Haberler

Yargıda Kritik Karar: Nöbetçi Öğretmen Yargılanabilir

Güncelleme:
Abone Ol

Yargı, nöbet yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğretmenlerin okulda yaşanacak olaylarda soruşturulabileceğine ve sorumlu bulunurlarsa yargılanabileceklerine hükmetti.

Okullar bugün açılırken, yargıdan, okullarda yaşanan, öğrencilerin ölümüne kadar uzanan sonuçlara yol açan kaza ve olaylarla ilgili kritik bir karar çıktı. Yargı, nöbet yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğretmenlerin yaşanacak olaylarda soruşturulabileceğine ve sorumlu bulunurlarsa yargılanabileceklerine hükmetti. Karar, Kocaeli'deki İşitme Engelliler Okulu'nun bahçesinde top oynarken, kaçan topu almak için çıktığı parmaklıklarda elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdiği Yunus Eser ile ilgili olarak verildi.

KÜÇÜK YUNUS ELEKTRİK AKIMINA KAPILDI, HAYATINI KAYBETTİ

Yunus, 2 Ekim 2012'de, öğrencisi olduğu Kocaeli Karamürsel Gazanfer Bilge İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'nun bahçesinde arkadaşlarıyla top oynarken, kaçan kopu almak için bitişikteki yurt ile okulunu ayıran duvara tırmandı. Eser, burada parmaklıklardaki elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi.

MEB SORUŞTURMA İZNİ VERMEYİNCE DAVA AÇILAMADI

Eser'in ölümüyle ilgili olarak, ailesi ile Gündem Çocuk Derneği adına avukatlar Şahin Antakyalıoğlu ile Sezgi Korkmaz, suç duşurusunda bulundu. Soruşturma sonunda bilirkişi raporunda yer alan aksi yöndeki tespitlere rağmen nöbetçi iki öğretmen hakkında İl Milli eğitim Müdürlüğü'nün soruşturma izni vermemesinden dolayı dava açılamadı.

YURT MÜDÜRÜ VE ELEKTRİKÇİ PARA CEZASI ALDI

Elektrik direğini mevzuata uygun yaptırmayan yurt müdürü ile elektrikçi hakkında açılan davada ise mevzuata açık aykırılıklara rağmen sadece para cezası çıktı. Karamürsel Asliye Ceza Mahkemesi, taksirle ölüme sebebiyet suçundan 3 yıl 6 ay hapse mahkum ettiği müdür ile aynı cezayı verdiği elektrikçinin cezasını iyi halden dolayı indirip, "suçun işlenmesindeki özellikler, ceza süresi, ekonomik ve sosyal durumunu" gözeterek, bu cezayı da paraya çevirdi. Mahkeme 21 bin 200 lira olarak belirlediği cezanın 24 taksitte ödenmesine hükmetti.

"PARAYA ÇEVRİLEMEZ"

Karamürsel Başsavcılığı ise bu kararı temyiz etti ve bozulmasını istedi. Savcı Uğur Kaan Arısoy, temyiz başvurusunda, sanığın bilinçli taksirle hareket ettiğini ve cezasının üçte birden yarısına kadar arttırılması gerektiğini bildirdi. Savcı Arısoy, sanık Taşkıran'ın okulda yönetici olduğunu, yasal proje ve ihale sürecini gerçekleştirmeden, hareket ettiğini, tehlikenin ağırlığı dikkate alındığında hapis cezasının paraya çevrilmemesi gerekirken, "suçlunun kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama süresindeki pişmanlığı" gibi gerekçelerle paraya çevrildiğini vurguladı. Arısoy, bu hususların ne şekilde sanık hakkındaki cezanın paraya çevrilmesine esas teşkil ettiğinin belli olmadığını, cezada indirim ve sonra adli para cezasına çevirilmesinin gerekçeleri belli olmadığından kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu kaydetti.

