Haberler

Öğrenciler Geleceklerini Kodluyor

Abone Ol

Manisa Valiliğinin "Kodla(Ma)nisa" projesi kapsamında, il genelinde açılan atölyelerde eğitim gören 11-14 yaş arası öğrenciler, geliştirdikleri robotik yazılımlar ve mobil uygulamalarla teknolojik anlamda geleceğin Türkiye'si için umut veriyor.

Manisa Valiliğinin "Kodla(Ma)nisa" projesi kapsamında, il genelinde açılan atölyelerde eğitim gören 11-14 yaş arası öğrenciler, geliştirdikleri robotik yazılımlar ve mobil uygulamalarla teknolojik anlamda geleceğin Türkiye'si için umut veriyor. Gelecekte iş gücünde insan emeğine dayalı sektörlerin azalacağı, daha çok yazılım ve robotik sistemli sektörlerin ön planda olması beklenirken, gelişmiş ülkelerle aynı anda kodlama eğitimlerine başlayan ülkemizdeki öğrenciler erken yaşta teknolojiye ayak uydurarak, geleceğin dünyasında söz sahibi olmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda Türkiye'de ilk kez dönemin Manisa Valisi Erdoğan Bektaş öncülüğünde Manisa'da başlatılan "Kodla(Ma)nisa" projesi kapsamında, geleceğin bilgisayar dehalarını yetiştirmek amacıyla il genelinde kodlama atölyeleri açıldı. Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olarak Halk Eğitim Merkezi içerisinde açılan kodlama atölyesine 11-14 yaş arasındaki öğrenciler haftanın belirli günlerinde gelerek, 3 boyutlu tasarım, elektronik, robotik tasarım ve kodlama, web tasarımı ve mobil uygulamalar hakkında eğitim alıyor. 115 öğrencinin eğitim gördüğü atölyede öğrenciler kısa sürede öğrendikleri bilgilerle kendilerine ait robotik yazılımlar ve mobil uygulamalar geliştirdi. Manisa Kodlama Atölyesinden sorumlu Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Bilişim Teknoloji Öğretmeni Barış Altun'un öncülüğünde verilen eğitimlerde öğrenciler gelecekte Türkiye'nin özellikle savunma sanayisine katkıda bulanabilecek yazılımlar geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Atölyede parça parça birleştirilerek oluşturulan insan şeklindeki oyuncağa kodlar yazarak komut veren Ali Rıza Çevik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Talha Kafkas, kodlama merakının okuldaki bilişim teknoloji dersinde başladığını söyledi. Gelecekte hayatı kolaylaştıracak her türlü yazılıma katkı sağlamak istediğini kaydeden Kafkas, robotik alanda çalışmalar yapmak istediğini sözlerine ekledi.

7. SINIF ÖĞRENCİSİ 15 UYGULAMA GELİŞTİRDİ

Aldığı eğitim sonrası cep telefonları için uygulama yazmaya başlayan Ali Rıza Çevik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Zeynep Baysal ise bugüne kadar 15 uygulama geliştirdiğini söyledi. Başta hesap makinesi olmak üzere, öğrenciler için haftalık ders programı uygulaması hazırlayan Baysal, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer için de özel uygulama geliştirdiğini belirtti. Baysal, "Uygulama yazmak çok zor bir şey değil. Bence herkes yazabilir. Burada aldığımız eğitimler okuldaki derslerimize de olumlu yönde katkı sağlıyor. Sayısal zeka ve problem çözme yeteneğimiz gelişiyor. Büyüyünce bilişim ile ilgili bir alanda çalışmak istiyorum" dedi.

Atölyede eğitim gören bir diğer öğrenci Sait Koca ise yazılım ve robotik alanda kendisini daha fazla geliştirerek, Amerika veya İstanbul'da çalışmak istediğini vurguladı.

