Haberler

Okullar Arası 9. İlyas Avcı Tiyatro Şenliği Başladı

Güncelleme:
Abone Ol

Tarsus Kaymakamlığı Himayesinde, Tarsus Belediyesi Ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Düzenlenen 9. Okullar Arası İlyas Avcı Tiyatro Şenliği 30 Okulun Katılımıyla Başladı.

Tarsus Kaymakamlığı himayesinde, Tarsus Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen 9. Okullar arası İlyas Avcı Tiyatro Şenliği 30 okulun katılımıyla başladı.

Tören ilk olarak Yarenlik alanında bulunan İlyas Avcı'nın büstüne çiçek konulmasıyla başladı. Program Belediye Bandosu eşliğinde, protokol üyeleri ve öğrenciler kortej eşliğinde Nikah Salonuna geçti.

Burada okullar adına açılış konuşmasını yapan Sadık Eliyeşil İlköğretim Okulu Müdürü Osman Köseoğlu, tiyatronun günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi.

Köseoğlu, "Tiyatro bazen ağlatan, bazen güldüren ama çoğu kez de düşündüren etkisiyle çocuk ve gençlerimizi televole kültüründen alıkoyacak ve bu şenlik sayesinde kendi kültürünü aşılayacaktır" dedi.

Tiyatronun eğitimin bir parçası olduğunu belirten Milli Eğitim Müdürü Ethem Sarı,

2000 yılında Kültür Merkezi'nin hayata geçmesiyle Tarsus'ta bu tür etkinliklerin hız kazandığını söyledi.

Sarı, "8 yıldır yaptığımız tiyatro etkinliğinin amacına ulaştığını düşünüyorum. Geleceğimizin güvencesi güzel çocuklarımız bu etkinlikle sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bizim eğitim görevlileri olarak çocuklarımıza vereceğimiz hizmetlerin başında onların ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim hizmeti vermektir. Bunu bu tür etkinliklerle verdiğimizi düşünüyorum. 10 yıl önce Tarsus'ta Kültür Merkezi yoktu ve açılışı kültürel milad olarak açıklanmıştı o dönemde.

Bunun haklılığı şimdi ortaya çıkmaktadır. Biz 9 yıldır Tarsus Belediyesi ile bu etkinliği birlikte yapıyoruz. Kurumlar arası güzel bir işbirliği olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Tiyatro şenliğinin artık geleneksel hale geldiğini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tiyatro etkinliğinin yalnız bölgede değil, Türkiye'de örnek olduğunu ifade etti.

Başkan Kocamaz, "Tiyatro aslında toplumun aynası, toplumda yaşanan olayları bir şekilde o göremeyen insanlara gösterebilmek ve bir yerde eğitmek amacıyla ortaya konulmuş bir sanat etkinliğidir. 9 yıl önce kıymetli hocam Kudret Ünal beyin böyle bir etkinliğin İlyas Avcı adına başlatılmasını ve gelecekte Tarsus'tan tiyatro sanatına gönül vermiş çok değerli ülke çapında sanatçılar yetişmesi için bir antrenman sahası olarak önermişti. Ancak bugün 9. yılına giren bu etkinlik geleneksel bir hal almış ve bölgemizde örneği olmayan ve gerçekten Tarsus'ta bir ayrıcalık olarak yaşatılan etkinlik haline dönüşmüştür.

Bugün bu salonların doldurulması bu işe gönül verenlerin sayılarının artması ve tiyatronun ne kadar önemli bir etkinlik olduğunun anlaşılması, insanları tiyatroya yöneltmiş artık tiyatro hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline bürünmüştür. Geçmişte böyle mekanlar yoktu, geçmişte sadece bazı okullarda bu etkinlikler yapılabiliyordu. Ama bugün Tarsus'ta bu mekanların oluşturulmuş olması ve bu mekanların dolu dolu kullanılmaya başlanmış olması, Tarsus açısından kültürün geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve sahiplenilmesi açısından gerçekten çok önemli bir hale gelmiştir.

Bu konuda mekanı hazırlayan, dolduran tüm sanatseverlere ve sanatçılara ve siz değerli gençlerimize teşekkür ediyorum. 9 yıldır geleneksel hale getirdiğimiz, Tarsus Belediyesinin lojistik desteğiyle, Kaymakamlığımızın desteğiyle, Milli Eğitim Müdürlüğümüzün bu konuda verdiği desteklerle Tarsus'ta çok güzel bir hareket başlatılmış ve artık gençlerin kendilerine güvenini sergileyebildiği ayrıca kendini ifade etme imkanı bulduğu bir etkinlik haline gelmiştir. Şimdiden emeği geçenleri kutluyor, başarılarını diliyorum" ifadesini kullandı.

Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi ise 9 yıldır süren tiyatro etkinliğinin amacına ulaştığını söyledi.

Güldibi, "Verimli Tarsus toprakları her alanda çok kıymetli değerler yetiştirmiş. 10 bin yıllık tarihimizde Türkiye'ye ve tüm dünyaya ışık saçmışız. Bu manada Tarsus'ta olmak, Tarsuslu olmak ve Tarsus'ta görev yapmak gerçekten keyifli bir hadise.

Ben görev yaptığım birçok yerde böyle bir hadiseyle karşılaşmadım. Bu yüzden siz gençler bundan gurur duymalısınız. Büyüklerinizin 9 yıl önce İlyas Avcı tiyatro şenliklerini başlatması sizler için ve Tarsus için gerçekten çok güzel bir olaydır. Toplum belli bir alanda gelişemez, sadece turizm, sadece sanayi, sadece eğitimin belli bir alanıyla gelişemez. Eğitimin içine her şeyi alacaksınız. Bunun içinde tiyatroda olacak, güzel sanatlarda olacak, sporda olacak.

Gençlerimizin maddi, manevi, kişisel, ruhi gelişimini sağlayacak her türlü olayı bizler eğitimimizin içerisine almak zorundayız. Diğer türlü bize ait olan kültürün devamı mümkün değil. Tiyatroyu neden benimsiyor ve önemsiyoruz? Çünkü bize atalarımızdan aktarılmış bizlerinde bizden sonra geleceklere aktaracak değerlerimiz var. Bizim kendi Türkçemizi, kendi değerlerimizi devam ettirebilmemiz için her olaydan olduğu gibi tiyatrodan da faydalanmamız lazım.

Eminim ki bu geçlerimizin etkinliğe başladığı günle bitirdiği gün arasında çok büyük fark olacaktır. Hepsi güzel Türkçemizi çok iyi kullanacaktır ve aynı zamanda sosyal faaliyetlerde çok daha aktif olacaklardır ve bizleri gururlandıracaklardır" şeklinde konuştu.

30 okulun katıldığı tiyatro etkinliğinde 600 öğrenci rol alırken, ilk oyun Ayşe Mirici İlköğretim Okulu öğrencilerinin oynayacağı "Bizim köyün delisi" adlı oyunla başlayacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title