Orta Afrika Cumhuriyeti Geçici Cumhurbaşkanını Seçecek
Orta Afrika Cumhuriyetinde, eski geçici Cumhurbaşkanı Michel Djotodia'nın yerine gelecek geçici cumhurbaşkanı bugün seçiliyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC), darbe yaparak iktidara geldikten sonra uluslararası ve bölgesel baskılar sonucu istifa etmek zorunda kalan eski geçici Cumhurbaşkanı Michel Djotodia'nın yerine gelecek geçici cumhurbaşkanı bugün seçiliyor.
Ülkede geçici parlamento konumundaki Geçici Ulusal Konsey'in (GUK) 135 üyesi bugün yapılacak seçimde, 2015 başlarında düzenlenecek seçimlere kadar ülkeyi yönetecek cumhurbaşkanını belirleyecek.
Seçimde GUK'a bağlı özel seçim konseyinin 24 aday arasından seçtiği 8 aday yarışacak.
AA'ya konuşan GUK üyesi Gervais Lokosso, ülkeyi seçime kadar yönetecek en iyi adayı seçeceklerinden emin olduğunu söyledi. Lokosso, yeni liderin önündeki zorlu görevde başarılı olmak için ülkedeki tüm partilerin desteğine ihtiyacı olacağını sözlerine ekledi.
Yine AA'ya konuşan bir milletvekili de eski geçici Cumhurbaşkanı Djotodia ile çalışmış siyasetçilerin bu göreve gelmemesini sağlamak için adaylar arasından son derece dikkatli bir seçim yaptıklarını söyledi.
Halk seçimden ümitli
Sorunlarla boğuşan ülkede, halk tüm umutlarını, yeni geçici cumhurbaşkanının seçilmesine bağlamış bulunuyor.
Siyasi gözlemcilere göre, Bangui Belediye Başkanı Catherine Samba Panza ve ülkenin eski cumhurbaşkanlarının oğulları Andre Kolingba ve Angel-Felix Patasse seçimde adları ön plana çıkan adayları oluşturuyor.
Bangui'de yaşayan siyasi analist Kawa Arsende AA'ya yaptığı açıklamada, "GUK üyelerinin, ülkenin seçim yapılana kadar yönetilmesine katkı sağlayacak iyi bir lideri seçerken vicdanlarının sesini dinlemeleri için dua ediyor ve bunu ümit ediyoruz" dedi. Arsende, "Eski cumhurbaşkanlarının oğulları ülke hafızasında farklı anıları canlandırıyor. Bence en iyi aday Bangui Belediye Başkanı Panza olacaktır" diye konuştu.
Abdoulaye Mahamat adlı bir Bangui sakiniyse yeni geçici cumhurbaşkanını belirleyecek seçimin ülkedeki Müslüman azınlığa uzun süredir hasret kaldığı barışı getireceği umudunda olduğunu belirtti. Mahamat, "Seçimden sonra yerel toplumun Müslümanlara saldırmaya son vereceğini ümit ediyorum" dedi.
Şiddetin gölgesinde seçim
Zengin maden kaynaklarına sahip OAC, çoğunluğu Müslüman olduğu söylenen Seleka koalisyonu askerlerinin Mart 2013'te yaptığı darbenin ardından anarşi ortamına sürüklendi.
Ülke, kendisi de 2003'te yapılan bir darbe sonucu iş başına gelen Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'nin devrilerek, yerine Djotodia getirilmesinin ardından eski Seleka savaşçılarıyla Hristiyan anti-balaka milisleri arasında çıkan din temelli çatışmalara sahne oluyor.
Yeni geçici cumhurbaşkanını belirleyecek seçim, din temelli şiddet olaylarının arttığı ve binlerce Müslümanın komşu ülkelere kaçışının sürdüğü bir sırada yapılıyor.
Müslümanların güvenli bir şekilde ülkeden çıkışını kolaylaştırmak için Afrika barış koruma gücü MISCA'ya üye ülkeler, Bangui'de Müslümanların çoğunlukta olduğu bir semte asker göndermek zorunda kaldı.
Tüm bu önlemlere karşın Bangui'de şiddet olayları önlenemiyor. Bangui'de dün meydana gelen bir olayda Hristiyan çetelerin saldırısına uğrayan iki Müslüman yakılarak öldürüldü.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden dün yapılan açıklamada da kurum çalışanlarının son iki günde şiddet olayları sonucu ölen 50 kişiyi defnettiğini duyurdu.
"Save the Children" (Çocukları Kurtarın) adlı uluslararası insan hakları örgütü, 17 Ocak'ta, Müslümanları tahliye eden bir konvoya düzenlenen saldırıda 3'ü çocuk 23 Müslümanın öldüğünü teyit etmişti. - Bangui