini anan Obama'nın bu sırada gözlerinin dolduğu gözlendi.

Obama, konuşmasını yaptığı sırada salonda izleyiciler arasında bulunan Hadiya'nın anne-babası Nate ve Cleo ile silah şiddeti yüzünden hayatları mahvolan 20'nin üzerinde Amerikalı'nın da bir oyu hak ettiğini söyledi.

Başkan Obama, silah şiddeti mağdurları ve bu tür şiddetin görüldüğü yerlere atıf yaparak, "Gabby Giffords'ın, Newtown'ın, Aurora'nın, Oak Creek'in, Tucson'un, Blacksburg'ün ve silah şiddetine maruz kalan çok sayıda diğer toplulukların bir oyu hakettiğini" belirtti.

Obama'nın bu sözleri sırasında salonda yoğun bir alkış tufanı koptuğu ve duygulu anların yaşandığı gözlendi.

Bu arada Obama'nın konuşmasını izlemeye gelen davetliler arasında, silah haklarının önemli savunucularından rock yıldızı Ted Nugent'ın da bulunması dikkati çekti. Nugent'ın, Cumhuriyetçi Parti Teksas milletvekili Steve Stockman'ın davetiyle salona geldiği belirtildi.

-"Onların örneğini takip etmeliyiz"

Obama, konuşmasını izlemek için salonda bulunan bazı Amerikalıları özellikle anarak, şöyle devam etti:

"New York'taki hemşire Menchu Sanchez'in örneğini takip etmeliyiz. Sandy Kasırgası, çalıştığı hastaneyi karanlığa gömdüğünde, onun aklı, kendi evinin durumunda değil, bakımı altındaki 20 yeni doğmuş bebek ve onları güvende tutacak planı geliştirmedeydi.

Desiline Victor adlı Miamili kadının örneğini takip etmeliyiz. Oy kullanma istasyonuna geldiğinde, kendisine bu işlemin 6 saat sürebileceği söylendi. Zaman geçtikçe, kaygısı yorgun bedeni ya da ağrıyan ayakları üzerinde değil, kendisi gibilerin fikirlerini ortaya koyma gereği üzerineydi. Saatler boyunca, bir yığın insan ona destek için sırada durdu. Çünkü Desiline 102 yaşındaydı. En nihayet, üzerine 'oyumu kullandım' etiketini yapıştırınca sevinç çığlıkları attılar.

Brian Murphy adlı polis memurunun örneğini takip etmeliyiz. Wisconsin'deki Sih tapınağına bir saldırgan tarafından ateş açıldığında, Brian olay yerine gelen ilk kişiydi, kendi güvenliğini düşünmedi. Yardım gelene kadar mücadele etti ve üzerindeki 12 kurşun yarasına rağmen çalışma arkadaşlarına, içeride ibadet eden Amerikalıların güvenliğini koruma talimatı verdi. Brian'a bunu nasıl yaptığını sorduğumuzda, 'biz böyle yaratıldık' yanıtını verdi.

Farklı meslekler icra edebiliriz, farklı üniformalar giyebiliriz ve yanımızdakinden farklı görüşler taşıyabiliriz. Ama Amerikalılar olarak, aynı gurur verici unvanı paylaşıyoruz: Bizler vatandaşız. Bu, sadece milliyeti ya da hukuki statüyü tanımlayan bir kelime değil, bizi biz yapanı, neye inandığımızı tanımlıyor."

(bitti)

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Göksel Sözer - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Barack Obama Mitt Romney Ted Nugent Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title