Ordu'da Rekorlar Kitabı Hamlesi
Ordu'da, yöresel halk oyunlarından 'Ordu Karşılaması'nı 52 bin kişi aynı anda oynayarak Guinness Rekorları Kitabı'na girilmesi için hazırlık yapılıyor.
' Ordu Karşılaması' oyununu dünyaya tanıtmak ve Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek amacıyla Erkan Öztürk Folklor Araştırma Gençlik Spor Kulübü Derneği (ERFAD), ' Ordu, Karşılama Oynuyor' adıyla bir proje hazırlayarak hibe için İçişleri Bakanlığı'na sundu. Proje karşılığı derneklere verilen hibe programından yararlanan ERFAD, 47 bin 630 lira destek aldı. 1 Temmuz tarihinde başlayan ve 8 ay sürecek olan projeyle; Ordulu gençlere halk oyunlarını sevdirmek, ' Ordu karşılaması' oyununun gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, yörenin halk oyunları kültürünün daha geniş çevrelere ulaştırmak ve yaşatmak hedefleniyor. Nisan 2014'te tamamlanacak olan proje kapsamında eğitim alan 42 genç, bir organizasyonla aynı anda 52 bin kişiyle ' Ordu karşılaması' oyunu oynayıp Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedefliyor.
52 BİN KİŞİ AYNI ANDA OYNAYACAK
İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen, ' Ordu, Karşılama Oynuyor' projesinin proje ortağı olduklarını belirterek çalışmayı yürüten ERFAD'ı kutladı. Ordu'dan ilk kez Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girilmesi amacıyla çalışma başlatıldığını, bunun da kenti heyecanlandırdığını belirten Gülderen, "6 Nisan 2014 tarihinden itibaren proje tamamlanmış olacak. Oyunun tarihi ise henüz belirlenmedi. Önümüzdeki günlerde tanıtımını yapacağız. Projenin tanıtımıyla birlikte Guinness temsilciliğine başvurumuzu o zaman gerçekleştirmiş olacağız. Uzlaştığımız tarihte hedef 52 bin kişiye aynı anda Ordu karşılaması oynatmak" dedi.
İKİ KİŞİYLE OYANIYOR
Ordu'nun yerel oyunları arasında yer alan 'Ordu Karşılaması'nın yıllardan beri köylerde, şehirlerde, düğünlerde ve derneklerde oynanan bir oyun olduğunu belirten İl Müdürü Erkan Gülderen, "Ordu karşılaması iki kişiyle oynanıyor. Ritmi kendine has, ayak hareketleri kendine has. Ordu karşılamasının kendi içinde birçok yorumu var. Bu projeyle amaçlanan o oyunun doğru oynanması öncelik. Ritmik hareketlerin doğru bir şekilde yapılması ki, bunun gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarılmasını sağlamak istiyoruz. İkincisi bunu yaygınlaştırmak. Türkiye'ye ve dünyaya duyurabilmek. Ordu'nun folklor yapısı, halk dansları, halk oyunları, türküleriyle birlikte önde gelen illerden bir tanesi. Ordu karşılaması dediğimiz oyun gerçekten melodi olarak da, ritim olarak da Türkiye'nin oynayacağı hoşlanacağı bir oyun" diye konuştu.
Erkan Gülderen, proje çalışmalarının başladığını, tanıtımının önümüzdeki günlerde yapılacağını ve akabinde Guinnes Dünya Rekorlar Kitabı Temsilciliği'ne başvurulacağını da sözlerine ekledi.