Orgeneral Özel'e Suç Duyurusu
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında "siyasi amaçla demeç vermek" ve "yargı görevini yapanı etkilemek" iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, Orgeneral Özel'in gazetelere verdiği demeçlerin suç olduğu belirtilirek, soruşturma başlatılması istendi.
Gazeteci-yazar Aydın Engin, Akademisyen-yazar Ahmet İnsel, Yazar Cengiz Algan ile Prof. Dr. Gençay Gürsoy ve Prof. Dr. Baskın Oran, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede ismi bulunan 5 kişi adına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın eski binası önünde açıklama yapan Baskın Oran, Orgeneral Özel'in bir "siyaset adamı gibi", sadece devlet adamlarının üzerinde konuşabileceği ve karar verebileceği konularda açıklamalarda bulunduğunu belirtti. Orgeneral Özel'in açıklamalarının, siyasi olduğunu savunan Oran, "Bu, KCK'nın ne olduğundan, PKK ile mücadelenin nasıl yapılması gerektiğinden tutunuz, askeri yargının anayasal olduğundan geçerek, Türkçeden başka dillerin eğitimde ve kamuda kullanılmaması gerektiğine varıncaya kadar çeşitli siyasi mülahazalardır" dedi.
"ESKİ GENELKURMAY BAŞKANLARININ İZİNDEN GİDİYOR"
Orgeneral Özel'in sözlerini, eski Genelkurmay Başkanlarının izinden gittiğinin ve siyaset yapmaya, askeri siyasete sokmaya ve müdahale ettirmeye kararlı olduğunun göstergesi olarak yorumlayan Oran, bu durum için Askeri Ceza Kanunu'nun "siyasi amaçla demeç verme"ye ilişkin 148. maddesi uyarınca 1 ay ila 5 yıl hapis, Türk Ceza Kanunu'nun "yargı görevi yapanı etkileme" suçunu düzenleyen 277. maddesine göre de 2 ila 4 yıl hapis cezası öngörüldüğünü belirtti.
AKP Hükümeti'nin askerlerin siyaset yapmasına sert tepki verdiğini anımsatan Oran, Özel'in açıklamaları karşısında hiçbir tepki verilmediğine dikkat çekti. Toplumun bütün kesimlerinin sivil vesayetten bahsettiği bir dönemde, Orgeneral Özel'in sözlerinin son derece üzücü olduğunu kaydeden Oran, "Bizim için insan haklarına azami saygılı bir demokrasi esastır. Dolayısıyla gerek Genelkurmay Başkanının bu demeci, gerekse hükümetin buna tepki göstermemesi kabul edilemez hususlardır. Gerek atanmışlar, gerek seçilmişler, insan haklarına azami saygılı bir demokrasiyi artık içselleştirmeli ve Türkiye'nin önünü açmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. Açıklamanın ardından Oran ve Avukatı Oya Aydın Orgeneral Özel hakkındaki suç duyurusu dilekçesini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.
"SİYASİ KONULARDA DEMEÇ VERİLDİ, YARGIYA MÜDAHAHE EDİLDİ"
Başsavcılığa sunulan dilekçede ise Orgeneral Özel'in Milliyet Gazetesi'nde "PKK'nın adını gündemden sileceğiz" başlığıyla yayımlanan röportajında yer alan sözlerine dikkat çekildi. Özel'in bir kamu görevlisi olarak Askeri Ceza Kanunu ve Türk Ceza Kanunu tarafından yasaklanan eylemleri gerçekleştirdiği savunulan dilekçede, Özel'in Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en yüksek askeri yöneticisi olduğu anımsatılarak, şöyle denildi:
"Elinde silah bulunduran bir kurumun en üst düzeyde amiri olan yakınılanın, askerin siyasete müdahalesinin, bir anayasal rejim sorunu haline geldiği bir ülkede, bu biçimde açıklamalarda bulunması, Askeri Ceza Kanunu'nun 148. maddesinde düzenlenen "siyasi konularda demeç verme yasağını' ihlal ettiği gibi, halen devam eden onlarca davada yargılanmakta olan KCK yapılanmasına ilişkin bilgi ve yönlendirmeler nedeniyle Türk Ceza Kanunu 277. maddede düzenlenen, "yargı görevi yapanlara telkinde bulunma' yasağını da ihlal etmiştir."
Anayasanın 148. maddesine göre Orgeneral Özel hakkında soruşturma yetkisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda olduğunun belirtildiği dilekçede, yargılama yetkisinin ise Anayasa Mahkemesi'ne verildiği kaydedildi. Dilekçede "Halen Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten yakınılan Necdet Özel hakkında suç duyurusunda bulunur, söz konusu görevli hakkında 5 Ocak 2012 tarihinde Milliyet gazetesinde yayımlanan demecine ilişkin olarak Anayasanın 148. maddesinin 7. ve 8. fıkralarındaki yetkilendirme gereği soruşturma açılmasını dileriz" denildi. - Ankara