Haberler

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman Kıyımı Durmuyor

Güncelleme:
Abone Ol

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlara yönelik Ocak ayında başlayan soykıyım 10. Ayına girmesine rağmen durmak bilmiyor.

Açlık ve sefaletin yanı sıra sağlık problemleriyle de mücadele eden Orta Afrika'lıların imdadına Yeryüzü Doktorları koşuyor. Hıristiyan Anti-Balaka'nın şiddet eylemlerinde yaralanan siviller başkent Bangui'deki Yeryüzü Doktorları Şifa Tıp Merkezi'nde tedavi ediliyor.

Tarihin en vahşi katliamlarından birinin yaşandığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlara yönelik saldırılar her geçen gün artıyor. Ocak ayında Devlet Başkanı Michel Djotodia'nın istifası ile başlayan olaylar 10. ayına girmesine rağmen durmak bilmiyor. Başkent Bangui hergün yeni vahşet olaylarına sahne oluyor. Bugüne kadar dünyanın gözü önünde çocuklar ve kadınlar dahil binlerce Müslüman sivil Anti-Balaka milisleri tarafından insanlık dışı yöntemlerle linç edildi.

Müslümanlara yönelik soykırımın sürdüğü ülkede 700 bin kişi ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalırken, 400 bin kişi ise Kamerun, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kongo gibi ülkelere sığınmış durumda bulunuyor.

Yeryüzü Doktorları Orta Afrika Cumhuriyeti'nde

Açlık ve sefaletin yanı sıra sağlık problemleriyle de mücadele eden Orta Afrika'lıların imdadına Yeryüzü Doktorları koşuyor. Anti-Balaka'nın Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerinde yaralananlar Orta Afrika Cumhuriyeti ve çevre ülkelerde kurulan sağlık merkezlerinde tedavi ediliyor.

Bangui Sağlık Kliniği

Yeryüzü Doktorları'nın 2014 Mayıs ayında Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Başkenti Bangui PK5 bölgesine yaptığı ziyaret sonucunda 20 bin Müslümanın muhasara altında yaşadığı ve herhangi bir sağlık tesisi olmayan bu bölgede sağlık merkezi açılması gerektiği belirlenmiştir.

Bangui PK5'te faaliyet gösteren yerel STK'lar ve belediye ile beraber ortaklaşa bir çalışma yapılmış ve bölgenin merkezi yerinde, eskiden belediye binası olarak hizmet veren yer tadilattan geçirilerek hastaların muayene edilebileceği, yatarak tedavi olabileceği, laboratuvar testleri yapabileceği ve içerisinde bir de eczanenin bulunduğu Tıp Merkezi'ne dönüştürülmüştür.

2 Hekim, 3 Hemşire, 2 Ebe, 1 Laborant ve 1 Eczacının sağlık hizmeti verdiği Yeryüzü Doktorları Tıp Merkezinde 1 laboratuvar, 1 eczane ve 6 hasta yatağı bulunmaktadır. Günlük ortalama 50 hastanın tedavi edildiği klinikte şu ana kadar 2.000 den fazla hasta ve yaralı tedavi edilmiştir.

Doyaba Mülteci Kampı Sağlık Merkezi

20 bine yakın Orta Afrikalı mültecinin barındığı Doyaba Mülteci kampının sağlık hizmetlerini 6 aylığına üstlenen Yeryüzü Doktorları, 1 Hekim, 2 Hemşire ve 1 Eczacıdan oluşan ekiple Temmuz 2014'ten itibaren hizmet vermektedir. Kampta yürütülen sağlık hizmetlerine Gönüllü Sağlık Ekipleriyle düzenli aralıklarla destek de olunmaktadır.

Gönüllü Sağlık Ekipleri

Ekim 2014 Gönüllü Sağlık Ekibi

Afrika Kurban Organizasyonu kapsamında Orta Afrikalı mültecilere insani yardımda bulunmak üzere Çad'a giden Yeryüzü Doktorları bayramı süresince Çad'ın kuzeyinde bulunan Sarh Bölgesinde, içerisinde yaklaşık 11 bin Orta Afrikalı mültecinin bulunduğu "Doyaba" mülteci kampında ücretsiz sağlık hizmeti verdi. Yeryüzü Doktorları tarafından, yerel partnerler ile koordineli bir şekilde yürütülen Gönüllü Sağlık Ekibi bayram süresince 1645 hastayı muayene etti, ilaç dağıtımı gerçekleştirdi.

Haziran 2014 Gönüllü Sağlık Ekibi

Yeryüzü Doktorları Gönüllü Sağlık Ekibi; 1 Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı ve 1 Aile Hekimi ile 11-21 Haziran 2014 tarihleri arasında Çad Encemine ve Çad-Sarh illerinde 618 hastaya sağlık hizmeti verilmiştir.

Su Arıtma Kiti Dağıtımı

Orta Afrika Cumhuriyetinden kaçan mültecilerin sığındığı Kamerun'da kolera salgını baş gösterdiğinde ülkeye 7430 adet su arıtma kiti gönderilmiştir. 9.000 mültecinin yaşamını sürdürdüğü Kamerun MBILE Mülteci Kampında temiz su bulmakta zorlananların imdadına yetişen kitlerin 1 tanesi 10 litrelik suyu temizleyebiliyor.

2014 Kurban Organizasyonu

Bölgede yaşanan sistematik kıyıma sessiz kalmayan Yeryüzü Doktorları, 2014 Afrika Kurban Organizasyonu kapsamında Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun ve Çad'da ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıttı. Çoğunluğu Orta Afrika'daki zulümde mağdur olanların yaşadığı mülteci kamplarında olmak üzere 2000 hisse kurban 110 binden fazla insan pay edildi.

Orta Afrika'ya Acil Yardım

Yeryüzü Doktorları, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yerlerinden edilmiş sivillere tıbbi yardım götürmek için "Orta Afrika'ya Acil Yardım" adında bir kampanya başlatmıştı.

Orta Afrika'daki sivillere yardım ulaştırmak için www.yeryuzudoktorlari.org sitesindeki kampanyalar bölümünden online olarak ya da OAC yazıp 6612'ye yollayarak bağış yapılabiliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Orta Afrika Kamerun Bangui Çad Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title