Ormancılar Bin 400 Metrede Oruç Açtı
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Yangın gözetleme kulesinden manzaralar Yangın gözetleme kulesi Personelin dürbünle çevreyi kontrol etmesi Personelin telsiz konuşması Personellerin yemek hazırlaması İftar görüntüsü Çay içme görüntüsü. Şenol Yayla'nın açıklaması Hüseyin Kavak'ın açıklaması Bekir Kulaksız'ın açıklaması - Muğla'nın Yatağan ilçesindeki orman yangını gözetleme kulesinde görev yapan personel, bin 400 metre yüksekliğindeki dağın zirvesinde oruçlarını açtı Orman yangınlarının fark edilmesinde önemli bir rol üstlenen yangın gözetleme kulesinde görevli personel, 24 saat boyunca nöbet tutukları kulede iftar yaptı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Yangın gözetleme kulesinden manzaralar
Yangın gözetleme kulesi
Personelin dürbünle çevreyi kontrol etmesi
Personelin telsiz konuşması
Personellerin yemek hazırlaması
İftar görüntüsü
Çay içme görüntüsü.
Şenol Yayla'nın açıklaması
Hüseyin Kavak'ın açıklaması
Bekir Kulaksız'ın açıklaması - Muğla'nın Yatağan ilçesindeki orman yangını gözetleme kulesinde görev yapan personel, bin 400 metre yüksekliğindeki dağın zirvesinde oruçlarını açtı
Orman yangınlarının fark edilmesinde önemli bir rol üstlenen yangın gözetleme kulesinde görevli personel, 24 saat boyunca nöbet tutukları kulede iftar yaptı.
Yatağan ilçesindeki bin 400 rakımlı Bencik Dağı'nın zirvesinde, Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde, yangınları erken tespit için yangın gözetleme kulesi yer alıyor. En yakın yerleşim yeri olan Çamlıca Mahallesi'ne 9 kilometre uzaklıktaki kulede görev yapan 3 personel, yangın sezonu boyunca 24 saat nöbet tutarak, kuş uçumu yaklaşık 20 kilometrelik alanda orman arazilerini kontrol ediyor.
Haftada 36 saat kuleden ayrılarak istirahate çekilen personel, geri kalan zamanlarını güneş enerjisiyle elektriğini üreten kulede, yemek yapıp bulaşıklarını yıkıyor. Ramazan ayının başlaması nedeniyle Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü Bağyaka İşletme Şefliği tarafından, gözetleme kulesindeki personeller için iftar verildi.
Onlar görüyor, kara ekibi müdahale ediyor
İşletme Şefi Bekir Kulaksız, orman gözletme kulesinin, teşkilat için önemli bir faktör olduğunu ve burada görev yapan personellerin teşkilatın adeta gözü ve kulağı olduğunu söyledi.
Kulaksız, "Onlar bizim ateşlememizi yapan ilk ekibimiz. Yangın çıktığı anda gördükleri noktayı bizlere tarif ederek bütün ekipleri yönlendiriyorlar. İlk organizasyonu onlar sağlıyor. Ondan sonra biz devreye giriyoruz." diye konuştu.
Orman teşkilatında 25 yılını dolduran Hüseyin Kavak (48) ise 3 yıldır Bencik Dağı Yangın Gözetleme Kulesinde görev yaptığını ifade etti.
Haftada altı gün ailesi ve sevdiklerinden uzakta kaldığını ve gözlerini dört açarak görevlerini icra ettiklerini kaydeden Kavak, "Burada çevreyi gözetliyoruz. Ormanda gördüğümüz dumanları ve yıldırım yangınlarını, işletme ve bölge müdürlüğüne ihbarda bulunup kara ekibini hareket ettiriyoruz. Burada üç kişiyiz. Boşluk vermemek şartı ile 24 saat nöbet tutuyoruz." dedi.
"Sobayı yakmadan duramıyoruz"
Mevsimlik işçi olarak 1,5 yıldır orman yangın gözetleme kulesinde görev yapan Şenol Yayla (41) da, zor şartlar altında görev yaptıklarını vurguladı.
Bencik Dağı zirvesinde mevsim normallerinin altındaki sıcaklıklarda şiddetli rüzgara maruz kalarak çalıştıklarını anlatan Yayla, günün belli saatleri dışında kulenin dışına çıkmanın imkansız olduğunu kaydetti.
Yayla, "Bu yıl kuleye çıktığımızda 3 battaniyeye sarılarak yattık. Sobayı yakmadan duramıyoruz. Çok soğuk oluyor. Görevimizden dolayı yangın sezonunun sonuna kadar bu duruma katlanıyoruz." ifadesini kullandı.