Olan Hep Garibana Oluyor!
Kentin bir yanında özel hastaneler kapandı bir yanında hastaneler taşındı. Devlet çalışanı sağlık personelleri yeni hastanelere geçti. Özel hastaneler de çalışan doktorlar da boşta kalmadı. Olan akşama kadar çoluk-çocuğuna bir parça ekmek götürmek için hastane çevresinde çırpınan esnafa oldu.
Urfa'da geçtiğimiz aylarda birçok özel hastane ve tıp merkezinin SGK ile sözleşmesi feshedildi. SGK ile sözleşmeleri feshedilen özel hastane ve tıp merkezleri kapılarına kilit vurdu. FETÖ/PDY mensuplarının 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da tıp merkezleri Fethullahçı Terör Örgütü bağlantısı olduğu için hazineye devredildi. Özel OSM yeniden açıldı ancak diğerleri ile ilgili belirsizlik sürüyor. Madalyonun diğer yüzünde ise taşınan devlet hastaneleri var.
DÜKKÂNINI KAPATAN KAPATANA!
Eyyübiye'de yapılan hastaneden sonra kentte bulunan Doğum Hastanesi ve Çocuk Hastanesi de yeni yapılan hastaneye taşındı. Hastaneler taşındı taşınmasına da olan hastane civarındaki esnafa oldu. Doğum Hastanesi ve Çocuk Hastanesi etrafında bulunan birçok esnaf hastane kapandıktan sonra çareyi kepenkleri kapatmakta buldu. Kimisi dükkânını kapatırken, kimisi ise 10 liraya günü kurtarmanın derdine düştü. Birçok esnaf ise birkaç aya kalmadan dükkânlarını kapatacağını belirtti. Önceden araç kuyruklarının oluştuğu hastane caddeleri şu sıralar terk edilmiş kasaba görünümüne büründü. İşte hastane civarında 10 liraya günü kurtarma derdine düşen esnafın Gazete İpekyol'a anlattıkları…
ŞAHANCI: BELLİ BİR SÜRE SONRA BURADA KİLİT VURACAĞIZ
Eczacı Murat Şahancı, "20 yıldır esnafım, 3 tane çocuğum var. Belli bir süre sonra burada kilit vuracağız, işsiz kalacağız. Geçen yıl hastanenin dış kaplamasını yeni yaptılar, dünyanın masrafını yaptılar. Bu kadar para harcanıyor, insanlar 15-20 kilometre nasıl gidecekler? Bizim için tamam 10-15 tane esnafız ama vatandaşlar için durum çok kötü, diş hastanesi de gitti burada hastane kalmadı. Buradan biz sayın Faruk Çelik'e, Mahmut Kaçar'a sesleniyoruz buraya bir şey yapsınlar, Eyyübiye'ye yapmaları güzel ama burayı mağdur etmemeleri lazım" dedi.
ÇELİK: SABAHTAN AKŞAMA KADAR BURADA OTURUYORUZ, İŞİMİZ YOK
Eczacı Mevlüt Çelik, "15 yıldır esnafım, 6 çocuğum var. Sabahtan akşama kadar burada oturuyoruz, işimiz yok. Dükkân kirasıdır, sigortadır, işçi parasıdır bunlar nasıl karşılanacak? Buraya poliklinik, hastane, sağlık ocağı, devlet hastanesi olur bir şey yapılmalı. Hastane olmadığı zaman iş olmuyor. Hasta gelmeyene kadar oturuyoruz, böyle giderse kapatırız" diye konuştu.
YALÇIN: HASTANENİN YERİ YA YIKILSIN YA DA BİR ŞEY YAPILSIN
Fırıncı Kadir Yalçın, "8 yıldır fırıncıyım burada. Hastane kapandıktan sonra işler yüzde 50 düştü, burada hastane yok. Bağlarbaşı semtinde ne çocuk hastanesi, ne doğum hastanesi, ne diş hastanesi hepsi Eyyübiye tarafına gitti. Hastanenin yeri ya yıkılsın, ya da bir şey yapılsın. Dükkânlarını kapatan esnaf var. Burası için bize umut versinler, umutsuz durumdayız" şeklinde konuştu.
SEZER: BEN BURADA SİFTAH ETMEDEN GÜNÜ KAPATIYORUM
Ayakkabıcı Osman Sezer, "30-35 senedir Bağlarbaşı'nda esnafım. Benim 7 çocuğum var 9 nüfusa bakıyorum 2 çocuğum üniversite okuyor. Ayda neredeyse bin lira onların masrafı var ben burada siftah etmeden günü kapatıyorum. Bağlarbaşı mahallesi olarak elimizde doğum hastanesi vardı onu da kaldırdılar. Hastane gidiş geliş 40 kilometre yol, bir hastamız olduğu zaman nasıl hastamızı götüreceğiz? Herkesin arabası, maddi durumumu var? Sağlık Bakanı, milletvekilleri ve Faruk Çelik'e sesleniyoruz, burası mahvoldu" dedi.
KÜÇÜK: BURASI MADDE BAĞIMLILARININ YUVASI OLACAK
Kasap Mehmet Küçük, "20 yıldır burada kasap esnafıyım. 5 çocuğum var, işler tamamıyla bitti hastaneden sonra. Haliliye ilçemizin hastanesi yok, çocuğumuz hasta olduğu, eşim hasta olduğu zaman benim 20 kilometre gitmem lazım. 20 kilometre içinde doğum yolda mı olur, çocuk yolda mı ölür onu bilemem artık. İşlerimiz önceden iyiydi ama şimdi daha siftah edemedim, böyle giderse hepimiz kapatacağız. Burası madde bağımlılarının yuvası olacak. Hastanenin en azından bir bölümü burada olsaydı" şekliden açıklamalarda bulundu.
YORGUN: SENETLERİMİZİ ÖDEYEMİYORUZ
Bakkal Ahmet Yorgun, "Hastane kapandı işler kesat, dört çocuğum var 15 yıldır burada esnafım. Esnafın durumunu görüyorsunuz, çoğu dükkânlarını kapatmaya başladı senetlerimizi ödeyemiyoruz. Sabahtan akşama kadar 15-20 liralık iş yapıyoruz, hastane açıkken günlük 600-700 liralık iş yapardık. Şu anda 50 lirayı zor buluyoruz. Esnaf arkadaşlarımızdan 2-3 tanesi kapattı, böyle giderse bizde kapatmak zorunda kalacağız" diye dert yandı.
BAŞ: HASTANE AÇIKKEN İŞLERİMİZ DAHA İYİYDİ
Kuaför Nihat Baş, "Müşteri yok, fakülte kapandı çocuk hastanesi kapandı. Gelen hastaları Eyyübiye'ye yolluyoruz. Buraya gelen durumu ağır olan çocuklar oluyor taksiciler Allah razı için bazen de çok cüzi bir rakamla götürüyorlar. Gün oluyor 20 liralık iş yapıyoruz, hastane açıkken işlerimiz daha iyiydi. Şuan müşteri yok, vatandaşta mağdur. Eyyübiye'ye insanları yönlendiriyoruz. İki çocuk sahibiyim, buraya arkadaşın çocuğunu getirdiler zorla özel hastaneye yetiştirdik. Burada esnafın çoğu kilit vurdu, kepenk indirdi. Bu cadde öldü, bitti artık. Haliliye'de hiç mi hastane olmaz" diye konuştu. (Kaynak: Gazete İpekyol)