Haberler

Ödüllü Sağlık Müzesi, Unesco Geçici Listesine Alındı

Abone Ol

EDİRNE'de Trakya Üniversitesi bünyesindeki, Osmanlı döneminde akıl hastalıklarının müzikli tedavi edildiği ödüllü sağlık müzesi II. Sultan Beyazıd Sağlık Külliyesi, 7 ay önce yaptığı başvuru üzerine UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alındı.

EDİRNE'de Trakya Üniversitesi bünyesindeki, Osmanlı döneminde akıl hastalıklarının müzikli tedavi edildiği ödüllü sağlık müzesi II. Sultan Beyazıd Sağlık Külliyesi, 7 ay önce yaptığı başvuru üzerine UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alındı.

Trakya Üniversitesi bünyesindeki II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, 2004 yılında kazandığı Avrupa Müze ödülü ve geçen yıl düzenleme alanında dünyada iletişimin oscarları olarak kabul edilen Mercury Mükemmellik ödülünün ardından, 7 aylık bir çalışmayla UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının sevincini yaşıyor. UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin açıkladığı geçici listeye alınmasının ardından Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, üniversitenin Kültür Koruma Uzmanı Yaşagül Ekinci Danışan, Sağlık Müzesi Müdürü Hakan Akıncı ve külliyenin kuruşunu gerçekleştiren emekli öğretim üyesi Ratıp Kazancıgil ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

'TIP ÖĞRENCİLERİNE İLK DERSİ BURADA VERECEĞİZ'

Sağlık Müzesinin UNESCO geçici Kültür Mirası listesine alınmasını büyük bir mutlulukla karşıladıklarını ifade eden rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu şunları söyledi:

"1974 yılında sevgili Ratıp Kazancıgil hocam buraya geldiğinde kubbesi çökmüş, içinde dikenler bitmiş, kurşunları dökülmüş bir yer buldu. Örnek bir projeyle burayı önce üniversiteye, daha sonra müzeye dönüştürmesi için o yıldan bugüne akıl almaz bir mücadele örneği gösterdi. Çok şükür bir önceki rektörlerimizin de her birinin birçok katkısı olmuştur. Ama sayın Kazancıgil hocamızın başlangıcıyla ve hala başında durarak organize etmesiyle bu noktaya gelindi. Bu çok onur ve gurur verici bir şey. Biz Tıp Fakültesi olarak başlayan her öğrencimize bir beyaz önlük töreni yaptıracağız. ve diyeceğiz ki biz 1982'de kurulmuş bir üniversite değiliz, 1488 yılında kurulduk. 'İşte burası Avrupa'da insanları içlerine şeytan girmiş diye yakarlarken, biz su sesiyle güzel kokularla insanları tedavi ediyorduk' diye anlatacağız ve ilk dersi biz onlara burada vereceğiz. Yani kendi medeniyetimizi artık kendi üslubumuzla şekillendireceğiz."

II. BEYAZID SAĞLIK MÜZESİ

Osmanlı döneminde akıl hastalıklarının müzikle tedavi edildiği ve daha sonra müzeye dönüştürülen II. Bayezid Külliyesi'nde gezenler 15 ve 18'inci yüzyılda erkeklere estetik göğüs ameliyatları yapıldığını, yeniçerilere fıtık ameliyatı yapan kadın cerrahların varlığını ve İngiltere Kraliyet Ailesi'nin de yaptırdığı Türk Usulü Çiçek Aşısı'nın Edirne'den Avrupa'ya yayılış öyküsünü öğreniyor. Beş asırlık tıp tarihini gün ışığına çıkaran ve çağdaş müzecilik anlayışıyla Abdi İbrahim tarafından yenilenen müzeyi bir yılda 235 bin kişi ziyaret etti.

- Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Trakya Üniversitesi Ekinci Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title