Haberler

Ordu'da 180 Üretici Tarım Sertifikasını Aldı

Güncelleme:
Abone Ol

Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Ziraat Odası tarafından yürütülen İyi Tarım Uygulamaları Projesinin sertifika töreni düzenlendi.

Ordu'da "İyi Tarım Uygulamaları Projesi"nin sertifika töreni gerçekleştirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen törene, Ordu Valisi Kenan ÇİFTÇİ, ODÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Zeki BOSTAN, İl Emniyet Müdür Vekili Hakan ATEŞTENYILMAZ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ekrem OĞURLU, Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur CÖRÜT, CTR Kontrol ve Sertifikasyon Genel Müdürü Süleyman ELİVAR ve çiftçiler katıldı.

"İyi Tarım Uygulamaları Projesi"nin sertifika töreninde bir konuşma yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, "Burada gördüm ki, 'İyi Tarım Uygulamaları Projesi' kapsamında, arkadaşlarımız muhteşem bir çalışma yapmışlar. Öğrendikleri teorik bilgileri, alanda pratikte çiftçilerimize, üreticilerimize öğretmişler ve alanda uygulamışlar. Fındık, bizim milli ürünümüz. Yani 1800'li yıllarda ihracatını yaptığımız, 1936'da bizzati Atatürk'ün imzasıyla Borsası kurulan bir ürünümüz" dedi.

Fındığın Ordu'yla özdeşleşmiş bir ürün olduğuna vurgu yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, "Fındık her şekilde satılabiliyor artık. Şimdi cebinizde altın olsa satarken belki zorlanabilirsiniz. Fiyatı düşecek mi? Kaç lira oldu? Alayım mı, almayayım mı? diye düşünebilirsiniz, ama fındığın fiyatı her zaman var. Fındığın varsa, parası da hazırdır. Fındık, her an paraya dönüştürülebilecek bir ürün. Bunun üreticileri dünyada artmaya başladı mı evet var. Üreticileri her yerde olmaya başladı artık. Amerika, İspanya, İtalya ve Yunanistan'da küçük küçük üretilen alanlar var. Ülkemizde de Karadeniz Bölgesinde ama iç bölgelerde de az da olsa üretilen yerler var. Geçiyorsunuz Azerbaycan, Gürcistan o bölgelerde de var. Bu yenildikçe artacaktır. Bu bir dezavantaj mı, hayır avantaj. Onlarda o bölgelerdeki insanları yemeye alıştıracaklar. Yemeye alışınca insanlar fındık talep edecekler, talep ettikçe de bizim fındığımızın kıymeti daha da artacaktır" diye konuştu.

Vali ÇİFTÇİ, "Bir dönümden yani 1000 metrekare'den 600 kg. fındık alan arkadaşlarımız var. Bölgede 18 çeşit fındık var. Bunun coğrafi tescili bildiğim kadar daha yapılmadı. Coğrafi tescilin yapılması gereken noktalardan bir tanesi. Fındığın bir gen haritasının çıkartılması lazım. Nasıl oluyor bu fındık nereye gidiyor. Birde yaşlı fındık nedir, yani kaç yaşındaki fındık yaşlıdır, kaç yaşındaki değildir. Birde fındığın kökünden mi çıkıyor bunların çalışmalarının bir zati yapılması lazım. Bir diğer konuda su miktarının ölçülmesi. Biz o zaman inceledik ne yaparız diye. Ben o zaman ki incelemem de şunu görmüştüm. İtalya'da 500-600 kg. alan fındıkçılar vardı dönümden. Amerika'da bir fındık tarlasını incelediğimde bir dönümde 900 kg. alıyordu. Orada tek sıra halinde ağaç gibi yetiştirilmişti. Bizim ki ocak işi" dedi.

