Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "(Deniz Derin Deşarj) Diyorlar ki Marmara'yı kirletecek.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, " ( Deniz Derin Deşarj) Diyorlar ki Marmara'yı kirletecek. Yok öyle bir şey. Deşarj edilecek atık suyun sadece tuzluluk problemi var. Çok büyük masrafı olduğu için tuzlu ortama tuzlu suyu veriyoruz. Çok daha tuz oranı düşük bir su." dedi.
Eroğlu, Ergene Havzası'ndaki Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili Çorlu'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Ergene Havzası için yapılması gerekenleri zamanla yarışarak gerçekleştirdiklerini söyledi.
Ergene Havzası Eylem Planı'nın dünyaya örnek bir çalışma olduğunu belirten Eroğlu, "Burada sadece iki bakanlık değil, sanayici, iş adamları ve tüm kurumların uyum içinde çalıştığı örnek bir çalışma gerçekleştiriliyor" diye konuştu.
Trakya Gelişim Projesi'nin (TRAGEP), Trakya için çok önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, "TRAGEP, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve bir de Gelibolu yarım adasını alakadar eden büyük bir gelişim projesi, kalkınma projesi. Bunun için şu anda 10 milyar lira ayrıldı. Baraj, gölet, sulama tesisi içme suyu problemleri, dere ıslahları, ağaçlandırma, erozyon kontrolleri gibi aklınıza gelen her çalışma yapılacak. Ayrıca Ergene'den tamamen kurtulacak Allah'ın izniyle" diye konuştu.
Bakan Eroğlu, Ergene Havzası Eylem Planı kapsamında nüfusu 10 binden büyük olan yerleşim yerlerinin atıksu ileri biyolojik arıtma tesislerinin DSİ tarafından yapıldığını ifade ederek, "Bu konuda en ileri sistemi çektik. Son 15 yılın teknolojisi, onu burada uyguluyoruz. Ergene'de 13 tane büyük yerleşim yerinin atık su ileri arıtma tesisinin 10 tanesi bitti. Geri kalan 3 tanesi de bu yıl sonunda bitecek" şeklinde konuştu.
Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında çalışmalarını sürdüren Deniz Derin Deşarj'ın Marmara Denizi'ni kirleteceği yönündeki iddiaların yanlış olduğunu bildiren Eroğlu, şunları kaydetti:
"(Deniz Derin Deşarj) Diyorlar ki Marmara'yı kirletecek. Yok öyle bir şey. Deşarj edilecek atık suyun sadece tuzluluk problemi var. Çok büyük masrafı olduğu için tuzlu ortama tuzlu suyu veriyoruz. Çok daha tuz oranı düşük bir su. İkincisi bir de renk problemi var, kirlilik problemi yok. O da, batmış tarla sistemiyle aşağıda seyreltiyoruz. Yani herhangi bir problem deniz ortamında olmayacak şekilde çözdük."
Toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Mustafa Yel, Metin Akgün ve Ayşe Doğan ile OSB yöneticileri ve sanayiciler katıldı.