Osman Gazi ve Kuruluş Paneli Büyük İlgi Gördü
'Osman Gazi ve Kuruluş' konulu panelde Osmanlı Devleti'nin kuruluş aşaması değerlendirildi.
Panele Yalova Vali Yardımcıları Cezmi Türk Göçer ve Saim Eskioğlu, Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal ve Eşi Suna Koçal, Yalova Belediye Başkan Vekili Maşallah Erdoğan, Yalova Üniversitesi Rektörü Niyazi Eruslu, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Ulusoy ve Termal Kaymakamı Bilal Şentürk de katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal; "Yalakova Savaşı varsa ve devletin kuruluşu bu savaşla belgelendirildiyse, bu savaş da tıpkı Malazgirt Savaşı gibi önemli bir savaşdır. Bu savaşı anmak durumundayız. 1302'in 710. yıldönümünde yani gelecek yıl Halil İnalcık Hoca ve diğer akademisyenlerimizle birlikte geniş çaplı bir sempozyum düzenleyeceğiz" dedi.
Başkan Koçal'ın ardından konuşmasını yapan Yalova Milletvekili Temel Coşkun; "Tarihin değerlendirilmesini, yeniden incelenmesini, doğru bilgi aktarılmasını güzel buluyorum" ifadelerine yer verirken Yalova Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer ise; "1302 Yalova'yı öne çıkarıyor. Türk-İslam uygarlığının ilk kollarının Yalova'da atılıyor olması mutluluk verici" diye konuştu.
Panelin oturum başkanı olarak ilk konuşmayı yapan isim Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Özer Ergenç oldu. Osmanlı Devleti'nin Selçukluların son zamanında kurulduğunu belirten Ergenç, "Sayıları 20-25 arası olan beylikler Bizans'a karşı yarışıyorlardı. Osmanlı, bu beylikler arasında en güçlüsü değildi ama liderlik ve başarılı örgütlenmeyle zoru başardı. Fethedilen şehir ve kasabalarda ahilerin yerel yönetimlerde etkili olmasına rağmen merkeze bağlanmasında Osman Gazi'nin liderliğinin, kişiliğinin karizmasının etkisi vardır. Osmanlı'nın kuruluşunda Osman Gazi'nin etrafında birleşme olduysa 19.yüzyıl sonu 20.yüzyıl başında da Mustafa Kemal Atatürk etrafında birleşme olmuştur" dedi.
Prof.Dr. Özer Ergenç'in ardından konuşma yapan Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Osmanlı Devleti'nin Yalakova Zaferi ve siyasal sonuçları hakkında bilgiler verdi. Osmanlı'nın geriye dönük taramasını yaptığımızda ilk olarak Karacabey'in alındığını görüyoruz diyen Oğuzoğlu şu sözlere yer verdi; "O dönemde İlhanlıların ciddi baskıları karşısında ahi grupları kendilerini güvenilir bir beyin yanında görmek istiyorlardı ve Osman Gazi'nin etrafında toplandılar. Bu durumun ardından İnegöl de fethedildi.Yalakova Zaferi'ni bu durum hazırlamıştır. Osman Bey'in amacı Halil İnalcık Hoca'nın da dediği gibi Bursa değil İznik'tir. Osman Gazi'ye ses çıkaramayan Bizans, İznik kuşatılınca müdahale etmeye kalkmıştır ancak geç kalmıştır. Yalak deresinde Bizans güçleri hezimete uğratılmıştır"
Osman Gazi Dönemi ve ahilerin kuruluşa katkılarını değerlendiren Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hülya Taş, oluşturulan düzenin nasıl 600 yıl sürdüğünü açıkladı. Ahi yapılanması hakkında ayrıntılı bilgiler veren Doç.Dr. Hülya Taş, işlek bir yol ağı oluşturulmasının ve şehirlerle kasabaların entegrasyonunun temel yapıyı oluşturduğunu belirtti.
Osman Gazi Dönemi'nde edebi ve kültürel özellikleri değerlendiren Uludağ Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hatice Şahin, küçük bir beyliğin dilinin günümüze kadar sürmesinin ve resmi dil olmasının sürecini anlattı. Şahin; Selçuklu Türkçesi Beylik Türkçesi ve Osman Dönemi Türkçesi'nin Cumhuriyet Türkçesi'ne kadar geldiğini belirtti. Prof.Dr. Hatice Şahin; "Anadolu Beylikleri döneminde Oğuzca yazı dili olmasaydı, bugün resmi dilimiz olmayabilirdi" diye konuştu.
Ali Emiri Millet Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı da Osmanlı Kuruluş Dönemi Vakfiyeleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Gençboyacı, Vakfiye örneklerinin Türkçesini de okudu.
Panelin ardından panelistlere Yalova Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal tarafından plaket takdim edildi.