Haberler

Öldüren Virüsün Aşısı Tamam

Abone Ol

Domuz Gribi Aşısının Üretimi Tamamlandı. Aşı, 3-4 Ay İçinde Kullanıma Sunulacak.

Dünya ilaç endüstrisinin önde gelen kuruluşlarından Sanofi Aventis Grubu'nun aşı bölümü olan Sanofi Pasteur, Ağustos ayı itibariyle domuz gribi aşısının üretiminin tamamlandığını, aşının klinik deneyler ve ilgili sağlık otoritelerinin onayının ardından 3-4 ay içinde kullanıma sunulacağını açıkladı.

Sanofi Pasteur Türkiye'nin Medikal Direktörü Dr. Tamer Pehlivan tüm dünyanın ve Türkiye'nin merakla beklediği domuz gribi aşısının ne zaman üretiminin tamamlanacağı konusunda ANKA'nın sorularını yanıtladı. Tamer Pehlivan, Sanofi Pasteur'ün dünyada faaliyet alanını sadece aşılara adamış en büyük şirket olduğunun altını çizerek " Sanofi Pasteur domuz gribi de dahil aşı üretiminde araştırma ve geliştirme için her gün 1 milyon Euro'nun üzerinde bir kaynak harcıyor" dedi.

Dünyanın en büyük aşı üreticisi üç kuruluşun 23 Haziran tarihi itibariyle aşının üretimi için çalışmalara başladıklarını belirten Pehlivan, Sanofi Pasteur olarak aşıyı Kasım sonu ya da Aralık başında piyasaya çıkarma hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Pehlivan tüm dünyada aşının ne zaman kullanıma hazır olacağı yönünde yüksek bir beklenti olduğunu, ancak aşının üretim, klinik deney ve onay sürecinin doğal olarak 4 ile 6 ay arasında bir zaman aldığını, bu nedenle kesin bir tarih vermekten kaçındıklarını vurguladı.

-"AŞI HAZIR, 6 BİN GÖNÜLLÜ ÜZERİNDE TEST EDİLİYOR"-

Pehlivan, diğer aşılar gibi domuz gribi aşısının da üretim sürecinde klinik araştırmalar döneminin çok önemli olduğunu ve burada yapılacak testlerin aşının başarı ya da başarısızlığını ortaya koyacağını belirterek, şöyle dedi:

" Normalde aşıların başarısız olması söz konusu değil, ancak yine de yanılma marjı her zaman dikkate alınır. Çünkü aşı herhangi bir nedenle o sürede beklediğimiz başarıyı gösteremeyebilir. O nedenle süreleri temkinli olarak belirlemek durumundayız. Şu anda domuz gribi aşısının ABD'de ve Avrupa'da 6 bin gönüllü üzerinde denemesi yapılıyor.Aslında şu anda aşı üretilmiş durumda, ancak ihtiyatımızı koruyarak ve zaman konusunda temkinli davranarak klinik test sonuçlarını ve ardından da onay sürecini bekleyeceğiz. Bu nedenle Kasım sonu ya da Aralık başı diye tarihi telaffuz ediyoruz."

Pehlivan, domuz gribi aşısının klinik testleri kapsamında gönüllüler arasında Türkiye'den kimsenin bulunmadığını kaydetti.

-"100 MİLYON ADET AŞIYI YOKSUL ÜLKELER İÇİN BAĞIŞLAYACAĞIZ"-

Tamer Pehlivan, özellikle yoksul ülkeler ve domuz gribinin salgın olduğu yoksul ülkelere yönelik olarak dağıtılmak üzere Dünya Sağlık Örgütü'ne(DSÖ) 100 milyon adet aşıyı bedelsiz olarak iletme sözü verdiklerini de açıkladı. Pehlivan, Sanofi Pasteur'un dünyada üretilen tüm aşılarının yüzde 40'ını, grip aşılarının da yüzde 50'sini tek başına ürettiğini aktararak, grip aşısı üretiminde 60 yıla yakın deneyim, bilgi ve sorumluluğunun bir gereği olarak bu kadar yüksek miktarda aşıyı DSÖ'ye karşılıksız bağışta bulunmanın da bu sorumluluk duygusu içinde yapıldığına dikkat çekti.

Aşının edinilmesiyle ilgili bilgi de veren Pehlivan, " Bu aşı öyle diğer aşılar gibi ya da mevsimsel grip aşısı gibi eczanelerden alınabilecek bir aşı değil. Bu aşının kimler tarafından kullanılacağına hükümetler, sağlık bakanlıkları ve bunlara bağlı sağlık kuruluşları karar verecek" dedi.

"-AŞI KONUSUNDA TÜRKİYE'YE ÖNCELİK VERECEĞİZ"-

Türkiye'nin domuz gribi aşısına yönelik talebinin 20 milyon doz olarak telaffuz edildiğini hatırlatan Tamer Pehlivan, bu konuda Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler sürdüğünü, hem fiyat hem de adet olarak aşının teslimiyle ilgili konuların bu görüşmelerin sonucunda açıklık kazanacağını kaydetti. Pehlivan, güz mevsimiyle birlikte tüm dünyada domuz gribi aşısına yönelik talepte olağanüstü bir artış olabileceğine dikkat çekerek " Aşı üreticisi şirketler doğal olarak ülkelere yönelik kotalar belirliyorlar. Diğer kuruluşların Türkiye'ye yönelik ne kadar bir kota saptadıklarını bilemiyorum. Ancak biz Sanofi Pasteur olarak şu anda dünyada en büyük aşı üretim kapasitesine sahip kuruluşuz ve Türkiye'yi, domuz gribi aşısı vereceğimiz ülkeler arasında öncelikli bir konumda değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Tamer Pehlivan, Sanofi Aventis Grubu'nun aşı bölümü olan Sanofi Pasteur'ün 2008 yılında 1,6 milyar doz aşıdan fazlasını temin ederek dünya çapında 500 milyondan fazla insanın bağışıklanmasını sağladığını vurgulayarak, aşı sanayinde en geniş aşı gamına sahip kuruluş olarak 20 bulaşıcı hastalığa karşı koruma sağladıklarını sözlerine ekledi. (ANKA)

(NÇ/NK/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title