Abdullah Öcalan'ın Yunanistan Aleyhine Açtığa Dava Ertelendi
Öcalan'ın, "kendisini koruyacağı ve siyasi iltica hakkı tanıyacağı" yönünde sözünü yerine getirmediği gerekçesiyle açtığı tazminat davası şubat ayına ertelendi.
Terör örgütü PKK'nın İmralı Adası'nda cezasını çeken elebaşı Abdullah Öcalan'ın, kendisini Türkiye'ye iadesinden sorumlu tuttuğu Yunanistan'a açtığı 20 bin 100 euro'luk tazminat davasının ilk duruşması bugün görüldü.
Atina İdari Mahkemesindeki duruşmada Öcalan'ı avukatı Cengiz Çiçek temsil etti. Mahkeme, dava dosyasındaki eksik belgelerin tamamlanabilmesi için ikinci duruşmanın 22 Şubat 2016 tarihinde yapılmasını kararlaştırdı.
Duruşmayı Öcalan'ın yeğeni olan HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan da izledi.
20 BİN 100 AVRO TAZMİNAT DAVASI AÇTI
Öcalan, 9 Aralık 2008 tarihinde avukatları aracılığıyla açtığı davada, Yunan devletini "yasa dışı muamele yapmak ve temel insan haklarını ihlal etmekle" suçlayarak 20 bin 100 avro tazminat talebinde bulunmuştu.
"YUNANİSTAN TAAHHÜDÜNÜ YERİNE GETİRMEDİ"
Dava dilekçesinde, 1988'de Suriye'den kaçtıktan sonra yakalanıncaya kadar olan süreci anlatan Öcalan, Yunan devletinin, "kendisini koruyacağı ve siyasi iltica hakkı tanıyacağı" yönünde söz verdiğini ancak bu taahhüdünü yerine getirmediğini savunuyor.
"YUNAN VEKİL YARDIMCI OLACAĞINI SÖYLEDİ"
Yunan basınındaki haberlere göre Öcalan, dilekçesinde, Roma'da bulunduğu sırada dönemin Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos'un bazı milletvekilleri aracılığıyla hükümetin kendisine yardımcı olacağını iletmesi üzerine ikinci kez Yunanistan'a geldiğini belirtertti.
"KENYA'YA GİDECEĞİMİZİ UÇAKTA ÖĞRENDİM"
Öcalan dilekçesi şu şekilde: "Korfu Adası'na geldiğimde EYP (Yunan Gizli Servisi) Başkanı Stavrakakis beni güvenli şekilde Güney Afrika'ya götüreceklerini söyledi. Uçağa bindikten sonra Güney Afrika"dan önce Kenya'ya gideceğimizi öğrendim. İtiraz etmemi engellemek için bunu bana uçağa bindikten sonra söylediler. Kenya'nın Amerikalı gizli servislerin merkezi olduğu herkesçe biliniyordu. Orada Yunan Büyükelçisi'nin konutunda kaldığım sürece bana siyasi iltica hakkı verilmesi konusunda Yunan ve Güney Afrika makamları arasında hiçbir irtibat olmadığını öğrendim. Daha sonra Atina, büyükelçilik konutundan çıkarılmamı ve Kenya'daki bir çiftliğe götürülmemi istedi. Ben ise, BM Genel Sekreteri'ne teslim edilmeyi istedim ancak, Yunan Dışişleri Bakanlığı bunu da kabul etmedi" ifadelerine yer verdi.
KENYA'DA YAKALANARAK TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ
Haberlerde, Öcalan'ın 2 Şubat 1999'da Korfu Adası'ndan Kenya'ya, Yunan makamlarının "Lazaros Mavros" sahte ismiyle kendisine tedarik ettiği C015918 numaralı Kıbrıs Rum pasaportu ile seyahat ettiği ileri sürüldü.
Abdullah Öcalan 15 Şubat 1999'da Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmişti.