Haberler

Ordu Alan Bazlı Gelir Desteği Ödemeleri Fındık Bahçelerinin Arazi Fiyatını Uçurdu

Abone Ol

Alan Bazlı Gelir Desteği ödemeleri fındık bahçelerinin arazi fiyatını uçurdu ORDU Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, bakanlığın 2009 yılından itibaren fındık üreticilerine dönüm başına ödenen 150 TL ile 170 TL arasındaki Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği ödemelerinin fındık bahçelerinin arazi değerini ikiye katladığını belirterek, "Daha önce fındık bahçesi dönümü 5 - 10 bin TL arasında iken, desteklemelerden sonra bugün dönümü 30 - 50 bin TL arasında.

Alan Bazlı Gelir Desteği ödemeleri fındık bahçelerinin arazi fiyatını uçurdu

ORDU Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, bakanlığın 2009 yılından itibaren fındık üreticilerine dönüm başına ödenen 150 TL ile 170 TL arasındaki Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği ödemelerinin fındık bahçelerinin arazi değerini ikiye katladığını belirterek, "Daha önce fındık bahçesi dönümü 5 - 10 bin TL arasında iken, desteklemelerden sonra bugün dönümü 30 - 50 bin TL arasında. Fındığın geçen yıl iyi para etmesi, Alan Bazlı Destekleme'nin devam etmesi fındık arazi fiyatlarını değerlendirip artırdı" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından fındık üreticilerine 2009 yılından itibaren dönüm başına 150 TL ile 170 TL arasında Fındıkta Alan Bazlı Destek ödemesi yapılıyor. 6 yıl aralıksız devam eden destekleme kapsamında fındık üreticilerine ödemeler yapıldı. Ordu'da Alan Bazlı Destek ödemesinin başladığı 2009 yılında desteklemeden faydalanan 98 bin 18 üretici, 158 bin 627 hektarlık alanda fındık üretirken, geçen yıl itibariyle üretici sayısı 119 bin 820'ye, fındık üretim alanı ise 166 bin 928 hektar alana çıktı. Yılda yaklaşık 200 bin ton fındık üretimi yapan Ordu, Türkiye'de en fazla fındık üreten il olurken, dünya fındık üretiminin de yüzde 25'ini tek başına karşılıyor.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt fındık fiyatının serbest piyasada bu aralar 11.50 TL civarında olduğunu, geçen yıl fiyatın 20 TL'nin üzerine çıktığını, hem fındığın değer kazanması, hem de destekleme ödemelerinin devam etmesiyle fındık bahçesi arazi fiyatlarının da yükseldiğini söyledi. Cörüt, "Bölgemizde fındık bahçelerinin değeri de arttı. Rakıma göre değişiyor bu değer. Rakım azaldıkça bahçelerin dönüm bedelinin fiyatı daha da artıyor. Destek ödemelerinden önce fındık bahçesinin dönümü 5 - 10 bin TL arasında giderken, bugün dönümü 30 - 50 bin TL arasında değer kazandı. O yüzden Alan Bazlı Gelir Desteği bölgemiz için çok önemli. Bölgemizde ekonomiye de canlılık veriyor. Gelir desteği üreticilerimizin can simidi. Bu ödemeler 3 yıldan 3 yıla kanunlaştırılıyor. Bunun üreticilere ömür boyu devam etmesini istiyoruz. Destek devam ettiği sürece fındık bahçelerinin değeri daha artar, üretici bahçeye sahip çıkar. Kaliteli fındık, bahçelerin bakımıyla elde edilir. Fındık yeşil altın, ülkemizin önemli ihraç ürünü, herkesin aşı, işi, ekmeği. Destek ödemeleri devam ettiği sürece bahçelerin değeri dahada artar" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz ise, Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşıladığını, Ordu'nun bu üretimde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek destekleme ödemelerinin önemine değindi. Alan Bazlı Destek ödemelerinin hem fındık üreticisinin tüccardan borç para almaktan kurtardığını hem de üreticinin bahçesine daha fazla önem verip, değerine değer kattığını vurgulayarak şöyle devam etti: "Bakanlığımız 2009'dan itibaren fındık üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ödemesi yapıyor. 119 bin 820 fındık üreticimize 6 yıl boyunca 1.5 milyar TL'yi aşkın ödeme yapıldı. Geçen yıl sonu itibariyle bu desteklemeler sona ermişti. Üreticilerin yoğun talebi üzerine süre uzatıldı. 2015 yılı için üreticilere 170 TL dönüm başına destekleme yapılacak. Hem fındığın para etmesi hem de desteklemenin olması bahçeleri daha değerli hale getirdi. Özellikle bahçelerinde üreticilerimiz özenle çalışmaya başladı. Artık bize 'hangi gübreyi atalım, hangi ilacı kullanalım' diye daha çok soruyorlar. Bizde üreticilerimize sürekli eğitimler veriyoruz. Her ilçede örnek fındık bahçeleri oluşturduk. Budama, fındıkta zarar veren hastalıklarla mücadele gibi konularda eğitim veriyoruz. Bu destek ödemeleri üreticiyi tüccarında elinden kurtardı. Üreticilerin Mart-Nisan döneminde faizle borç para alma durumu ortadan kalktı. Gübre ve ilaç alması gerekiyordu o aylarda, destekleme parası yattığı için artık parası oluyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uğur Cörüt Altınordu Türkiye Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title