Ödemiş'te İlk Kurşun Sergisi
İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanlılardan kalan mızıka takımları ile işgalden sonrası kente asılan ilk Türk bayraklardan biri ziyarete açıldı.
İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanlılardan kalan mızıka takımları ile işgalden sonrası kente asılan ilk Türk bayraklardan biri ziyarete açıldı.
Ödemiş ve Küçük Menderes Havzası'nın geçmişi ve kültürünü tanıtmak, ilgili taşınır kültür varlıklarını toplayarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulan Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM), Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanların kullandığı mızıka takımlarının yer aldığı 'İlk Kurşun' adlı sergiyi ziyarete açtı. Müzenin bahçesinde oluşturulan odada Yunan Garnizonu'ndan kalan mızıka takımları ile kentin özgürlüğünü kazandığı 9 Eylül günü asılan ilk Türk bayraklarından biri yer aldı.
Yunanların mızıka takımlarını, ayrılırken kentte bıraktığını belirten Müze Müdürü Prof. Dr. Engin Berber, "Mızıkalar sonra Halkevleri'ne geçmiş. Buradan da belediyenin malı haline gelmiş. Biz bunları Belediye şantiyesinde bulduk. İlk Kurşun odamızdaki sergimizde sergilemeye başladık. Bunlar Yunan ordusunun bıraktığı objelerden oluşuyor" dedi.
KENTE ASILAN İLK BAYRAKLARDAN BİRİ
Balıkesir, Uşak, Aydın'ın Kuşadası ve Denizli'de de eşyaları sergilediklerini, İlk Kurşun odasında ayrıca İzmir'in kurtuluş günü 9 Eylül 1922'de kente asılan ilk bayraklardan birinin de bulunduğunu belirten Müze Müdürü Prof. Dr. Berber şöyle konuştu:
"Serter ailesi bize bu bayrağı armağan etti. 9 Eylül 1922 İzmir Mimar Kemalettin Caddesi girişine asılmış bir Türk bayrağıdır. Bayrağın özelliği, kırmızı renkli kumaşlar bir araya getirildikten sonra, beyaz çarşaflardan kesilen ay yıldızın birleştirilmesiyle oluşmuştur. 1936'da çıkan Bayrak Kanunu'na uymayan bir bayraktır. 2x4 ebadındadır." - İzmir