Sözlerine kodlamanın tanımıyla başlayan Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Bilişim Teknoloji Öğretmeni Barış Altun, "Kodlama hayatta her zaman yaşadığımız algoritmanın somutlaştırılmış halidir. Manisa Kodlama Atölyesinde her hafta toplam 115 öğrenci dönüşümlü olarak eğitim alıyor. Buradaki amacımız bu kodlamayı, robotları ve bunun gibi teknolojik materyalleri bizler yurt dışından değil, kendimizin üretmesi. Neden biz yapamayalım ki. Onlar yapıyorsa biz de yapabiliriz. Hatta bazı projelerimiz sosyal medya üzerinden yurt dışında 50-60 bin civarında izleniyor. Yurt dışından takip edilmeye başlandık. İleride inşallah biz de üretici konuma geliriz" diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİNE YÖNELİK PROJELER TASARLIYORLAR

Öğrencilerin üzerinde çalıştığı projeler hakkında da konuşan Barış Altun, "Buradaki gençlerimiz hiçbir zaman devrilmeyen insansız robot tank yaptılar. Şu an bir tankın içerisinde en az 3 tane personel vardır. Ama bu projemiz ileride hayata geçerse can kaybını önleriz. Çocukların zaten oyunlardan da bildiği gibi insansız tanklar mevcut. Uzaktan kontrol sayesinde savaş sırasında askeri personel zarar görmüyor. Tasarı aşamasında olan bir projemiz daha var. Savaş anında dağda askerlerimiz oluyor. O askerin nerede olduğunu tam bilemeyebiliriz. Onlara öyle bir künye tasarlayalım ki radarda görünsünler. Onları oradan acil durumlarda alalım. Bununla ilgili drone de yapılabilir. Bunu yapabiliriz" diye konuştu.

"AVRUPA'NIN TAKLİT ETTİĞİ ÜLKE OLACAĞIZ"

Öte yandan Şehzadeler İlçesi Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Ermiş ile birlikte Manisa Kodlama Atölyesini ziyaret etti. Ziyarette Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca da hazır bulundu. Kaymakam Çorumluoğlu, öğrencilerle yakından ilgilenerek, projeleri hakkında bilgi aldı. İlk aşamada bu atölyelerin kurulması için herhangi bir ödeneğin olmadığını belirten Çorumluoğlu, "Kaymakamlarımız, belediyelerimiz ve STK'ların desteğiyle bu atölyeyi açtık. Kaymakamlık olarak 80 bin TL harcadık. Üzerini de Halk Eğitim Merkezi müdürlüğümüz tamamladı. 17 ilçemizde de bu atölyeler mevcut. Manisa bu alanda en iyi il olduğunu söyleyebiliriz. Bizim çocuklarımız hep başkasının yazdığı oyunları oynuyorlardı. Bu oyunları yazan kişiler bizden daha mı zekiydi, değiller. Biz de bunları rahatlıkla yapabiliriz dedik. Eskiden çocuklarımız 6-7 hamlelik organizasyonlar yaparken şimdi daha uzun hamleli organizasyonlar yapabilir duruma geldi. Bu yaşlardaki çocuklarımızın bu aşamalarda başarılı olması çok memnun edici. Yarın bu çocuklarımız lise ve üniversitede bu çalışmalarını devam ettirdikleri takdirde bizler Avrupa ve Amerika'da bulunan bir uygulamayı kullanan bir ülke değil de kendi yazdıklarımızı veya yaptıklarımızı Avrupa'nın taklit ettiği ya da uyguladığı bir ülke olacağız. Ben bu zekanın ve çalışmanın Türk milletinde olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla çocuklarımızı bu yönden destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"KENDİ YAZDIĞI OYUNU GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Bilgisayarda çok fazla zaman geçiren çocuklara da seslenen Kaymakam Çorumluoğlu, "Çocuklar bilgisayarın başında sadece oyun oynayarak vakit harcamasınlar. Bilgisayarı daha işe yarar şekilde kullanmayı öğretmemiz gerek. Burada eğitim alan çocuk artık bilgisayar başında oyun oynamıyor, kendi yazdığı oyunu geliştirmeye çalışıyor" diye konuştu.

(Önder Aydın - Aykut Yeniçağ / İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İsmail Çorumluoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title