Orhun Yolu
Orhun Yazıtları'nı İçine Alan Orhun Müzesi ile Bilge Kağan Karayolu, Türkiye'den 2 Bakanın Katılımıyla Açıldı. Moğolistan'ın Başkenti Ulan Batur'da Bir Okula 'Mustafa Kemal Atatürk' Adı Verildi ve Atatürk Büstü Dikildi. Okulun Önünden Geçen Yolun Adı da 'Ankara' Olarak Değiştirildi.
Orhun Yazıtları’nı içine alan Orhun Müzesi ile Bilge Kağan Karayolu, Türkiye’den 2 bakanın katılımıyla açıldı. Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da bir okula ’Mustafa Kemal Atatürk’ adı verildi ve Atatürk büstü dikildi. Okulun önünden geçen yolun adı da ’Ankara’ olarak değiştirildi.
MOĞOLİSTAN’daki Orhun Vadisi’nde bulunan Orhun Yazıtları’nın olduğu alanın hemen yanında kurulan ve tarihi yazıtların içine taşındığı Orhun Müzesi ziyaretçilere açıldı. Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’dan 7 saat süren ve büyük bölümü kötü olan 370 kilometre uzaklıktaki Karakumunul kentinin Haşat kasabasındaki Orhun Yazıtları Projesi’ne Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) destek verdi. TİKA, Orhun Müzesi, Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtlarının bölgedeki olumsuz koşullardan korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla proje hazırladı. Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da bir okula ’Mustafa Kemal Atatürk’ adı verildi ve Atatürk büstü dikildi. Okulun önünden geçen yolun adı da ’Ankara’ olarak değiştirildi.
6 milyon dolarlık proje
Moğolistan’daki Türk Anıtları Projesi (MOTAP) kapsamında hazırlanan projedeki Bilge Kağan Karayolu ve Orhun Müzesi’ne 6 milyon dolarlık destek verildi. Proje uyarınca anıtların çevre düzenlemesi, güvenlik duvarı çekilmesi, yeniden canlandırma, yeni yol açılması, elektrik nakil hattı çekilmesi, su kuyusu açılması, depo- müze- kazı evinin müzeye dönüştürülmesi çalışmaları tamamlanmış oldu. Proje çalışmalarını koordine eden İstanbul Üniversitesi Taşınabilir Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölümü’nden Yüksel Dede, Türkiye’nin tarihine ışık tutacak çalışmalara Orhun Vadisi’nin yanı sıra Moğolistan genelinde devam edileceğini söyledi. Dede, Türkiye ve Moğolistan açısından önemli olan, olumsuz koşullara rağmen sürdürülen 2000 yılında başlanan, 3 yıl duran projede koruma çalışmalarına önem verildiğini anlattı. Dede, "Orhun Abideleri’nin orijinalleri müzeye taşındı. Abidelerin birer kopyaları yapılarak özgün yerlerine konuldu. Bölge de koruma altına alındı" dedi.
Müzeyi birlikte açtılar
Müze ve bölgedeki 47 kilometrelik yolun açılışına Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Moğolistan Sağlık Bakanı Lambaa, Türk ve Moğol gazeteciler ile yörede yaşayan Moğollar katıldı.
Atatürk Okulu
MOĞOLİSTAN’ın başkenti Ulan Batur’da bir okula ’Mustafa Kemal Atatürk’ adı verilirken okulun bahçesine Atatürk büstü dikildi. Okul ve büstün açılışını Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu ile Türkiye’nin Moğolistan Büyükelçisi Asım Arar ve Moğolistan Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Tömör Oçir yaptı.