Osmaneli'de Buğday ve Arpa Hasadı
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Buğday tarlasından genel görüntü Osmaneli İlçe Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver'in röportajı Biçerdöverin buğday tarlasında çalışması Bilecik'in Osmaneli ilçesinde buğday ve arpa hasadına başlandı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Buğday tarlasından genel görüntü
Osmaneli İlçe Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver'in röportajı
Biçerdöverin buğday tarlasında çalışması Bilecik'in Osmaneli ilçesinde buğday ve arpa hasadına başlandı.
Osmaneli İlçe Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaneli ilçesinde yüzbinlerce dekara ekilen buğday ve arpa hasadının başladığını söyledi.
Ürünlerin hasadını gerçekleştiren biçerdöverlerin ve balya makinelerinin denetiminde bulunan yetkililerin sorumluluğunu bilmesi gerektiğini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Ünver, şöyle konuştu:
"Denetimlerde başta ziraat odaları olmak üzere ilgililerin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Biçerdöverler araziden çıkıyor ardından yağmur yağdığı zaman buğday tarlasında yeşillik oluşuyor. Sanki çayır gibi. Muhakkak biçerdöverlerin denetlenmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Çiftçi yaz, sıcak, kış, soğuk demeden elinin emeğini almaya çalışıyor."
Başkan Ünver, normal bir saman balyasının 25 kilo civarında gelmesi gerektiğini savunarak, şu anki balyaların 16-18 kilo arasında geldiğini iddia etti.
Bir dönüm yerden 6 balya çıkarılması gerekirken 12 balyanın çıkarıldığını bildiren Ünver, şöyle konuştu:
"Bu yanlış, resmen hırsızlık. Çiftçinin cebinden 'parayı çalmak' demektir. Yani 25 kilo parasını bizzat 15 kilodan veyahut 14-16 kilodan alıyor. Onun için bunların kontrolleri devamlı yapılmalı. Hiçbir yetkili bana gelip de 'biçerdöverleri ve balya makinelerini kontrol edelim' demedi. Dikkat edilmesi gereken biçerdöverlerin sezona girerken bakımlı olmasıdır. En iyi biçerdöver buğdayı yere dökmeyecek, kaliteli biçim yapacak ve aynı zamanda tabandan biçecek. Biçerdöveri kullanan operatörün de 'biçerdöver biçicilik' şartlarına uygun sertifikası olması gerekir, eğitimden geçmeli."
Ünver, hububat alım fiyatının ton başına 910 lira olarak açıklanmasının çiftçileri memnun ettiğini sözlerine ekledi.
Büyükyenice Köyü'nde çiftçilik yapan Ahmet Kaygısız ise, ektikleri buğdayın cinsinin bazılarının iyi ve rekoltesinin yüksek olduğunu belirterek, bazı çiftçilerin ektikleri tohumdan şikayetçi olduğunu bildirdi.