Okul Kapısında Ölüm Davası
İzmir'in Bornova İlçesi'ndeki Seyit Şamlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ndeki otomatik kapıya sıkışarak yaşamını yitiren 17 yaşındaki Anıl Erden'in 'taksirle ölümüne neden oldukları' iddia edilen dönemin okul müdürü Hüseyin Toptaş ve görevli Niyazi öztürk'ün yargılanmasına devam edildi.
İzmir'in Bornova İlçesi'ndeki Seyit Şamlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ndeki otomatik kapıya sıkışarak yaşamını yitiren 17 yaşındaki Anıl Erden'in 'taksirle ölümüne neden oldukları' iddia edilen dönemin okul müdürü Hüseyin Toptaş ve görevli Niyazi öztürk'ün yargılanmasına devam edildi. Tanık olarak dinlenen öğrenci Hüseyin Biricik, "Bize kapı nasıl kullanılıyor diye eğitim verilmedi" dedi. Duruşma sonrası sanıklardan Niyazi Öztürk, tanık Hüseyin Biricik ile tartıştı.
Bornova İlçesi Atatürk Mahallesi'nde bulunan Seyit Şamlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Anıl Erden, 3 Haziran 2010 tarihinde teneffüste okul dışına çıkıp, nöbetçi öğrenciler bahçedeki otomatik kapıyı kapatırken koşup son anda tekrar içeri girmek istedi. Geometri sınavını kaçırmamak için acele ederken başı otomatik kapıya sıkışan ve ağır yaralanan Anıl Erden, kaldırıldığı hastanede doktorların çabalarına rağmen hayatını kaybetti.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, olayın ardıdan başka bir okula öğretmen olarak atanan dönemin okul müdürü Hüseyin Toptaş ve memur Niyazi Öztürk hakkında 'taksirle ölüme sebep olmak' suçundan 3 ile 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İzmir 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki süren davanın son duruşmasına tutuksuz yargılanan Hüseyin Toptaş ve Niyazi Öztürk ile olayda hayatını kaybeden Anıl Erden'in annesi Ayşe ve babası Doğan Erden ile avukatları Barış Kaşka katıldı.
Duruşmada okulun 9'uncu sınıf öğrencisi Hüseyin Biricik tanık olarak dinlendi. Hüseyin Biricik, olaydan bir gün önce kendisinin kapıda bir başka arkadaşıyla birlikte nöbet tuttuğunu, nöbete başladığında, personelin girişi için kapıyı açtığını söyledi. Biricik, "Kapıyı açtığım için Niyazi Öztürk gelip bana kızdı. Kapıyı kapattırıp, buranın açılmayacağını söyledi. Sürgülü demir kapıyı yarım açtım. Personel oradan girdi. Saat 10. 30 sıralarında çöp arabası geldi, içeri girdi. Kapı arıza yaptı. Kapıyı kapatamadık. Akşam iterek kapıyı zorla kapattık. Bize nöbette kapının nasıl kullanılacağı yönünde eğitim verilmedi. Daha önce de nöbet tutan arkadaşlarım kapının arıza yaptığını, bazı kişilerin kollarının sıkıştığını söyledi. Benim nöbetimden bir gün önce de kapının arıza yaptığını duydum" dedi.
Ölen Anıl Erden'in avukatı, başka tanıklarının da olduğunu, bu tanıklar arasında kapının butonunu açıp kapatan öğrenci E. İ. 'nin de bulunduğunu, dışarıda beklediğini söyledi. Sanık Hüseyin Toptaş'ın avukatı bu tanığın sanık olarak, Çocuk Mahkemesi'nde bu olaydan dolayı yargılandığını belirterek tanık olarak dinlenmemesini talep etti. Hakim de talebi yerinde görüp, E. İ. 'nin tanık olarak dinlenmemesi yönünde karar verdi.
Sanık avukatı ayrıca yüksek makina mühendisi ve elektrik mühendisinden oluşan bilirkişiler tarafından olay yerinde keşif yapılmasını talep etti. Hakim, olayın ardından Cumhuriyet Savcısının gözetminde bilirkişi incelemesi yapıldığını, bu nedenle keşif yapılmasına yer olmadığını belirtti. Hakim, Adalet Komisyonu'nun listesinde bulunan bilirkişiler Gürdal Külacıoğlu ve Şemsi Babadan'a rapor hazırlamaları için dosyanın verilmesini kararlaştırıp, duruşmayı 15 Kasım'a erteledi.
Bu arada duruşma sonrası tutuksuz sanıklardan Niyazi Öztürk, tanık olarak ifade veren Hüseyin Biricik ile verdiği ifadede söyledikleri nedeniyle tartıştı.
---- - İzmir / Bornova