Osmancık'ta 582 Yıldır Yaşatılan İftar Geleneği
Çorum'un Osmancık ilçesinde Osmanlı Sadrazamı Koca Mehmet Paşa'nın 1430 yılında başlattığı iftar geleneği halen yaşatılıyor.
Çorum'un Osmancık ilçesinde Osmanlı Sadrazamı Koca Mehmet Paşa'nın 1430 yılında başlattığı iftar geleneği halen yaşatılıyor.
Osmanlı Devleti'nde 1429 - 1438 yılları arasında Başvezirlik makamında bulunan Osmancıklı Danişmendoğlu Koca Mehmet Nizamüddin Paşa 1430 yılında Osmancık ilçesinde bir imaret inşa ettirdi. Cami, hamam ve aşevinden oluşan imarette Osmanlı Devletinin son yıllarına kadar yoksullara sıcak yemek verildi.
İmaret aşevinde Osmanlı Devleti'nin zayıfladığı dönemlerde yılın her günü yemek verilemese de Ramazan haricindeki günlerde işçilere ve muhtaçlara ekmek, ramazan günlerinde de yoksullara iftar ve sahur yemeği verildi. 582 yıl önce Osmancıklı Danişmendoğlu Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından başlatılan bu gelenek bugün ilçede hayırseverlerin ve Osmancık Belediyesi'nin desteğiyle sürdürülüyor. İmaretin aşevinde pişirilen yemek Osmancık Belediyesi tarafından yaşlıların ve ihtiyaç sahiplerinin evlerine ulaştırılıyor.
Osmancık Belediyesi sahip çıktığı bu tarihi gelenek ile her gün 250 aileye dört kişilik iftar ve sahur yemeği ile ekmek ve helva dağıtıyor.
İlçede geleneğin bozulmadan yüz yıllarca devam edeceğini ifade eden Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, "Bu imarete ve camiye adını veren Koca Mehmet Paşa ilçemizde yetişmiş İmamzade Halil Paşa'nın oğludur. Osmanlı Devletinin Fetret Devrinden sonra tekrar yükselmesi döneminde görev almış sadrazam, günümüze göre o devrin başbakanıdır. Onun başlattığı bir gelenek bu güne kadar gelmiş, bu gün devam etmesine biz vesile olduk. Paşalarımızın rahmetine vesile olur dileği ile bu güzel hizmeti devam ettiriyoruz. İnşallah nice yüz yıllar bu gelenek devam edecektir" dedi.
Başkan Yazıcı tarihi geleneğe vatandaşların da sahip çıktığını ve aşevine gelerek yardım da bulunduklarını söyledi. İmaret Aşevinde görev alan personelin de önemli bir hayır işini yerine getirdiklerinin farkında olarak özenle çalıştıklarını ifade eden Başkan Yazıcı, "Böyle dua alan bir hizmet bizim diğer hizmetlerimizi kolaylaştırıyor. Daha önceleri iftar çadırı kuruluyordu ve sadece çadıra gelenler istifade edebiliyordu. Bizim devam ettirdiğimiz bu hizmetten ihtiyacı olup da yararlanamayan hiç kimse yok. Yaklaşık 250 aileye hem iftarı hem de sahuru karşılayacak şekilde yemek ulaştırıyoruz. Ayrıca bu işi zevkle yerine getiren personelimiz var. Diğer çalışanlarımızın mesaisi bitiyor ancak bu arkadaşlarımız mesai demeden çalışıyorlar. Aşçılarımız öyle sevgiyle yemek yapıyorlar ki kendi evlerinde çocuklarına ancak bu kadar güzel yemek yapabilirler. Çünkü yaptıklarının ihtiyaç sahiplerine gittiğini ve onların duasının geleceğini biliyorlar" diye konuştu. - ÇORUM