Haberler

"Ölümsüzlük Şehri Misis"te Kazılar Başladı

Güncelleme:
Abone Ol

Yüreğir Belediyesi koordinasyonunda "Ölümsüzlük Şehri Misis"in gün yüzüne çıkarılması çalışmaları başlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Müzesi Başkanlığında, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nurettin Öztürk İtalya'nın Pisa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giovanni Salmeri, Roma Enstitüsünden Anna Lucia D'Agata ve Yüreğir Belediyesi koordinasyonunda

"Ölümsüzlük Şehri Misis"in gün yüzüne çıkarılması çalışmaları başlatıldı.

Çalışmaları yerinde inceleyen Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan önemli bir eseri dünya mirasına kazandırmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Bu çalışmaların başlaması için büyük çaba ve emek harcadıklarını belirten Çelikcan, "Misis Antik Şehri Adana'nın 27 kilometre doğusunda Ceyhan Nehri'nin hemen kenarında yer almaktadır. Çukurova üzerinde kurulan antik kent binlerce yıllık geçmişiyle çok büyük ilgi görmüş, özellikle Roma devrinin önemli kentleri arasında yer almıştır. İpek Yolu üzerinde kurulmuş olması ve geçit özelliği taşıması bu kenti ayrıca önemli kılmıştır. Misis Çukurova Kültür Havzasının en önemli kentidir. 7000 yıldan günümüze kadar kesintisiz kullanılan kent, bu imajıyla diğer antik şehirlerden ayrılmakta ve bu yapısı kenti özel kılmaktadır" dedi.

MİSİS'TE BULUNAN ARKEOLOJİK YAPILAR

Misis'de gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen eserlerle birlikte günümüzde gözlemlenebilen mozaikler, antik taş köprü, yer yer görülen surlar, su kemerleri, stadyum, tiyatro, hamam, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları, Geçitli yakasında yer alan ve büyük bölümü yıkılmış olan Havraniye Kervansarayı gibi yapıların kenti önemli kıldığını ifade eden Çelikcan, "Böylesine önem arz eden bir kent özellikle 1990 yılından günümüze kadar yoğun göçün getirmiş olduğu olumsuzluklarla hızla işgal edilmiş ve antik kent günümüze kadar büyük oranda tahrip edilmiştir. Bu tahribat aynı hızla devam etmektedir. Misis'in kaçak yapılaşmaya daha fazla kurban edilmemesi ve en azından şimdiki haliyle kurtarılabilmesi için projelerin hazırlanması, uygulanması ve toplumsal bilincin kazandırılması kaçınılmaz bir gerçeklik olarak yüzümüze haykırmaktadır" diye konuştu.

Bölgenin sit alanı olmasından kaynaklı olarak gerek belediyenin gerekse diğer kamu kurumlarının hizmet taleplerinin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca haklı olarak reddedildiğini belirten Çelikcan, bu durumun halk içinde olumsuz sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi.

MİSİS PROJESİNİN HAZIRLANMA NEDENİ

Bir taraftan antik şehri kurtarmak, diğer taraftan sosyal devlet olmanın getirdiği yükümlülükle vatandaş mağduriyetini gidermek duygusunu bu projeyi hazırlamalarına temel teşkil ettiğini ifade eden Çelikcan, şöyle devam etti:

"Ölümsüzlük Şehri Misis" Projesini, gerek bölgemiz için gerekse Türkiye için model teşkil edecek, kazan-kazan mantığına uygun, nitelikli ve çok yönlü bir çalışmayla kamuoyunun takdirine sunduk.Bugüne gelinceye kadar ciddi araştırmalar yapıldı. Tapu sicil kayıtlarıyla birlikte Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce alınan Misis Antik Kenti sit kararları arşivlendi. Belediyemiz bünyesinde Mayıs 2011 tarihinde hali hazır harita çalışması gerçekleştirildi. Ayrıca Misis'le ilgili yapılan tüm arkeolojik araştırmalar tarihsel süreci ile birlikte incelenmiş ve bir durum tespiti ortaya konmuştur.

Bunun sonucunda belediyemizin hazırladığı projede kaçak yapılarda oturmakta olan vatandaşlarımız için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle düşük taksitlerle sahip olabilecekleri tarım-köy tarzında konutlar inşa edilmesi ve tapulu konutlara geçen vatandaşlarımızın sosyal yaşama entegrasyonunun sağlanması hedeflendi. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sağladığı teşvikler ile bölge özelliğine uygun tarım ve hayvancılığın daha modern koşullarda devam ettirilmesi ve istihdam olanaklarının arttırılması düşünüldü. Kaçak yapılardan kurtarılan bölgede arkeolojik kazılara başlanması, süreç içerisinde Misis'in önemli bir antik kent modeli olarak dünya turizmine kazandırılması planlandı. Projeyle aynı zamanda, bünyesinde arkeolojik değere sahip taşları barındıran yapıların restorasyonu, konservasyonuile birlikte hayatın devamlılığının sağlanması amaçlandı."

MİSİS PROJESİ İLE İLGİLİ YAPILAN FAALİYETLER

Bu aşamadan sonra projenin öncelikle Yüreğir İlçe Kent Konseyi Yürütme Kurulu'na sunulduğunu ve destek bulduğunu kaydedn Çelikcan, 26 Aralık 2011 tarihinde uluslararası bir konferans gerçekleştirilmiş ve projenin böylelikle ivme kazandığını belirtti.

Sonraki süreçte 9 Mart 2012 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Valiliği İl Kültür Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi, Bilgi ve Teknoloji Üniversitesi, İl Özel İdare, Büyükşehir Belediyesi, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Adana Müzesi, Sivil Toplum Kuruluşları ve Yüreğir Belediyesi'nin katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirildiğini hatırlatan Çelikcan "Ölümsüzlük Şehri Misis" Projesi Çalıştayının sonuç raporuyla olgunlaştırıldığını vurguladı.

Proje ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gerekli izinler alındığını ve 24 Eylül 2012 tarihinden itibaren Adana Müzesi başkanlığında, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nurettin Öztürk ve İtalya Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumunda arkeolojik kazılara başlandığını belirten Çelikcan, şunları söyledi:

"Dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel boyutu, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması yönüyle sosyal boyutu, Çukurova turizmine yeni bir odak kazandırılması yönü ile turizm boyutu, kültür, turizm ve tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması yönüyle ekonomik boyutu olan ve özel olduğuna inandığımız bir projedir. Belediyemiz "Ölümsüzlük Şehri Misis" Projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktadır." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Mahmut Çelikcan Nurettin Öztürk Yüreğir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title