Haberler

Okulda organik bal üretiyorlar

Abone Ol

CÜNEYT ÇELİK - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Meslek Yüksek Okulu (MYO) Organik Tarım Bölümünde okuyan öğrenciler, organik tarım ve arıcılık yapıp, gelecekte yapacakları mesleklerini uygulamalı olarak ...

CÜNEYT ÇELİK - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Meslek Yüksek Okulu (MYO) Organik Tarım Bölümünde okuyan öğrenciler, organik tarım ve arıcılık yapıp, gelecekte yapacakları mesleklerini uygulamalı olarak öğreniyor.

Bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organik tarımın, kimyasal ve sentetik madde kullanılmadan, her aşaması kontrollü üretim biçimi olduğunu söyledi.

Organik tarımda hedefin verimden önce kaliteli ürün alabilmek olduğunu vurgulayan Karaköy, "Günümüzde zirai ilaç kalıntıları ve benzeri birçok etken insan sağlığını tehdit etmektedir. Avrupa ülkelerine baktığımızda organik tarıma yoğun bir şekilde talep söz konusudur. Bizim ülkemizde de organik tarım günden güne önem kazanmaktadır" diye konuştu.

Karaköy, öğrencilerin okulda öğrendiklerini pratikte görmelerini sağlamayı amaçladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Pratik olarak bilgilerini artırmak amaçlı çok farklı ürün türleri yetiştiriyoruz, mısırdan tutun aklınıza gelebilecek sebze çeşitleri, domates, kabak, kavun, karpuz. Bunları burada öğrencilerimiz üretiyor. Yetiştikten sonra CÜ Vakfı bünyesinde satış ofisimiz var, bu satış ofisinde öncelikli olarak öğretim üyelerimiz elemanlarımız ve Sivas halkının beğenisine ve satışına sunuyoruz."

Zirai ilaçların bilinçsizce kullanıldığını savunan Karaköy, bu nedenle organik tarımın önemli olduğunu vurgulayarak, "Uygulamaları öğrencilere sunarak donanımlı hale gelmelerini ve piyasada görev alabilmelerini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

- Organik bal da üretiliyor

Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy, yaklaşık 15-20 ürün yetiştirdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bölgemiz iklim koşullarında mümkün oldukça erkenci ürün yetiştirmeye çalışıyoruz, adapte etme fonksiyonunu inceliyoruz. Bölgemizde en önemli konulardan biri ekolojik olarak yani yetiştirme dönemi olarak sürenin kısalığı, kısa olduğu için erkenci ürünleri bölgemizde adaptasyon kabiliyetlerini inceleyerek hizmete sunmaya çalışıyoruz."

Okulda görevli ziraat mühendisi Volkan Yörük de organik bal üretiklerini söyledi.

Arıyla ilgili birkaç denemelerinin olduğunu dile getiren Yörük, "Seramızdaki ve tarlamızdaki ürünlerin arılar kullanılarak daha fazla döllenmesi ve tozlanma yoluyla veri atış denemelerini yaptık ve çok başarılı sonuçlar aldık" dedi.

Arıların bitkilere zarar vermediğini aktaran Yörük, "Arının bitkilere asla zararı olmaz hatta yanlış bilinen bir kanı vardır, 'arı bitkileri yer' diye, asla öyle bir şey yoktur, arının öyle bir ağız yapısı yok çünkü arı aksine bitkilerin döllenmesine, tozlaşmasına yardımcı olup bu da verimi artırmasını sağlıyor. Hatta yonca bitkisinde arı konmasıyla daha fazla yonca verimi alındığı görülmüş" ifadelerini kullandı.

Volkan Yörük, toprakların daha fazla kirlenmeden, kimyasallardan uzak tutularak, doğal yöntemlerle tarımın yapılabileceğine inandıklarına vurgu yaparak, "Her şey para değil insan sağlığı ve ürünün kalitesi de çok önemli. Bunu öğrencilerimize öğretmeye ve halkımıza da kanıtlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Volkan Yörük Karaköy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title