Haberler

Öne Çık, Hayat Kurtar!

Abone Ol

Kök hücre bağışı konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen Türk Kızılayı ve GSK 'Dünya Donör Günü'nde, halkı kök hücre bağışına çağırdı.

Kök hücre bağışı konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen Türk Kızılayı ve GSK 'Dünya Donör Günü'nde, halkı kök hücre bağışına çağırdı. Türk Kızılayı ve GSK işbirliği ile düzenlenen etkinlikte, Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, önümüzdeki 5 yılda 250 bin donöre ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. GSK Türkiye Medikal Direktörü ve Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yıldıray Tanrıver de GSK çalışanlarının gönüllü hareketi olan Kök Hücre Kardeşliği'ni anlattı.

TÜRKÖK Projesi ile kemik iliği nakli bekleyen hastalara şifa olmayı hedefleyen Türk Kızılayı ve GSK 'Dünya Donör Günü'nde İstanbul'da önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kadıköy Meydanı'nda yer alan Kızılay Tırı'nda halkı kök hücre bağışına davet eden Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 2015 yılı sonuna kadar 90 bin donöre ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, 'Önümüzdeki 5 yılda ise hedefimiz 250 bin donöre ulaşmak' dedi.

GSK Türkiye Medikal Direktörü ve Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yıldıray Tanrıver de, GSK çalışanlarının gönüllü hareketi olarak başlattığı Kök Hücre Kardeşliği'ni anlattı.

KÖK HÜCRE KARDEŞLİĞİNİ TOPLUMA YAYACAKLAR

Kök Hücre Kardeşliği projesinde ilk adım olarak GSK çalışanları kök hücre bağışı ile ilgili bilinçlendirildi. İlik bankası aracılığıyla yaratılan bağış platformlarında da gönüllü donör olarak bankaya kaydolan çalışanlar, ilik bekleyen hastalara umut olmayı hedefliyor.

750 kişilik ekipte 200 gönüllü, bağışta bulunarak Kemik İliği Bankası'na kayıt oldu.

Etkinlikte Kök Hücre Kardeşliği'ni ve hedeflerini paylaşan GSK Türkiye Medikal Direktörü ve Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yıldıray Tanrıver, bu proje ile kök hücre bağışı hakkında toplumsal farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Tanrıver: 'Çalışanlarımız 'Ömrünüzün sadece 5 dakikasında kök hücre bağışlayarak hayat kurtarabilirsiniz' sloganı ile bu konuda yüreklerini ortaya koydu. Burada bahsedilen 5 dakika ilik bankasına kayıt olmak üzere kan örneği vermek elbette. Amacımız çalışanlardan başlayan bilinçlendirme hareketini toplumsal seferberlik hareketine çevirmek. Özel sektör olarak böylesine güzel bir amaca önderlik ettiğimiz için de çok mutluyuz. Çalışmalarımızı duyanları bakanlıkça yetkili kılınan Kızılay Kemik İliği Bankası'na yönlendiriyoruz. Bugün de Dünya Donör Günü nedeniyle Kızılay ile kolektif bir amaç için bir araya gelmekten memnuniyet duyuyoruz?

Etkinlikte; daha önce gönüllü donör olmayan GSK çalışanları da kan örneği vererek Kızılay Kemik İliği bankasına kayıt olurken, GSK Spor Kulübü, Turuncu Pedal Bisiklet Ekibi de Kartal Kızılay Kan Merkezi'nden etkinlik alanı olan Kadıköy'e kadar pedal çevirerek bağışın önemine dikkat çekti.

Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, TÜRKÖK projesindeki son gelişmeler ile ilgili bilgi verirken, Kızılay Kök Hücre Proje Yöneticisi Dr. Savaş Koç da kök hücre bağışına ilişkin soruları yanıtladı.

TÜRKÖK projesi ile topluma 'Kök hücre bağışlayarak bir hayat kurtarın' mesajını ulaştırmayı hedeflediklerini anlatan Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, '2014 yılında ülkemizde 3.400'e yakın kök hücre nakli yapıldı. Bugüne kadar 46 bini aşkın donöre ulaştık. Yıl sonu hedefimiz ise 90 bin donöre ulaşmak' dedi. Akar'ın verdiği bilgilere göre, 46 bini aşan kök hücre bağışçısının yüzde 48'i yani ağırlıklı bölümü 18-25 yaş arası gençlerden oluşuyor. Yüzde 26'sı 26-35 yaş, yüzde 21'i 36-45 yaş, yüzde 5'i ise 46-50 yaş arasında. Kök hücre bağışçılarının yüzde 74'ü yani 35 bine yakını erkek, yaklaşık 12 bine tekabül eden yüzde 26'sı ise kadın.

Kemik İliği Bankası'nın sadece ülkemizdeki şifa bekleyenler için değil yurt dışındaki hastalar için de çare olacağının altını çizen Akar, şöyle devam etti: 'Sağlık Bakanlığı ile imzaladığımız protokol çerçevesinde kan bağışçısı olan donörlerimize kemik iliği donörü olup olmadıklarını da soruyoruz. Cevabı olumlu olan vatandaşlarımızdan aldığımız kan numunelerini işlenmesi için bakanlığın merkezi laboratuvarlarına gönderiyoruz. Yapılan incelemeler sonrası ulaşılan veriler Kemik İliği Bankası'na kaydediliyor. Kemik iliği bekleyen hastalar için bu bankadaki veriler karşılaştırılıyor. Doku eşleşmesi olduğunda donöre geri dönüşü Kızılay olarak biz yapıyoruz, Daha fazla insanın kemik iliği donörü olması için kampanyalar düzenliyor, bilinçlendirme çalışmaları yürütüyoruz. Gönüllü kemik iliği donörü olan GSK çalışanlarına da duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyor tüm kuruluşlara örnek olmasını diliyorum.'

(Tür: İstanbul)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Kızılayı İstanbul Türkiye Kızılay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title