Oruç Reis'in Navtex süresi 27 Ekim'e kadar uzatıldı
Türkiye, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi için yeni Navtex mesajı yayınlandı. Türkiye, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi ve destek gemilerinin görev süresi 27 Ekim tarihine kadar uzattı.
Türkiye, sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in 22 Ekim'de sona erecek görev süresini 27 Ekim'e kadar uzattı.
Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Antalya Navtex (seyrüsefer duyuru sistemi) İstasyonu üzerinden gece yayınlanan mesajda Oruç Reis'in görev süresi 27 Ekim'e kadar uzatıldığı belirtildi. Yeni Navtex ilanına göre; Oruç Reis, Ataman ve Cengizhan isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütecek.
NAVTEX NEDİR?
İngilizce 'Navigational text messages' ifadesinin kısaltması olan Navtex, denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru işlevi görüyor. Navtex paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor.
Kazalar, meteorolojik tahminler, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesajlar veriliyor. Mesajlar, Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanırken, gemiler bunları Navtex cihazlarıyla algılayıp haberdar oluyor.
NE OLMUŞTU?
Doğu Akdeniz'deki sismik arama ve araştırma faaliyetlerinin ardından bir süre önce Antalya Limanı'na gelen Oruç Reis sismik araştırma gemisinin ikmal ve bakımı yapılmıştı. Bakım işlemleri sonrasında Antalya açıklarında gemideki cihazların testleri gerçekleştirilmişti. Gemi Akdeniz'de çalışma yürüteceği alan için 12 Ekim'den başlayıp 22 Ekim'de sona erecek yeni Navtex ilanı ile birlikte sabah saatlerinde Antalya Limanı'ndan ayrılmıştı.
DÜNYADAKİ ENDER ARAŞTIRMA GEMİLERİNDEN
Oruç Reis, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları yapabiliyor.
Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki ender araştırma gemilerinden biri olan gemide, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor.
Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.