SORUŞTURMA İZNİ

Soruşturma izni verilmediği için haklarında dava açılmayan iki nöbetçi öğretmenin dosyaları, avukatlar tarafından Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne taşınmıştı. Mahkeme, kritik bir karara imza attı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün olay anında öğretmenlerin bahçede diğer öğrencilerle ilgilendikleri gerekçesiyle soruşturma izni vermediğini belirten mahkeme, buna karşılık iki öğrencinin nöbet saatinde öğretmenleri verandada otururken gördüklerini anlattıklarına dikkati çekti. Nöbet Yönetmeliği'ne aykırı bu durumun ancak soruşturmayla aydınlatılabileceği sonucuna varan mahkeme, soruşturma izni vermeyen müdürlüğün bu kararını kaldırdı. Öğretmenlerin yükümlülüklerini yerine getirmedikleri saptanırsa haklarında dava açılabilecek. Olası dava ve verilecek karar, binlerce öğrencinin güvenliklerinin okuldaki takibi açısından da emsal niteliği taşıyacak. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Gazanfer Bilge Karamürsel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (84)

HACET:

SAYIN ÖĞRETMENLER BU MANASIZ YORUMLAR SİZİ ÜZMESİN. ÜLKEMİZDE HALKIN YÜZDE SEKSENDEN FAZLASI ÇOCUĞUNUN BAŞARISINDAN MEMNUN DEĞİL. ÇOCUĞUM SALAK DİYEMİYOR. BEN VELİ OLARAK GÖREVİMİ YERİNE GETİRDİM DİYEMİYOR. DİYEN DE ÇOCUĞUNUN ELİNE TELEFONU, BİLGİSAYARI TABLETİ VERİYOR YANİ ÇOCUĞUNUN BAŞARISIZ OLMASI İÇİN HER ŞEYİ YAPIYOR. . . SONUÇTA SUÇLU KİM VUR ABALIYA ÖĞRETMENE UTANIN BE. . .

Yanıtla247
balotelli:

başarısız her bir öğrenci için çocuğun okul masrafı öğretmenden çıkarılsın MEB bu fikrimi değerlendir. Nasıl olsa hiçbir sorumluluğu yoktu sadece gütmek zannediyorlar öğretmenliği.

Yanıtla354
efsane geri döndü:

Aslinda senin gibileri kisirlastirip cocuk yapmalaroni engelleyeceksin ozaman problem kalmaz

124
YANDANAUT:

akıl fukara olunca fikir ukala olurmuş sen çocugunu yapabilmişmisinde suçu öğretmene atıyorsun sen evde 1 taneyle uğraşamıyon öğretmen 30 uyla sınıfta bahçede basında nöbet tutacak o fındık kadar beyninle bide izahat veriyosun haklısın ama seni yontamayan öğretmen suçludur.

123
balotelli:

doğru söyledik diye dokuz köyden kovmanıza gerek yok. Kabul edin artık. Menfaatinize ters düşen birşey olunca hemen hakarete başlıyorsunuz. Beleşçisinizzzzzzz işte

172
Ayhan:

Bu ülkede öğretmenlerin 80'' i eğitim ve öğretimle alakası yok. Bu kutsal mesleği devlet hak edenlere mülakat sonucu versin.

Yanıtla333
şiiiiişt:

Troleybüs seni

35
değişik bakış:

Doğru diyorsun çünkü mülakat olunca cidden torpiller adam kayırmalar olmuyor adilce seçim yapıyorlar.

25
BARIŞ:

yüzde seksen demek istemiş . evet çok haklısın bu ülkede aldığı maaşı haketmeyen en az yüzde seksen öğretmen var. yazık bu ülkeye çok yazık.

51
yakup:

Bir öğretmen olarak söylüyorum söz veriyorum bu kararı veren hakim ya da mahkeme okulda sadece bir gün nöbet tutsun öğretmenlikten istifa etmezsem namerdim özellikle yatılı bölge ortaokulların da

Yanıtla233
Tüm 84 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title