Osmangazi'de 'Payitaht' Coşkusu
Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen "Vefatının 100. Yılında Abdülhamid’i Anlamak" söyleşisine, Payitaht Abdülhamid dizisinin proje tasarımcısı ve tarihçi Selman Kayabaşı ile oyunculardan Bahadır Yenişehirlioğlu, Volkan Keskin ve Duygu Gürcan katıldı.
Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen "Vefatının 100. Yılında Abdülhamid'i Anlamak" söyleşisine, Payitaht Abdülhamid dizisinin proje tasarımcısı ve tarihçi Selman Kayabaşı ile oyunculardan Bahadır Yenişehirlioğlu, Volkan Keskin ve Duygu Gürcan katıldı.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen söyleşiye Bursalılar büyük ilgi gösterdi. Dizinin kısa bir bölümünün izletilmesiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Türk Milleti'nin geçmişte olduğu gibi bugün de tarihine sahip çıktığını söyledi. Dündar, "Tarihimizi bilmiyorsak geleceğimize emin adımlarla gidemeyiz. Ne zaman Türk Milleti ayaklarının üstünde durmaya başlayıp, etrafına ışık saçıyor, mazlumun yanında bulunuyor. Başımıza gelmedik iş kalmıyor. 15 Temmuz hain darbe girişimi, Türkiye'ye bakışın, emperyalist zihniyetin sabrının taştığının aşikar bir göstergesidir. 100 yıl önce emelleri neyse bugün de aynı şekilde devam ediyor. Tarihte ne tür entrikalar çevrilmişse bugün de benzerlerini yaşıyoruz. Milletimiz, tek yumruk olarak bu zihniyetin üzerine gidiyor. Afrin harekatı, bunun bir örneğidir. Elhamdülillah, bu millet ayağa kalktı. İnşallah, 1326 ruhuyla yine bütün dünyaya, mazlumlara yardıma, gönlü bizlere dönük insanların yanında olmaya devam edeceğiz. Bu yolculuk başlamıştır. Bunu hiçbir güç durduramayacaktır" dedi.
Toplumu tarihimiz hakkında bilinçlendirmek adına dizilerin önemli rol üstlendiğini kaydeden Dündar, "ABD'deki filmlerin birçoğu, dünya siyasetinde algı oluşturma noktasında ciddi bir propaganda malzemesi. Bizler de tarihimizi doğru anlatan böyle filmlerden dizilerden alacağımız derslerle kendi kimliğimizle, kültürümüzle yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.
"Bin yıllık intikam tek bir adamın omzuna yüklendi"
Payitaht Abdülhamid dizisinin proje tasarımcısı ve tarihçi Selman Kayabaşı da dizinin nasıl bir düşünceyle başladığına dair bilgiler verdi. Kayabaşı, "Türk toplumunun Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim deyince heyecanlanan, Kanuni Sultan Süleyman'dan bahsedilince yerinde duramayan bir topluluk. Sultan Abdülhamid denilince boğazımızda bir şeylerin tıkandığını görürüz. Neden? Çünkü Sultan Abdülhamid bin yıllık bir intikamın son safhasında ve o intikamın bütün hesabı omuzlarına yüklenmiş bir halde tahtından indirilmişti. Yani, Batı 1071'de Anadolu'ya giren Sultan Alparslan'dan intikamını alamadı. Düşmanları Mekke ve Medine'de yeni bir medeniyet ve din inşa edip, insanlara yeni bir dini anlatıp barışı vazeden bir Peygamber'in karşısında intikamını alamadı. Sonrasında Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleymanlar'dan intikamını alamayan Batı, Batı Avrupa'nın tamamını eline geçirmiş Endülüs medeniyetinden intikamını alamayan Batı, bütün bu bin yıllık hesabın intikamını tek bir adamın omzuna yükledi ve o adamı indirerek aslında medeniyeti ve bir davayı yok etti" dedi.
Kayabaşı dinleyicilerden birinin sorusu üzerine ise Payitaht Abdülhamid dizisinin önümüzdeki yıl da devam edeceği müjdesini verdi.
Dizide "Tahsin Paşa" karakterini canlandıran Bahadır Yenişehirlioğlu da, Payitaht Abdülhamid dizisinin Türkiye'nin yanı sıra, Körfez ülkeleri, Arap dünyası, Balkanlar ve Amerika'da da geniş izleyici kitlesi olduğunu belirterek, "Bu diziyle biliyoruz ki bir derde şifa oluyoruz. Yıllardır açılmış yaralara merhem olmaya çalışıyoruz. Biz popüler kültürün dizileri gibi yara açan değil yara saran bir diziyiz. Biz merhameti, muhabbeti, şefkati ve gerçek tarihi tekrar ortaya koymaya çalışıyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin ayaklarını üzerinde dimdik durmaya başlamasıyla düşmanların saldırıya geçtiğini anlatan Yenişehirlioğlu, "Türkiye, ne zaman belini doğrulttu. Dış borçlarını kapattı işte o zaman çanlar çalmaya başladı. Aynı Abdülhamid dönemi gibi. Orta Doğu'nun hali ortadadır. Bir İngiliz 5 çayını içerken ortada Suriyeli küçük kızı görmek istemiyor. Bir Fransız Şanzelize'de kahvesini içerken baba Suriyeliyi görmek istemiyor. Güya medeni dünya. Fakat, Türk Milleti olarak biz, sınırlarımızın ötesinde zulüm altındaki insanlara kurtarıcı olmaya başladık. Biz sömürmedik. Yok etmedik. Eziyet çektirmek için gitmedik. Dağ başında susuz kalmış köpeğe Mehmetçik matarasındaki suyunu veriyor. Biz merhametin, muhabbetin ve şefkatin kaynağı olan bir medeniyet inşa ettik" diye konuştu.
Dizide "Naime" karakterini canlandıran Duygu Gürcan ile "Murat" rolüyle ekranlara gelen Volkan Keskin de dizinin çekimlerinde yaşadıklarını ve canlandırdıkları karakterlerle ilgili bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Soru cevap bölümüyle sona eren söyleşinin ardından vatandaşlar, Osmangazi Belediyesi tarafından hediye edilen 'Sultan Abdülhamid Han'ın Hatıraları' simli kitabı dizi oyuncularına imzalattı. Uzun kuyrukların oluştuğu imza sırasında vatandaşlar oyuncularla bol bol fotoğraf çektirdiler. - BURSA