Osmanlı Geleneği Baklava Alayı Arnavutköy'de Can Buldu
ON bir ayın sultanı Ramazan etkinlikleri kapsamında birbirinden özel programlarla vatandaşlara Ramazan'ı doyasıya yaşatan Arnavutköy Belediyesi, bu kez Osmanlı'nın unutulmaya yüz tutmuş bir geleneğini gün yüzüne çıkardı.
ON bir ayın sultanı Ramazan etkinlikleri kapsamında birbirinden özel programlarla vatandaşlara Ramazan'ı doyasıya yaşatan Arnavutköy Belediyesi, bu kez Osmanlı'nın unutulmaya yüz tutmuş bir geleneğini gün yüzüne çıkardı. Osmanlı'nın önemli kültürel unsurlarından Baklava Alayı vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.
Arnavutköy Bolluca Belediyesi Hizmet Binası önünde gerçekleştirilsen Ramazan etkinliğine onlarca kişi katıldı. Akşam ezanının okunmasıyla oruçlarını açan Arnavutköylüler, yemek sonrası Osmanlı geleneği Baklava Alayı tarafından dağıtılan baklavaları doyasıya yedi.
RAMAZAN AYI MÜSLÜMANLARA HEDİYEDİR Ramazan ayının çok güzel geçtiğini söyleyen güvenlik görevlisi Ahmet Yılmazer, 'Allah ne dediyse insanların yararına demiştir. Namaz kılmak spor niyetine olurken, oruç tutmak midemiz dinlenmesine fayda sağlıyor. İşimde zor güneşin altındayım ama hiç zorlanmıyorum' dedi.
Ramazanın en güzel yanı bir arada olmak diyen Musa Akkirmanlı, 'Para verip de bu kadar insanı bir araya toplayamazsınız. Ramazan'ın en güzel yanı budur. Ailenin tüm fertlerini anca iftar sofralarında görürsünüz. Allah şükürler olsun ki Ramazan ayını Müslümanlara hediye etti dedi. Eski Ramazanları özlediğini söyleyen Pekcan Çekici, Sahur zamanında çeşme başına oturup davulcuyu beklerdik. Davulcu davula çalmaya başladığında koşa koşa eve giderdik ifadelerini kullandı.
Ramazanı hatıralarda kalacak şekilde hayata geçirmenin önemini vurgulayan Arnavutköy Belediye Başkanı A. Haşim Baltacı, "Ramazan ruhunu birlik ve beraberlik içinde, paylaşmadır. Sevgisini muhabbetini, gıdasını, sofrasını paylaşmak çok güzel geleneklerimiz. Ramazanın ve inancımızın ruhunda olan temel değerlerimizdir. Bunları yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.
BAKLAVA ALAYI'NIN TARİHİ
17'nci yüzyılın sonlarında, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Ramazan ayının on beşinde askerlere iltifat olarak baklava ikramı yapılmaya başlandı. Baklavaların asker tarafından teslim alınışı ve kışlalara götürülüşü, gösterişli bir tören şeklinde gerçekleştirilirdi. Amirlerini takip eden asker bölüklerinin kortej halinde kışlalara doğru yürüyüşe geçmelerine de Baklava Alayı denirdi. İstanbul halkı, baklava alayını seyretmek için sokaklara dökülür, padişaha ve askere sevgi gösterilerinde bulunurdu. Geçmişte bir sembol olan bu gelenek, Yeniçeri Ocağı ile birlikte tarihe karıştı. En son baklava alayı, miladi takvime göre 21 Nisan 1826'da yapıldı. - İstanbul