Haberler

Ölümü Beklerken, Nakille Yaşama Tutundular

Abone Ol

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Enstitüsü, ameliyat sonrası yakaladığı yüzde 100 başarı oranı ile 'ölüm listesi'nde yer alan hastaların tercihi oluyor.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Enstitüsü, ameliyat sonrası yakaladığı yüzde 100 başarı oranı ile 'ölüm listesi'nde yer alan hastaların tercihi oluyor.

Sağlık Bakanlığı Acil Böbrek Bekleme Listesi'nde yer alan, 2011 yılında 204 ve 2012'nin başından bugüne kadar 22 hastanın, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Enstitüsü'nde nakil olduktan sonra yaşama bağlandığını belirten Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, diyaliz yolları tükenen hastaların tek yaşama şansının organ nakli olduğunu kaydetti.

Bu şanslarını en iyi şekilde değerlendirmek isteyen hastaların, ameliyat sonrası yüzde 100 başarıyla öne çıkan hastanelerini tercih ettiğini belirten Doç. Dr. Dinçkan, bundan 20 yıl önce böbrek nakledildikten sonra uzun yıllar yaşama şansı yarı yarıya iken, günümüzde başarı oranının yüzde 98 düzeyine geldiğine dikkati çekti. Doç. Dr. Ayhan Dinçkan şunları söyledi:

"Bu gelişmenin sağlanmasında böbrek nakli konusundaki tecrübelerin artması ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların gelişmesi önemli katkı sağladı. 226 hasta 10 günden kısa sürede taburcu olarak evine gitti. Böbrek naklinde bu başarılı sonuçlara ulaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Esas önemli konu ülkemizde nakil bekleyen binlerce hastaya uygun böbrek bulunmasını sağlamaktır."

'ÖLÜMÜ BEKLERKEN YAŞAMA TUTUNDUM'

Tansiyon hastalığı sonrasında böbrek yetmezliği oluşan 20 yıllık diyaliz hastası Antalyalı 53 yaşındaki Hatice Dikilitaş, kadavradan nakledilen böbrekle geçen hafta hayata tutundu. Dikilitaş, "Vücudumda kateter takılacak damar kalmamıştı. Hayatımı kaybetme tehlikesi vardı. Diyalize girme şansım kalmamıştı. Nakil olmasaydım ölecektim. Ölüm listesinde beklerken nakil olarak yeniden yaşama tutundum" diyerek duygularını paylaştı.

ORGAN BAĞIŞINA DAVET

Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Sosyal Yardımlaşma Derneği (AKBÖHONDER) Başkanı Mehmet Şahan, 15 yıldır derneğin üyesi olan Hatice Dikilitaş'ı odasında ziyaret ederek moral verdi. "Ölüm listesinden kurtuldun, şimdi sağlıklı birey olarak derneğimizin sosyal faaliyetlerinde yer almanı istiyoruz" diyen Mehmet Şahan, "Tüm insanları organ bağışına duyarlı olmaya davet ediyorum. Artık makineye giremeyen hastalar acil listeye kaydoluyor. Görsünler, işte bir hayat kurtuldu. Bağışçılara teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

ÖLÜM LİSTESİNDEKİ 41 GÜN

Çorum'un İskilip İlçesi'nde oturan ve yakalandığı nefrit hastalığı sonrasında her iki böbreğini de kaybeden 35 yaşındaki Erdal Yılmaz da Acil Böbrek Bekleme Listesi'nde geçen 41 günün ardından 3 Şubat'ta nakil oldu. Yılmaz, şunları anlattı:

"Vücudumda diyalize bağlanacak damar kalmadığını öğrendiğimde ölümle karşı karşıya kaldığımı hissettim. Ölümü kabullenmek üzereydim. Doktorum ve yakınlarım listeye yazılmamı önerdi. 23 Aralık 2011 günü kararı verdik ve listeye yazıldım. Acil bekleme sırasında geçirdiğim 41 gün bana her an ölümle burun buruna yaşamayı öğretti. Tam bu iş bitti dediğim sırada nakille hayata döndüm." - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bakanlığı Ayhan Dinçkan Dikilitaş Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title