Omü'de "Günümüz Tefsir Çalışmalarında Popülizm Sorunu" Konferansı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Akademik Koordinasyon Topluluğu tarafından “Günümüz Tefsir Çalışmalarında Popülizm Sorunu” başlıklı konferans düzenlendi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Akademik Koordinasyon Topluluğu tarafından "Günümüz Tefsir Çalışmalarında Popülizm Sorunu" başlıklı konferans düzenlendi.
Star Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk'ün konuşmacı olarak davet edildiği konferans, İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. "Akademik kimlik itibariyle OMÜ çocuğuyum. Yüksek lisans ve doktoramı OMÜ'de yaptım. Doktora akademik kariyerin en önemli taşlarındandır. Doktoranız ne kadar güçlüyse akademik kimliğiniz de bir o kadar güçlüdür. Ben ürettiğim bütün bilimsel çalışmaların tohumunu OMÜ'de ektim. OMÜ'ye çok şey borçluyum. Yeniden burada olmaktan çok mutluyum" diyen Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Konferans konusunu böyle seçme sebebim 'Facebook tefsirciliği' diye bir olgunun oluşmuş olmasıdır. Bu sitede tefsir grupları kurmuşlar. Sizi hem seviyorlar hem de paylaştığınız görüşleri terbiyesiz bir tavırla eleştiriyorlar. Bu olayın bir hikayesi olduğunu düşündüm ve kendimce kaynağına indim" dedi.
"TEFSİRİN ANLAMI AYETİN İNDİĞİ GÜNKÜ ÇEKİRDEK ANLAMI BULMAKTIR"
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Popülizm sorununa geçmeden önce eskiden tefsir nasıldı bundan bahsedelim. Osmanlı'ya baktığımızda medrese sistemi görüyoruz. Bu sistemin en son safhasında tefsir dersi verilirdi. Tefsir en yüksek ilimdir, o yüzden en son okutulur denir ancak bu yanlış bir tespittir. Tefsirin faaliyet sınırları çok belli olmadığından en son verilir. Tefsirin konusu Kur'an'dır. Eskiden tefsir, tefsir için yapılırdı. Yani bir ayete yapılan tefsir birilerini mutlu eder mi bu önemsenmezdi. Bu iş rivayet, tarih ve hadisle yapılır. Tefsirde ben beğendim beğenmedim gibi bir lükse sahip değilsinizdir. Tefsirin anlamı ayetin indiği günkü çekirdek anlamı bulmaktır. Tefsir sabit anlamdır" diye konuştu.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk konuşmasını şöyle tamamladı:
"Tefsir ayetlerin yorumlanmasıdır. Ayetleri tefsir ederken sadece kelimelerin anlamına bakıp geri kalanını kendi kendine halledenler var. Bunu yapıyor olmalarının anlamı ayetin indiği dönemle bugün arasındaki ipi kesmek. Yani iyi niyet adı altında Kur'an baştan yazılmaya çalışılıyor. Ayet tefsirleri bugünkü olaylara bakılarak yapılıyor. Ayetleri indiği günkü anlamından daha çok bugünkü olaylara bakarak, tamamen baştan yorumlamak popülizm sorunudur. Bu tamamen Kur'an-ı baştan yazmaktır. Popülist tefsircilik, 'tefsir tefsir için değil birilerini mutlu etmek içindir' kaygısı taşır. Popülist tefsirciliğin amacı halkı bilinçlendirmek değil, halkın istediğini vermektir. En kötüsü de Kur'an'ın bahsetmediği bir konudan sanki Kur'an o konuyu içeriyormuş gibi bahsetmeleridir. Geleceğin ilahiyatçıları olarak sizleri, tefsire emek verenleri tefsirin haysiyetini korumaya davet ediyorum."
Konferansın sonunda dinleyicilerden gelen soruları cevaplayan Prof. Dr. Mustafa Öztürk'e, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın plaket takdim etti. Prof. Dr. Mustafa Öztürk okurlarına kitaplarını da imzaladı. - SAMSUN