"İyi Tarım Uygulamaları Projesi"nin uygulanmasıyla birlikte fındıkta verimin arttığına dikkat çeken Vali Kenan ÇİFTÇİ, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bilimde, arkadaşların gösterdiği metodlarla biz bunları uygularsak, yarın elimize geçen fındığın çok daha fazlası geçer. Daha fazla gelir elde ederiz. Ama, biraz bakmamız lazım. Bir sözümüz var 'bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur" diye. Fındığa bakmazsak, erozyon olur, her taraf kayalık olur, yeşilliği kaybederiz. Bu fındığı diken her bölgeye insanlık adına teşekkür ediyoruz. Çünkü, erozyon önleniyor. Bilimin dediklerini, 'İyi Tarım Uygulamaları Projesi' ile ilgili gübrelemede, sulamada, budamada, ilaçlamada anlatılanları elimizden gelen çaba ve gayretle onları yapmamız gerekiyor. Bu konuda ciddi çaba ve gayret gösteren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün tüm elemanlarına ve ekibine, buna destek veren Ziraat Odası Başkanlığımıza ve bu konuda 'ben yeni şeyler öğrenmek istiyorum', 'ben bunları yapmak istiyorum' deyip uygulamayı bizati kendi tarlalarında yapan siz değerli çiftçi kardeşlerime can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Fındık sizin de, benim de ürünüm. Elbirliğiyle bunu çok fazla üreteceğiz. Talep çok olmaya başladı. Çin tüketmeye başladı. Dünya üretecek ve fındıkta tüketilecek. Eskiden havadan para kazanma işi vardı. Amerika'da ekonomistlerden birisi verdiği bir konferansta bu dönem artık geçiyor. Tekrar tarıma, üretime insanlar dönmeye başladı. Hem Tarım Bakanlığımızın raporlarına, hem de Amerikalıların yazmış olduğu kitaplardaki raporlara baktığımızda 3 ana sektör yine dünyanın bir numarası. Gıda-gıda güvenliği, su-su güvenliği ve enerji. Bu üçü de burada var. Ama bizi ilgilendiren gıda güvenliği. Gıdayı da sizler üretiyorsunuz. Üreten, emek veren insanlar. Atatürk'ün 'Köylü Milletin Efendisidir' sözünde dediği gibi sizler, efendilik yolunda bütün dünyanın kabul ettiği noktada üreten, insanın açlığını gideren, insana enerji veren tüm ürünleri üreten siz değerli kardeşlerim bir numara yolunda. Kızılderelilerin dediği gibi, Kızılderili adam birgün o paranın yenmediğini görecek. Ne yeniliyor. Sizin ürettikleriniz, sizin sağlıklı üretip bize, dünya insanına yedirdikleriniz. Size sadece Türkiye'deki insanlar teşekkür etmiyor, 100 Bin ton için teşekkür ediyoruz. Ama geri kalan 600 Bin tonu bütün dünyaya yediriyorsunuz. Yediğinde, o lezzeti aldığında hem Türkiye'deki insanlar, hem Avrupa, hem Asya, hem Amerika'daki insanlar bir teşekkür etseler, o teşekkür hepinize geliyordur. Hepinize ben bir kez daha teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum."

