"Önce Mesleği, Seç Sonra Üniversiteyi"
Uzmanlar üniversite tercihlerinde meslek seçiminin önemine dikkat çekiyor.
Üniversite giriş sınavları bitti. Uzun bir maraton olan hazırlık süreci yerini tercih heyecanına bıraktı. Yaklaşık 950 bin adayın başvurduğu LYS'de her adayın istediği bölüme girmesi mümkün değil. Ancak doğru meslek seçimiyle iyi bir üniversite eğitimi almak mümkün. Uzmanlar üniversite tercihlerinde meslek seçiminin önemine dikkat çekiyor.
Zambak Yayınları Rehberlik Uzmanı Mahmut Sarıgül meslek seçimiyle ilgili şunları söylüyor: "Üniversite sınavlarına giren öğrencilerin yaklaşık %15-20 oranında öğrenci halen bir yüksek öğretimde okuduğu halde tekrar sınava girip çoğunlukla bölümünü değiştirmek isteyen öğrencilerden oluşuyor. Bu rakam küçümsenmeyecek bir rakam. Çoğunluğu 1. ve 2. Sınıf olmak üzere, 3. sınıfta hatta 4. sınıfta bölüm değiştiren öğrencilerle çok karşılaştım. Bu durumun ana sebebi, öğrencinin bölümünü, mesleğini iyi seçememiş olmasıdır. Meslek seçimi; bir kişinin ölene kadar üzerinden çıkartamadığı bir elbise gibidir. Meslek sahibi olmak çok önemlidir, ama her şeyi ile kişiye uyan bir meslek olması çok çok daha önemlidir.Toplumumuzda, mesleği ile uyuşmayan, zoraki yaptığı, mutlu olmadığı bir işte çalışan insanımız maalesef çok fazla. Bunun yanında bir üniversite bitirmiş olduğu halde, buradan bir meslek elbisesi giymiş olmasına rağmen bu elbiseyi giymeyen insanımız da az değil. Yani sahip olduğu, öğrenimini gördüğü mesleği değil de başka bir iş ile uğraşan insanlarımız da çok."
Mahmut Sarıgül'e göre kendisine uymayan bir meslekte çalışanlarla, sahip olduğu meslekle iştigal etmeyen insanların çokluğu, üniversite sınavlarından sonra yapılan tercih sıralamasının yeterince irdelenmeden, araştırılmadan yapıldığını ortaya koyuyor: "Tercih dönemi yakında başlayacak ve bu seneki üniversite adayları da kendilerine göre bir liste oluşturacaklar. Bu liste oluşurken şu durumun asla gözden düşürülmemesi gerekiyor. Yukarıda da ifade etmeye çalıştığımız husus, meslek seçiminin oldu bitti ye getirilmeden, sizi giydiğiniz zaman mutlu edecek, kalıbı bedeninize uyan, renk, model olarak ta tam istediğiniz gibi bir elbiseyi seçiyor olmanız. Burada ifade ettiğimiz kalıp, beden, renk, model kavramları tabiî ki maddi anlamda değil manevi anlamda ele alınmalıdır. Her mesleğin kendine göre belirlenmiş şartları ve kuralları vardır. Bunun yanın da da her insanın da kişilik, karakter, yetenek, ilgi gibi o kişiyi ifade eden özellikleri vardır. Benim belirtmek istediğim husus ta tamda size uyan eşleştirmeyi yapmanızdır."