Haberler

"Okula Alıştırmada 'Güven Duygusu' Aşılanmalı"

Abone Ol

OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersanlı: "Okula yeni başlayan çocukların okul korkularını yenebilmesi için ilk ay çok önemli, çocuğa büyüdüğü hissettirilmeli, güven duygusu aşılanmalıdır" "Çocuğun okula gitmesi için zorlama yapılmamalı, çocuk ikna edilmelidir. Okula gidecek kadar becerikli olduğu, birçok arkadaşı olacağı, evlerinin yerinde durduğu ve evine dönünce her şeyin aynısı gibi olacağı hissi verilmelidir"

MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, okula yeni başlayan çocukların okul korkularını yenebilmesi için ilk ayın çok önemli olduğunu belirterek, "Çocuğa büyüdüğü hissettirilmeli, güven duygusu aşılanmalıdır" dedi.

Prof. Dr. Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların okula kolay uyum sağlaması için anne ve babalara büyük görev düştüğünü söyledi.

Okula yeni başlayan bazı çocukların önce çok istekli göründüklerini ancak okul zamanı geldiğinde okula gitmek istemediklerini vurgulayan Ersanlı, şöyle devam etti:

"Çocuklar okul öncesi hevesle hazırlanır. Ayakkabı  forma, kitap gibi okul eşyaları almaya giderken sevinçlidir. Eve gelince okul kıyafetlerini giyer, çantalarını hazırlar ancak okul günü geldiğinde çocuk okula gitmek istemez. Bunun nedeni çocukların okuldan değil de anneden ayrı kalmaktan korkuyor olmasıdır. Temel sorun anneye aşırı bağlılıktır. Bunun için çocukların sabahları okula hazırlanması problem oluyor. Çocuk çeşitli bahanelerle evde kalmak istiyor. Okula gitmesi konusundaki zorlamalar ise çocuğun var olan sıkıntısını daha da artırır. Bu nedenle okul korkusunun giderilmesinde aile desteği önemli."

Çocukların tek başına hareket edebilmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Ersanlı, "Bir çocuğun büyümesinde en önemli olay, ev dışında yeni bir ortamda yalnız var olabilmesidir. Okul bahçesinde annenin elini bıraktığı an, zil sesi ile velilerin okul dışına yönlendirilmesi en can alıcı anmış gibi görünse de çocuğun o güne nasıl geldiği, okul hakkındaki bilgisi, beklentisi, endişeleri önemlidir. Yuvaya, anaokuluna, ilkokula başlamak bu yüzden çok hassas bir süreçtir" diye konuştu.

Ersanlı, "Okulun ilk dönemlerinde yaşanan sorunlar kendine güven duygusuna, topluma uyuma, okul başarısına, ilerideki yeni okul ve ortamlara alışmaya, evlenip yeni işe başlamaya hatta kendi çocuğunun evden ayrılma süreçlerine kadar etki eder" ifadelerini kullandı.

"Bu dönemde anne babanın tutumu önemlidir"

Prof. Dr. Ersanlı, çocuğu okula yeni başlayan velilere şu önerilerde bulundu:

"Okula yeni başlayan çocukların okul korkularını yenebilmesi için ilk ay çok önemli, çocuğa büyüdüğü hissettirilmeli, güven duygusu aşılanmalıdır. Çocuklar, bazen okula gitmemek için çeşitli bahaneler uydurabilir. Bu dönemde anne babanın tutumu önemlidir. Çocuk okula giderken annesinden ayrılma anında aşırı ağlama, tuhaf  davranma, okuldan kaçma gibi çabalama atakları gösterebilir. Her şeye ağlama, değişik korkular geliştirme, sürekli aileyi arama, öğretmene yapışma belirtileri gösterebilir. Böyle durumda çocuğa sürekli yanında olduğu hissi aşılanarak güven verilmelidir. Çocuğun okula gitmesi için zorlama yapılmamalı, çocuk ikna edilmelidir. Okula gidecek kadar becerikli olduğu, birçok arkadaşı olacağı, evlerinin yerinde durduğu ve evine dönünce her şeyin aynısı gibi olacağı hissi verilmelidir." - Samsun

Kaynak: AA / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurtman Ersanlı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title