Haberler

Osmangazi'de Fetih Coşkusu

Güncelleme:
Abone Ol

Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri, Tophane Meydanı'nda düzenlenen görkemli bir törenle başladı.

Bursa'nın fethinin 686'ncı yıldönümü kapsamında Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen "Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri", Tophane Meydanı'nda düzenlenen törenle başlarken, nisan ayı boyunca sürecek şenlikler Bursa'da bayram havası yaşatacak.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın ev sahipliğinde gerçekleşen Bursa'nın en büyük şenliğinin açılış törenine, Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz, Osmangazi Kaymakamı Osman Taştan, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Cihat Çini, ilçe belediye başkanları, sivil, askeri ve akademik protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

FETİH COŞKUSU

Heykel Atatürk Anıtı ve Pınarbaşı'nda yapılan etkinliklerin ardından Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 8.si düzenlenen "Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri"nin açılışı için Tophane Meydanı'na geçildi. Bir ay sürecek etkinliklerin ilk gününde Tophane Meydanı'nı dolduran binlerce Bursalı, şenlik coşkusuna ortak oldu.

Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbelerinin protokol tarafından ziyaretinin ardından törene geçildi. Törende konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak büyük fethin 686'ncı yılında 8.sini düzenledikleri "Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri"ne bir kez daha ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti

Başkan Dündar "Osmanlı imparatorluğunun temellerinin atıldığı ve yüzyıllar süren derin Osmanlı felsefesinin şekillendiği bir şehirde yaşıyoruz. Bizlere şerefli bir geçmiş, güzel bir vatan bırakan ecdadımızı şükranla anıyoruz. Düzenlediğimiz şenliklerle kutlu fethi bir kez daha yaşamayı ve o havayı bugünde teneffüs etmeyi, o değerlere sahip çıkmayı hedefliyoruz. Osmanlı, gittiği yerlerde din, dil, ırk ayrımı gözetmeden herkesin can ve mal güvenliğini temin etmiştir.

O günün felsefesi ile ecdadımız 3 kıtaya bu manevi değerleri taşıyabilmiş, bu değerler günümüze kadar aktarılmıştır. Toplumun her kesimini bu şenlikler kapsamında bir araya getiriyoruz. Bu büyük şenlikte köyden kente, halktan üniversiteye herkesi yan yana getiriyoruz. Kültürümüzü, değerlerimizi yaşatıyoruz, gelecek nesillere aktarıyoruz" dedi.

DEĞERLERİMİZLE YÜCELİYORUZ

Geçmiş değerlerin günümüze kazandırılmasının önemine de değinen Başkan Mustafa Dündar "Bursamız çok büyük bir değere sahip, bizler de Osmanlı'dan miras kalan kültüre ve değerlere sahip çıkıyoruz. Nisan ayı boyunca hemşerilerimizi birbirinden renkli etkinlikler bekliyor, tüm vatandaşlarımızı bu coşkuya katılmaya davet ediyoruz. Bugün 1. Murad Han Dönemi Sempozyumu ile cihan imparatorluğunun kapılarını açan dönemi akademisyenlerimizin desteğiyle gündeme taşıyoruz. Fetih Yürüyüşü ile hep birlikte o kutlu günün havasını soluyacağız halkımızla hep beraber.

Köy Şenliği de yüzyıllardır devam eden kültürümüzün bugün yaşatılmasının en önemli adımlarından biridir. Rahvan At Yarışları ile bu spora gönül verenlerle birlikte oluyoruz. Bunların hepsini ele aldığımızda Osmanlı Türk Kültürü ortayla çıkıyor. Bu ülkenin kendi değerleri üzerinde yüceldiği güne doğru yürüyoruz. Türkiye'nin 2023 vizyonunun ışığında hedefimize adım adım yaklaşıyoruz" dedi.

GENÇLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

"Bursa yedi asır adaletin, faziletin, iyiliğin ve dostluğun en güzel yaşandığı şehir olmuştur" sözleriyle konuşmasına başlayan Vali Şahabettin Harput, Osmanlı imparatorluğunun adaletli, faziletli, iyiliğin ve dostluğun hakim olduğu bu yüce değerleri 3 kıtaya yaydığını ifade etti. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ı böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmasından dolayı da kutladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de konuşmasında tarih boyunca Bursa'nın hep önemli kaldığını belirterek, imparatorluğun kurulduğu kentte düzenlenen şenliklerin büyük önem taşıdığını söyledi. 8 yıldır devam eden şenliklerin her geçen yıl daha büyük ilgi gördüğünü aktaran Başkan Altepe, organizasyona imza atan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a teşekkür etti ve kutladı.

COŞKUYLA DEVAM EDECEK

Bursalıların yoğun ilgi gösterdiği törende, Bursa Mehter Takımı ve Kılıç Kalkan Ekibi'nin gösterisi büyük beğeni topladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mehmetçik Belediyesi'nin halk oyunları ekibi de törenlere renk kattı. Meydanda kurulan kıl çadırlardan halka cevizli lokum dağıtılırken yöresel kıyafetli görevliler tarafından da konuklara şerbet, kahve ve macun ikram edildi. Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri 7 Nisan Cumartesi günü saat 16.00'da Saltanat Kapı'dan başlayacak Fetih Yürüyüşü ile devam edecek.

Aynı günün akşamı Tahtakale DAĞ-DER Kültür Merkezi'nde köy düğününün kınası yapılacak. 8 Nisan Pazar Günü ise şenlikler kapsamında Küçükdeliller ve Güneybudaklar Köylerinde düzenlenen Geleneksel Köy Şenliği yapılacak. Şenlikler kapsamında 7.si yapılacak olan Uluslararası Osman Gazi Tarihi Kent Koşusu ve Halk Koşusu 15 Nisan Pazar günü, Rahvan Atları Koşusu ise 29 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Dündar Recep Altepe Tophane Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title