Orman ve Su Işleri Bakanı Eroğlu: "Biz Söz Verince Sözünün Eri Bir Hükümetiz"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Eskiden olduğu gibi müteahhit canı istediği gibi çalışsın 'yok öyle' tarih ve saat veriyoruz.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Eskiden olduğu gibi müteahhit canı istediği gibi çalışsın 'yok öyle' tarih ve saat veriyoruz. Çalışmazsa adamın işini bitiriyoruz." dedi.
Bakan Eroğlu, 278 milyon lira maliyetli 16 tesisin temel atma töreni ve iftar programı için geldiği Kahramanmaraş'ta, Vali Vahdettin Özkan'ı ziyaret ederek brifing aldı.
Eroğlu, Valilik Fikret Kiraz Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş'a yapılan yatırımları anlatarak, verilen sözlerin ve müjdelerin tek tek yerine gelmesinden duyduğu mutluluğu aktardı.
Geçen yıl kasım ayında 132 müjde verildiğini bunların toplam yatırım bedelinin de 1,5 milyar lira olduğunu dile getiren Eroğlu, "Bu müjdeler ne oldu diye merak ediyorsanız, 132 müjdenin 89'unu kısa zamanda bitirmişiz. Eskiden bir göletin temeli atılırdı, 22 yılda küçük bir gölet bitmezdi. Bir dere ıslahı 12 yılda bitmezdi. Biz 132 müjdenin 89'u bitmiş. Biz söz verince sözünün eri bir hükümetiz. Ne söz vermişsek Allah'ın izniyle yaparız." diye konuştu.
Eroğlu, 132 müjdeye ilave olarak bugün de 10 yeni müjdeyle geldiklerini, 88 milyon lira değerinde toplamda 142 müjde olduğunu, bunların da maliyetinin 1 milyar 588 milyon lira olduğunu söyledi.
İhalelerde müteahhitlerin tutumunu eleştiren Eroğlu, "Eskiden olduğu gibi müteahhit canı istediği gibi çalışsın 'yok öyle' tarih ve saat veriyoruz. Çalışmazsa adamın işini bitiriyoruz. Neticede feshediyoruz. Feshetmek teminatına el koymak suretiyle işine son vermek demektir, çok ağır bir ceza." ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş'a şu anda 16 baraj yapıldığını dile getiren Eroğlu, burasını Türkiye'de en çok baraj yapılan il haline getireceklerini belirtti.
Eroğlu, eskiden orman teşkilatının sadece ormanlık alanda çalıştığını kendi dönemlerinde orman teşkilatının bütün Türkiye'de yol ağaçlandırmasından okul bahçesine, mezarlık ağaçlandırmasından vatandaşlara fidan dağıtımına varıncaya kadar çalıştığını kaydetti.
Kahramanmaraş'ta bal ormanlarını artırarak yeni bir sektör oluşturmak istediklerini belirten Eroğlu, bal ormanı kurmak isteyenlere yüzde 20'si hibe gerisi 5 yıl geri ödemeli faizsiz bir kredi verdiklerini, bu kapsamda 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman projelerinin bulunduğunu ifade etti.
33 milyarlık Akdeniz projesi
Akdeniz Bölgesi için Akdeniz Gelişim Projesi adında 33 milyar 392 milyon lira maliyetli muhteşem bir proje hazırladıklarını ifade eden Eroğlu, 31 Aralık 2019'da bitirilmek üzere hedefe kilitlenildiğini söyledi.
Akdeniz GEP'in içeriğine ilişkin bilgiler veren Eroğlu, şunları kaydetti:
"2019 yılı sonunda 5 dev içme suyu tesisi, 32 baraj ve gölet, 42 sulama tesisi, 106 taşkın koruma tesisi, 35 hidroelektrik santrali olmak üzere 220 tesis açılacak. 236 bin 28 dekar alanda ağaçlandırma dahil 300 bin dekar alanda erezyon kontrolü, 17 bin dekar alanda mera ıslahı olmak üzere ve 724 bin dekar alanda rehabilitasyon olmak üzere 1 milyon 300 bin dekar alada orman teşkilatı muazzam bir çalışma yapacak. 162 milyon fidan toprakla buluşturulacak. 2 yenişehir ormanı, 7 bal ormanı oluşturulacak, 22 mesire yeri ile 5 bin köye 5 bin orman projesi kapsamında 148 mahallede çeşitli ağaçlandırmalar yapılacak. Vatandaşlara gelir getirici olarak teslim edilecek. 11 bin 368 aileye yaklaşık 41 milyon lira hibe ve kredi desteği verilecek. Akdeniz GEP 2019 sonunda tamamlanıyor."