Haberler

Ordu'da Büyük Yılan Arttı

Abone Ol

Ordu’da son dönemde fındık bahçelerinde boyları 2 metreye kadar uzanan yılan popülasyonu görülmeye başlaması vatandaşları tedirgin ediyor.

Ordu'da son dönemde fındık bahçelerinde boyları 2 metreye kadar uzanan yılan popülasyonu görülmeye başlaması vatandaşları tedirgin ediyor.

Ulubey Belediye Başkanı İsa Türkcan'ın köyü olan Çağlayan'da fındık bahçesinde görülen 2 metrelik yılan, mahalle sakinleri tarafından öldürüldü. Yılanın boyunun uzun olması mahalle sakinlerini şaşırttı. Mahalle sakinleri, kırsal alanda büyük ve küçük baş hayvancılığının azalmasıyla birlikte bölgede yılan sayısının arttığına dikkat çekiyor.

"YILANLARI ÖLDÜRMEYİN"

Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, yılanların biyolojik denge açısından büyük önem taşıdığını, bu nedenle öldürülmemeleri gerektiğini söyledi. Yılanların insanlar tarafından kötü algılandığını ve küçük yaşlardan itibaren bu canlı türünden korkutulduğunu ifade eden Prof. Dr. Olgun, yılanların sanılanın aksine doğada büyük görev gördüğünü, besin zinciri içerisinde çok önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.

"YILAN ÖLDÜRMEK BİYOLOJİK DENGEYİ BOZUYOR"

Yılanların öldürülmesinin biyolojik dengeyi bozduğunu vurgulayan Prof. Dr. Olgun, "Yılanlar özellikle farelerle besleniyor. Fareler çeşitli hastalıkları taşıyorlar ve tarım alanlarına ciddi zarar veriyorlar. Bunlar yılanlardan çok daha fazla tehlikelidir. Biz yılanları öldürerek fare popülasyonunun artmasına sebep oluyoruz. Yılanların tarımda kullanılan kontrolsüz ilaçlar ve insanlar tarafından bilinçsizce öldürülmesi biyolojik sorunları da beraberinde getiriyor" dedi.

"HIZLI KAÇAN YILAN ZEHİRSİZDİR"

Prof. Dr. Olgun, şöyle devam etti: "Yılanlar sağır, duymayan hayvanlardır. Yılanlarda dış ve orta kulak kaybolmuştur. Onların havadaki titreşimleri algılayan organları olmamasına rağmen özellikle yerdeki titreşimleri algılayan deri üzerinde bulunan ve oldukça hassas duyu almaçları (reseptörleri) gelişmiştir. Bu almaçları sayesinde siz daha hayvana yaklaşmadan 3-5 metre ileriden yılan tehlikeyi algılayıp kaçar. Halk arasında bilindiği gibi yılanla karşı karşıya gelme, sonra yılanla boğuşma, gelip yılanın ısırması söz konusu değil. Ancak siz yılanı taciz eder sürekli rahatsız ederseniz o zaman ısırır. Eğer zehirsiz bir yılan ısırmışsa zararı yoktur. Eğer zehirli bir yılan tarafından ısırılmışsanız o zaman yapılacak şey heyecanlanmadan, şoka girmeden ve çok hızlı hareket etmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmektir."

"ZEHİRLİ YILAN GÜNDÜZ DIŞARI ÇIKMIYOR"

Zehirli yılanların gündüz dışarı çıkmadığını vurgulayan Kurtulmuş, "Zehirli yılanlar bazen gündüz de çıkabilir ama beslenme amaçlı gece çıkar. Zehirli yılanlar hızlı hareket edemez, doğada çok hızlı kaçan yılanların büyük bir çoğunluğu zehirsizdir" şeklinde konuştu. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İsa Türkcan Çağlayan Ulubey Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title