Haberler

Op.dr.sakoğlu: Bebeklerde İlk 6 Ayda Göz Kayması Olabilir

Abone Ol

Samsun'da göz doktoru Ali Tarık Sakoğlu, bebeklerin ilk aylarında gözlerinde kaymalar olabileceğini belirterek, "Çünkü iki gözü paralel tutmayı sağlayan beyin kontrolü henüz tam gelişmemiştir.

Samsun'da göz doktoru Ali Tarık Sakoğlu, bebeklerin ilk aylarında gözlerinde kaymalar olabileceğini belirterek, "Çünkü iki gözü paralel tutmayı sağlayan beyin kontrolü henüz tam gelişmemiştir. 6'ncı aydan sonra kaymalar kendiliğinden düzelir" dedi.

Dünyagöz Samsun Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Ali Tarık Sakoğlu, bebeklerin ilk 3 aylarında gözlerinde ara sıra kaymalar görülebileceğini, bu durumun 5 ve 6'ncı aya kadar düzeldiğini söyledi. Sakoğlu, şöyle konuştu:

"Çünkü iki gözü paralel tutmayı sağlayan beyin kontrolü henüz tam gelişmemiştir. 6 aydan sonra devam eden kaymaların düzeltilmesi gerekir. Bebeklik, hatta erken çocukluk döneminde burun kökünün basık olmasından dolayı yalancı kayma izlenimi olabilir. Daha ziyade yan bakışlarda belirgindir, bazen gerçek kayma ile birlikte de olabileceğinden göz doktorunun görmesinde fayda vardır. Kayma hep aynı gözde oluyorsa, o gözde görmenin az olduğunun veya olacağının belirtisidir ve mutlaka muayene edilip sağlam gözün kapatılarak önlem alınmasını gerektirir."

Gözde kayma olsun veya olmasın bebeklerin 1 yaş içinde mutlaka bir göz hekimi tarafından değerlendirilmesinin göz tembelliğinin erken dönemde tespiti için hayati önem taşıdığını kaydeden Başhekim Op.Dr.Ali Tarık Sakoğlu, bazı tip göz kaymalarının bebeklerin ilk 6 ay ve sonrasında ortaya çıktığını vurguladı. Op.Dr. Sakoğlu, şöyle dedi:

"Doğumsal kaymalar da diyebileceğimiz bu durumun tek tedavisi cerrahi işlemdir ve ilk 2 yaş içinde uygulanması çocuğa her iki gözüyle birlikte görme alışkanlığı kazandıracağı, derinlik hissine yani 3 boyutlu görmeye kavuşturacağı için önemlidir. Bunun yanında sadece ameliyatla sorunun bir anda çözülmediği akılda tutulmalıdır. Çocuğun okul dönemine kadar takibi ve tedavisi sürdürülmelidir. Şaşılık tedavisinde ilk olarak gözde herhangi bir kırma kusuru olup olmadığı değerlendirilir. Kırma kusurlarının düzeltilmesinde esas amaç görmeyi düzeltmek olmakla birlikte, hipermetropi içe kaymaları, miyopi ise dışa olan kaymaları düzeltebilir. Şaşılık birçok nedenden kaynaklandığı için tedavi de kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Bir kısım şaşılıkta gözlükle tedavi çok başarılıdır. Çocuk gözlüğünü taktığında şaşılığı düzelir. Yaş ilerledikçe kaymayı kontrol edebilme özelliği kazanabilir ve gözlüğü çıkardığında da artık gözü kaymaz. Bazen gözlük tedavisinin yanı sıra hasta ortoptik tedavi ve egzersiz programlarına alınabilir. Gözlükle ve egzersiz programlarıyla düzelmeyen şaşılıklarda, doğumsal şaşılıklarda ve baş pozisyonunun olduğu hastalarda cerrahiye başvurulur. Tek taraflı sabit kaymalar göz tembelliğine neden olur. Göz tembelliği bir gözün diğerine göre daha az görme durumudur ve eğer çocuk ilk 7 yaş içinde tedavi olmazsa ömür boyu görme düzeyi az olarak devam eder. Ayrıca göz tembelliği kişinin her iki gözle görme yeteneği kazanması, derinlik hissini yani üç boyutlu görmeyi engeller. Tek taraflı sabit kaymalarda uygun gözlük ve kapama tedavisinin yanı sıra cerrahi de gerekebilir."

- Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Tarık Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title