"Bu toprakların yegane ürünü, ilimizin göbek kordonu fındıktır. Ordu insanı, Ordu toprağı için fındıksız bir hayat düşünülemez" diyerek, konuşmasına başlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, "Fındıkta verim yavaş yavaş düşüyor. İlk defa Ordu ilinde projeli olarak Karadeniz Bölgesi'nde Fatsa'da teraslama yöntemini uygulamıştık. Birim alanda verimliliği, kaliteyi yükseltmeyi amaçladık. Gerek Ziraat Odalarımızdaki tarım danışmanlarımız, gerekse, diğer kuruluşlardaki tarım danışmanlarımızla beraber şu anda bir seferberlik başlattık. Kasım sonuna kadar bin tane bahçede budama çalışması yürütüyoruz. Fındık Tanıtım Grubu'yla da bir çalışmaya başlıyoruz. Onlarla birlikte de verimliliği, kaliteyi artırma noktasında çalışmalarımız sürüyor. Fındıkta budama, yenileme çalışmalarını modern tarımın tekniği içinde beraber, birlikte odalarımızla, borsamızla, üniversitemizle beraber işbirliği dahilinde yürüteceğiz" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ekrem OĞURLU, proje ile Ordu'da yapılan çalışmaları anlattı. Ekrem OĞURLU, "Proje başlangıcında üreticilerimizin seçimi yapılmış olup seçimde çevresinde sevilen yeniliklere açık ve çevresindekilere örnek olabilecek ve onları ikna etme gücüne sahip önder çiftçilerimiz seçilmiştir. Öncelikle projede bir çalışma programı hazırlayarak kontrol ve sertifikasyon kuruluşu (KSK) ile sözleşme imzaladık. KSK iyi tarım uygulaması uygulayan üreticilerimize iyi tarım ürünü sertifikası vermektedir. Bütün üreticilerimizin fındık bahçelerinden toprak numunesi aldık ve üreticilerimizin bahçelerinde gübreleme işlemlerini toprak tahlili sonucuna göre talimatlar uygun şekilde gübre kullanımını yaptık. Azotlu gübreyi toprak la karıştırarak ve gömerek uygulama yaptık. Entegre mücadele programı kapsamında olan üreticilerimizin bahçelerinde fındık kurdu sayımı yapmış olup sayım sonucunda fındık kurdu sayısının zarar eşiğinin altında olması nedeniyle hiçbir üreticimiz fındık kurdu ilacı kullanmamıştır. Yine Fındık kozalak akarı ile ilgili olarak da proje kapsamındaki üreticilerimizin bahçelerindeki fındık kozalak akarları elle toplamak sureti ile imha edilmiş, yabancı ot ilacı kullandırılmamış onun yerine fındık altı otlar motorlu tırpanla kesilmek sureti ile kısmi yeşil gübre uygulaması yapılmıştır" diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Uğur CÖRÜT, "İyi tarım uygulamaları" projesinin 3 yıllık bir proje olduğunu söyleyerek, "Amacımız, üreticilerimizin daha fazla ürün, daha kaliteli ürün elde etmelerini sağlamak. Ziraat odası olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Bu uygulamanın Ordu genelinde çoğalmasını arzu ediyoruz" dedi.

Sertifika töreninde üreticiler adına İbrahim ÇAKMAKÇI söz aldı. Gürgentepe İlçesi'nin Tikenlice Köyü'nde yaşadığını ve köyde diğer çiftçilerle beraber 'İyi Tarım Uygulamaları Projesi'ne dahil olduklarını anlatan İbrahim ÇAKMAKÇI, "Bu projeyle çevreye zarar vermeden bilinçli ve kaliteli üretim yapılabileceğini öğrendik. Projeden önce ürettiğim üründe yüzde 50-51 gelirken, projeden sonra randıman 56-57 gelmeye başladı. Buda tonda 60-70 kg artışa sebep oldu. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü başta olmak üzere herkese teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Konuşmaların ardından "İyi Tarım Uygulamaları Projesi"ni başarıyla tamamlayan 180 üreticiye Vali Kenan ÇİFTÇİ ve diğer protokol üyeleri tarafından sertifikaları verildi.

Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ile sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim modeli olan "İyi Tarım Uygulaması Projesi", Ordu Merkez'de 37, Gülyalı 14, Ulubey 25, Gürgentepe 15, Fatsa 20, Perşembe 20, Kumru 20, Çamaş 14 ve Çatalpınar 15 üretici olmak üzere toplam 180 üreticide uygulandı.

2012 yılında proje uygulayan üreticilere 3881 dekar alanda 87.000 TL destekleme ödemesi yapılırken, 2013 yılında ise proje 2550 dekar alanda uygulanmış olup toplam 6431 dekar alanda proje uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra Fiskobirlik kanalı ise Fatsa ve Çamaş ilçelerin de 70 üretici "İyi Tarım Uygulamaları Projesi"ni yürüttü.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Mustafa Kemal Atatürk Karadeniz Bölgesi İtalya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title