"Osmanlı Döneminde Maraş"
"Osmanlı Döneminde Maraş" sempozyumu başladı.
Kahramanmaraş Belediyesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası 'Osmanlı Döneminde Maraş' konulu sempozyum başladı.
Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumda saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi. İlk konuşmayı Sempozyum Düzenleme Kurulu adına Prof. Dr. Orhan Doğan yaptı. Prof. Dr. Orhan Doğan konuşmasında, şehirlerin kültürel ve tarihsel varlıklarının ortaya çıkarılması gerektiğinin önemi üzerinde durarak: "Kahramanmaraş Belediyesi bu görevi layıkıyla yerine getirmektedir. Düzenlediği sempozyumlarla Kahramanmaraş'ın kültürel ve tarihsel değerlerini ortaya çıkarmaktadır. Burada sivil toplum kuruluşları da kendilerine Kahramanmaraş Belediyesi'nin bu tür çalışmalarını örnek almalı ve bu yönde çalışmalar yapmalıdır. Başta Belediye Başkanı Mustafa Poyraz olmak üzere bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Açılış konuşmalarında ikinci sırada kürsüye çıkan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Tuncer, Rektör Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan'ın üniversite adına çalışmalar yapmak üzere şehir dışında bulunduğuna işaret ederek, üniversite adına kendisinin konuşma yapacağını belirterek başladığı konuşmasında, çarpıcı bilgiler verdi. Rektör Yardımcısı Tuncer: "Amerika Bağdat'ı teslim aldığında ben çevremdekilere şöyle bir tespitte bulunmuştum; Eğer Amerika Kahramanmaraş'ı kuşatmış olsaydı Bağdat kuşatmasında ölen insanlar kadarı sadece Mağralı Mahallesinden çıkardı' Çünkü Kahramanmaraş'ın tarihte neler yaptığını herkes bilmekte, tarih kitapları da yazmaktadır. Genelde Kahramanmaraş Belediyesi, kısmen de Üniversitemiz tarafından düzenlenen bu sempozyumda Başta Belediye Başkanı Mustafa Poyraz olmak üzere tüm belediye çalışanlarına, burada bulunarak bildiri sunacak olan akademisyenlerimize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum" dedi.
Açılış konuşmalarında son konuşmacı olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, kültürel manada çok büyük gelişmeler kaydettiklerini ifade ederek: "İçerisinde bulunduğumuz şehir, binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Böyle bir şehirde görev yapmak gerçekten zor bir görev. On yıllık görev süremizde yaptığımız kültürel çalışmalar son elli yıllık bir zamana damga vurmuştur. Sempozyumlar neden yapılır? Sempozyumlar, geçmişi geleceğe taşımak ve geleceği ona göre planlamak için yapılır. Şehirlerin alt yapıları mutlak surette yapılır ancak önemli olan şehirlerin tarihi ve kültürel dokularını ortaya çıkararak gelecek kuşaklara bunların aktarılması önemlidir.
Bundan dolayı da şehrimizin tarihi dokusunu ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmayı biz kendimize asli görev addediyoruz. Tabii burada düzenlediğimiz sempozyumlar burada konuşulanlarla kalmıyor aynı zamanda kitaplaştırılarak bastırıyoruz. Burada bulunan akademisyenlerimize sesleniyorum. Sizler bizlere yol gösterdiğiniz sürece bizler şehrimiz adına daha nice sempozyumlar düzenlemeye hazırız. Yeter ki bizlere bu konuda destek verilsin. Bu duygu ve düşüncelerle bugün aramızda bulunan ve bildiri sunacak olan tüm akademisyenlerimize ve şehir dışından ve yurt dışından gelen tüm akademisyenlerimize ve her fırsatta yanımızda yer alarak bizleri yalnız bırakmayan Abdulhamithan Kayıhan Osmanoğlu kardeşimize de teşekkür ediyor saygılar sunuyorum" diye konuştu.
Osmanlı Döneminde Maraş Sempozyumu bu konuşmaların ardından oturumlar şeklinde devam etti. Sempozyum, 2 gün sürecek.
Sempozyumun açılışına Vali Yardımcısı Ahmet Turgay İmamgiller, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, KSÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemal Tuncer, Prof. Dr. Sinan Baş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil, İl Müftüsü Muahmmed Gevher, Belediye Başkan Yardımcıları Cevdet Kabakcı, Hasan Kara ve Mustafa Uzunlar ile akademisyenler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.